Nee zeggen, heb jij het daar ook zo moeilijk mee? Nochtans kan een nee je helpen om jezelf en je bedrijf op nummer één te zetten. Daar pluk je gegarandeerd de vruchten van. In Bossy Magazine SS19 had Dorien het met coach V. over de do’s-and-don’ts van nee zeggen. Hun concrete tips? Die lees je hier.
#1 Ga voor een technologische nee
Een technologische nee gebeurt automatisch, je hoeft er zelf dus helemaal niets voor te doen. Gebruik bijvoorbeeld de Calendy app om afspraken in te plannen. De dagen die je niet aanduidt, houden dan vanzelf een nee in. Ook een auto-reply kan het nee zeggen automatiseren. Een intakeformulier helpt je dan weer om te beslissen of een klant echt bij je past. Communiceer verder ook duidelijk wat je doet. Zo vergroot de kans dat de juiste vragen bij jou terechtkomen en moet je minder vaak een nee bovenhalen.
#2 Voorzie een wachtzin
Zorg ervoor dat je een wachtzin hebt klaarstaan. Iets als: ‘Fijn dat je aan mij denkt. Geef me even de tijd om dit te bekijken. Ik wil namelijk zeker zijn dat ik de juiste persoon ben voor jou’. Volgt er uiteindelijk toch een nee, dan hoef je ook niet per se een reden te geven. Zo’n reden is subjectief en geeft je het gevoel dat jouw reden beter moet zijn dan het voorstel dat je krijgt.
“Weet welke opportuniteiten je vooruit helpen en welke zaken tijdverlies zijn.”
#3 Ken je valkuilen
Iedereen heeft z’n gevoelige plekjes. Tegen wie of wat zeg jij heel moeilijk nee? Soms heeft het te maken met de persoon die je iets vraagt, zoals je familie of je baas. Maar het kan ook gaan over de opdracht of het geld dat ertegenover staat. Breng in kaart tegen wie of wat jij moeilijk nee kan zeggen. Zo ben je voorbereid wanneer zo’n situatie zich voordoet.
#4 Weet waartegen je nee zegt
Onthou dat een ja op de ene vraag, vaak betekent dat er iets anders sneuvelt. Ook de schrik om een opportuniteit te missen, ook wel F.O.M.O. of the fear of missing out, speelt hierbij een belangrijke rol. Doe niets omdat anderen het doen of omdat iemand het van jou verwacht. Vervang die ja eens door ‘absoluut’ of ‘hell yes’. Voelt het goed? Dan matcht je antwoord met je buikgevoel.
#5 Vorm je waarden
Eens je je doelen kent, is het makkelijker om keuzes te maken. Weet welke opportuniteiten je vooruit helpen en welke zaken tijdverlies zijn. Doelen stellen kan door je waarden te bepalen en dat hoeft niet per se op een saai stuk papier te gebeuren. Vaak leer je uit ervaring welke opdrachten je voldoening geven en welke niet. Kies verder vijf dingen uit waarop je altijd ja zegt. Zijn die noden onvoldoende ingevuld? Dan kan je andere vragen niet met ja beantwoorden. Komen deze noden tegenover elkaar te staan? Dan volg je opnieuw je buikgevoel.
Benieuwd naar meer? In Bossy Magazine SS19 Teamwork Special lees je het volledige gesprek tussen Dorien en coach V.
Beeld: Jen Theodore