Een mooie cover, een aanrader, een interessante titel… Elk boek dat je kocht, kocht je met  een reden. En voor je het weet, staat je boekenkast vol. Met must-reads waar je nog geen letter van gelezen hebt. Deze tips zorgen ervoor dat je vaker én sneller leert lezen, zonder in te boeten aan begrip.

Lees voor je begint te lezen

Word je aangetrokken door een sprekende cover? Of werd het boek, dat nu op je nachtkastje ligt, je aanbevolen door je coach? Om te weten of een boek voor jou een must-read is, kan je het best eens googelen. Wat zeggen anderen over het boek? En wat wordt er gezegd over de auteur? Las je al eerder iets van hem? Lees vervolgens de achterflap. Scan indien mogelijk ook even de inhoudstafel en het voorwoord. Ben je een analoge lezer? Kijk dan ook naar de uitvoering van het boek. We weten allemaal dat een hardcover niet hetzelfde in de hand ligt als een paperback.

Creëer een routine

Of je het nu elke ochtend tijdens je miracle morning doet, of elke avond voor het slapengaan: lees dagelijks en liefst op hetzelfde moment. Zo maak je van lezen een nieuwe gewoonte en is de kans groter dat je het langer volhoudt. Hoe meer je leest, hoe sneller je uiteindelijk gaat lezen. Zonder je af, zonder smartphone of kinderen, zodat je niet gestoord wordt tijdens je leesmoment. Creëer sessies van ongeveer twintig minuten. Neem tussenin een korte pauze. Dwalen je gedachten toch af tijdens het lezen? Maak je hoofd dan leeg door je hersenspinsels kort te noteren. 

Start met skimmen

Maak je niet druk over elk woord op elke pagina. Wanneer je dat wel doet, kom je vast niet verder dan vijf boeken per jaar. Bepaal vooraf het doel: waarom lees je dit boek? Wat wil je hieruit leren? Lees vervolgens de eerste zin van elke paragraaf en laat je ogen daarna over de rest van de tekst skimmen terwijl je de woorden fluistert. Hierna weet je waar de belangrijke en de minder belangrijke delen zitten, afhankelijk van je doel. Doordat je de tekst eerst skimt, lees je vervolgens met voorkennis. Je kent de context namelijk al. Vergelijk het met het leggen van een puzzel nadat je het resultaat al hebt gezien op de doos. Dat zal ook vlotter gaan dan wanneer je het resultaat al hebt gezien op de doos.

Review consequent

Herlees vervolgens de belangrijkste stukken. Zijn er lessen of tips die je écht wil onthouden? Schrijf ze dan op aan de binnenkant van de cover. Door dit altijd op dezelfde manier te doen, heb je je notities steeds bij de hand. Dit is trouwens nodig, want op lange termijn onthoud je maar 10% van wat je leest. Tijdens het lezen zelf ervaar je dit anders, omdat de kennis dan nog vers in je kortetermijngeheugen zit. 

Bouw op

Ben je helemaal geen lezer? Ga dan niet voor één boek per week, maar één boek per maand. Hou je dit twaalf maanden lang vol? Dan heb je maar liefst twaalf boeken gelezen! Start met wat voor jou haalbaar is, alleen zo blijft lezen leuk. 

 

Benieuwd naar meer leestips? Ontdek ze in Bossy’s Network Issue via deze link.

Beeld Sincerely Media via Unsplash