De column van coach V. wordt in elk Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Zie je het bos door de bomen niet meer en weet je niet waar je moet starten? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Miep.

Mieps vraag:

Ik heb binnenkort een master in de internationale handel op zak, maar ik heb zo veel verschillende interesses. Hoe zie ik door het bos de bomen weer?

Miep Laurijssen

V’s antwoord:

Bij het afstuderen sluit je iets af dat je kent en begint er iets nieuws. Een onbekende periode instappen geeft veel onzekerheid. Het liefst van al zou je exact weten wat je pad is, zodat je de juiste stappen kan zetten. Ik moet je helaas teleurstellen, er is geen routebeschrijving, en Google Maps staat hier machteloos. Maar er is ook goed nieuws: als je je interesses volgt, zijn er geen foute beslissingen. Elk interessegebied dat je verkent, levert jou iets op. Ofwel ontdek je een echte passie en wil je erin verdergaan, ofwel kom je op een punt dat er binnen dit thema niets meer te rapen valt voor jou. Beide uitkomsten zijn even waardevol. Die kennis kan je enkel opdoen door het te ervaren. Geef jezelf dus toestemming om te experimenteren, om het niet direct ‘juist’ te hebben. Er is geen ‘juist’. Dankzij de dingen die je leert uit je ervaringen, kan je verder groeien en experimenteren. Veel verschillende interesses hebben en die ook durven volgen, is het beste ingrediënt voor een boeiend leven vol groei en ontwikkeling. Leg het idee van een loopbaan met één enkele focus naast je neer en geniet van de boeiende rit.

Coach V. 

 

Beeld: Leone Venter via Unsplash