Word je ook elke nacht wel eens wakker? Heb je het gevoel dat je onrustig slaapt en veel droomt? Wil je ’s ochtends nog eens snoozen? Pukka’s Herbal Ambassador Lily Joan geeft je enkele tips voor een betere nachtrust die leiden tot een productievere werkdag.

1/ Zorg voor regelmaat in je slaappatroon

Eén van de belangrijkste stappen om tot een goede nachtrust te komen is regelmaat. Ga steeds slapen op hetzelfde uur en sta ook op op hetzelfde uur. Je lichaam wordt dit na een tijd zo gewoon dat je geen problemen meer hebt om op tijd in bed te kruipen of vroeg(er) op te staan.

Ook gezonde routine is belangrijk om ’s avonds tot rust te komen. Het doet wonderen voor jouw lichaam en zorgt voor structuur en kalmte in je hoofd. En laat dat nu net het belangrijkste zijn om goed te slapen. Zorg dat je steeds wakker wordt op hetzelfde uur, creëer een prettig ochtendritueel zodat je vol energie aan de dag begint, eet vervolgens altijd rond hetzelfde tijdstip en sluit de dag steeds af met een activiteit die jou tot rust brengt.

Creëer een ochtendritueel zodat je vol energie aan de dag begint.

2/ Consumeer zo weinig mogelijk cafeïne, suiker en alcohol

Koffie blijft zes tot acht uur in je lichaam. Als je om vier uur nog een koffie drinkt, is het perfect normaal dat je hierdoor minder snel kan inslapen. “Koffie drink je best niet meer na het middaguur”, vertelt Lily. Ook suiker en alcohol kunnen een boosdoener zijn voor je nachtrust. Die zorgen er namelijk voor dat je vaker en sneller wakker wordt en je het gevoel krijgt dat je niet uitgeslapen bent. Slaap je minder goed? Probeer dan zeker eens wat minder cafeïne, suiker of alcohol te consumeren.

3/ Zie genoeg daglicht

Daglicht speelt een cruciale rol in je nachtrust. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam ’s avonds en ‘s nachts melatonine aanmaakt. Dit hormoon maakt je slaperig wanneer het donker wordt en zorgt zo voor een natuurlijk slaappatroon. Omgekeerd maakt je lichaam ook melatonine aan wanneer je overdag in een donkere ruimte bent. Veel wandelen, sporten en buitenkomen is dus een absolute aanrader.

4/ Relaxeer

Ongeveer twee uur voordat je gaat slapen is het belangrijk dat je rustig wordt en relaxeert. Vermijd schermen en drukte en kies bijvoorbeeld voor een yogasessie, ademhalingsoefeningen of een goed boek.

Op zoek naar een must-read? In elke Bossy Magazine vind je achteraan de boekentips van Team Bossy.
Lily - Pukka - 0038 - 2A703677 - © MORREC

“Het gebruik van kruiden in je avondmaal beïnvloedt je nachtrust.” – Lily Joan

5/ Zorg voor balans

Goed eten voordat je gaat slapen is belangrijk. Niet om negen uur ‘s avonds, maar tussen zes en zeven. Magnesiumrijke ingrediënten bevorderen de slaapkwaliteit. Ze zorgen voor de aanmaak van slaaphormonen en helpen tegen vermoeide spieren. Als je hierbij zorgt voor een goede balans in je eten (lees: voldoende variëren tussen vitaminen, koolhydraten, vezels en eiwitten) heeft je lichaam voldoende voedingsstoffen om de nacht rustig door te komen.

Magnesiumrijke ingrediënten zorgen voor de aanmaak van slaaphormonen en helpen tegen vermoeide spieren.

Hoe thee je nachtrust kan verbeteren

“Het gebruik van kruiden in je avondmaal beïnvloedt je nachtrust enorm”, vertelt Lily. “In Pukka’s Night Time Tea vind je daarom alle relaxerende en kalmerende kruiden terug die je nodig hebt voor een goede slaap”. Lavendel en kamille zijn toppers op dat vlak. Lavendel zorgt ervoor dat je zenuwstelsel kalmeert en kamille kalmeert de geest voor een rustige nachtrust. Wist je dat het ook de angst vermindert? Naast lavendel en kamille heb je valeriaanwortel en de limoenbloem als ‘hero herbs’. Valeriaanwortel stimuleert gezonde slaappatronen en ontspant gespannen spieren. Limoenbloem kan helpen om rusteloosheid te kalmeren en slaap te stimuleren.

 

Benieuwd naar Pukka’s Night Time Tea? Haal dan vlug ons Bossy’s XMAS Box in huis en krijg een gratis doos Pukka’s Night Time Tea erbij! Varianten van Pukka’s Tea kan je verkrijgen in Delhaize, Bioplanet of Spar. Laat ons zeker weten of de thee jou helpt bij jouw nachtrust via Instagram.

Nog meer slaaptips nodig? In dit artikel legt Coach Sassy je uit hoe slaap in elkaar zit en hoe je deze kan inzetten om de gezondste versie van jezelf te worden.

Beelden: Morrec

Zorg voor zo min mogelijk prikkels. Laat die bureau uit je slaapkamer, maak je kamer donker en zorg voor een temperatuur van rond de 18 graden.