De column van coach V. wordt in Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Wat als je commerciële en maatschappelijke belangen met elkaar wil combineren? Is kiezen dan écht verliezen? Heb je ook deze twijfels? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Hannie.

De vraag van Hannie:

Ik ben ondernemer in bijberoep en spring binnenkort naar een voltijds zelfstandig bestaan. Ik ben een copywriter en communicatiecoach, ik geef graag opleidingen en heb een grote interesse in inclusieve communicatie. Hoe kan ik een commercieel belang (ik moet er mijn boterhammetjes mee verdienen en vooral die van mijn 2 + 2 kinderen) combineren met een verlangen om iets voor de maatschappij te doen? En wat als ik dat laatste kies, maar ik het beu word om enkel nog met dat thema bezig te zijn? Moet ik kiezen en dus verliezen?

– Hannie Van Den Bilcke

V’s antwoord:

Laten we eerst even kijken naar de functie van jouw bedrijf. Is het in de eerste plaats bedoeld om jouw inkomen en dat van je gezin te ver-zekeren? Dan hoef je niet per se al je interesses en vaardigheden erin te verwerken, net zoals een partner niet alle rollen hoeft te vervullen die jij nodig hebt. Dat kan, maar dat moet niet.

Ook qua timing mag je gerust wat druk van de ketel halen. Ik begrijp dat je staat te popelen om van start te gaan en alles snel geregeld te hebben, maar een beetje temporiseren kan geen kwaad. Je kan bijvoorbeeld eerst een bedrijf uitbouwen dat je een loon oplevert, en dan de maatschappelijke thema’s aanpakken zodra je meer ademruimte hebt. Of andersom, als je financiële situatie dat toelaat.

De interesses en vaardigheden die je opsomt lijken me trouwens niet onverenigbaar. Bovendien lijken ze me ook te rijmen met het bieden van een maatschappelijke meerwaarde. Misschien is het wél mogelijk je droombedrijf uit te bouwen. Zou het kunnen zijn dat de weg eigenlijk voor je openligt, als je voor die mogelijkheid openstaat?

Beeld: Ketut Subiyanto via Pexels