De column van coach V. wordt in Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Wil je meer financiële zekerheid inbouwen en meer vat hebben op je agenda? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Ine.

De vraag van Ine:

Ik ben sinds een jaar voltijds zelfstandige en mijn agenda vult zich vrij snel. Ik merk dat ik het moeilijk vind om in te schatten hoeveel werk ik kan aannemen. In drukke periodes is het soms te druk, in kalmere periodes heb ik de neiging om elke opdracht te aanvaarden, ook al ligt het werk me minder. Ik wil graag meer financiële zekerheid inbouwen en meer vat hebben op mijn agenda. Daarom wil ik testen of digitale producten een optie zijn, maar ik kom er nooit toe om eraan te werken. Hoe doorbreek ik het patroon? 

– Ine Blanckaert

V’s antwoord:

De inkomstenberg

Als zelfstandige sta je in voor je eigen inkomen. Soms lijkt het alsof je op een achtbaan zit. Je hebt geen tijd om na te denken en de angst om te weinig te verdienen drijft je continu waardoor je elke opdracht aanvaardt. Die angst voor een lege bankrekening kan er ook toe leiden dat we de concrete cijfers niet willen bestuderen. Heb je een duidelijk beeld van je financiële situatie en je planning? En hoeveel tijd het jou kost om die projecten uit te voeren? Nee? Dan is het tijd om je angst te trotseren. Kijk je demonen – euh, cijfers – recht in de ogen. Enkel dan weet je waar je voor staat.

Knopen doorhakken

Je hebt je cijfers? Hoog tijd om een aantal beslissingen te nemen. Is het op dit moment eigenlijk haalbaar om rond te komen en iets nieuws uit te werken? Misschien stel je vast dat je op dit moment eigenlijk al voldoende financiële buffer hebt om een tijdje 4/5e te werken voor klanten. Zo heb je plots een dag per week om het nieuwe idee een kans te geven. Ben je aangenaam verrast door je analyse? Top, aan de slag. Ook als er op dit moment geen ruimte voor je nieuwe idee blijkt te zijn, is dat goed om weten. Maak een plan zodat je er binnenkort wél aan kan beginnen. Misschien moet je prijszetting aangepast worden, of moet je de doorlooptijd van projecten korter maken. Het is geen schande om je nieuwe idee even te parkeren. Zorg dan dat je een plan hebt om er binnenkort wel ruimte voor te vinden. 

Mount Everest of Kemmelberg

Een nieuw project is opwindend, je ziet alle mogelijkheden en uitdagingen. Daardoor wordt de berg die je moet beklimmen gigantisch, of zo lijkt het toch in je hoofd. Reduceer het project tot z’n meest rudimentaire vorm. Je ziet dit project als een test om te weten of deze digitale producten verkocht raken? Fantastisch. Wat is de snelste weg om dat te weten te komen? Je hoeft geen twintig producten te maken of zes maanden te besteden aan het bouwen van een uitgebreide webshop. Wat heb je echt nodig? Stippel de kortste route uit van punt A naar punt B. De toeters en bellen kunnen later, nadat je je proof of concept hebt.

Apenlijst

Wat zijn dan de minuscule eerstvolgende stappen om de route van punt A naar punt B af te leggen? Maak de acties die je moet nemen klein en behapbaar. Maak ze zó eenvoudig dat een getraind aapje de taken (bijna) voor jou zou kunnen doen. Worstel vervolgens wat tijd vrij in je agenda. Je denkt misschien dat je een maand op retraite moet om dit project op poten te zetten, maar met een halve dag per week kom je al ver. Zelfs met een uurtje hier en daar kan je al heel wat taken van je apenlijst afvinken.

Niet breken

Geef jezelf een klare kijk op je financiën, je nood aan klanten én het nieuwe idee. Wat is er écht nodig om dit project van de grond te krijgen, en wat vraagt dat (maar) van jou qua inspanning? Geloof me, je bent dichterbij dan je denkt. Je vroeg hoe je je patroon kan doorbreken, maar er zijn geen breuken nodig. Pauzeer wekelijks even je huidige routines. Neem je apenlijst en begin.

Beeld: Teona Swift via Pexels