Je focus verbeteren en zo je productiviteit doen toenoemen? Het kan met meditatie. Content creator Karolien vroeg aan meditatie-experte Lana Bauwens hoe ze haar meditatieroutine, of het gebrek eraan, vanonder het stof kan halen.

When reality kicks in

Tien minuten, zo lang zou je dagelijks moeten mediteren om de voordelen ervan te ondervinden. Lijkt haalbaar, toch? Content creator Karolien ervoer het anders. In 2012 trok ze naar Mexico voor een yoga-opleiding en ter plaatse liet ze zich meteen voor de leeuwen gooien tijdens een driedaagse Silent Meditation Retreat. Een verrijkende ervaring, maar eens terug thuis verdween die euforie als sneeuw voor de zon. Van een dagelijkse meditatiesessie was er al snel geen sprake meer.

In haar zoektocht naar een nieuwe meditatieroutine botste Karolien op meditatie-experte Lana Bauwens. Geïnspireerd door haar Instagram-account en podcast ‘Heksen dragen sneakers‘, zocht ze Lana op. Toen bij haar enkele jaren geleden darmkanker werd vastgesteld, was meditatie het enige waartoe ze nog in staat was. Maar ook nu ze genezen is, mediteert Lana dagelijks en organiseert ze live sessies, talks en workshops over het topic.

Wil jij zelf ook een meditatieroutine starten? Met Lana’s tips ben je meteen goed op weg. 

Wat is meditatie?

Er wordt wel eens verondersteld dat je met meditatie je gedachten een halt toeroept, maar zo werkt het niet. Integendeel, dat zou hetzelfde effect hebben als vragen om niet aan een rode auto te denken. Meditatie is een tool die je helpt om je net méér bewust te worden van wat je denkt en voelt. Je observeert je gedachten en laat ze voorbij zweven als wolken door de lucht. Je kijkt ernaar zonder een oordeel te vellen.

De tips van Lana

  • Niemand is een expert in mediteren. De kunst bestaat eruit om telkens weer als een beginner, met een open geest, aan de slag te gaan.

  • Start met meditatie tijdens een rustige periode. Zo zal het je meteen iets opleveren wanneer het opnieuw drukker wordt. Begin je wanneer de nood het hoogst is, dan hou je het vermoedelijk niet lang vol.

  • Heb je weinig ervaring, laat je dan begeleiden door een app (Headspace is een aanrader), een groep of een live sessie. Het geeft sturing en biedt een houvast qua timing.

Mediteren kan op allerlei manieren. Er bestaat niet één juiste aanpak. Experimenteer en ontdek de manier van mediteren die best bij jou past.

Hoe begin je eraan? 

Mediteren kan op allerlei manieren, er bestaat niet één juiste aanpak. Observeer eens hoe het op dit moment met je gaat. Zo komt je geest tot rust, ontspant je lichaam en verscherpt je aandacht. Je kan je bijvoorbeeld focussen op je ademhaling of een bodyscan of visualisatie-oefening uitvoeren. Mediteren hoeft gelukkig niet op eigen houtje en begeleiding bestaat in verschillende vormen. De enige voorwaarde? Kies een veilige plek uit waar je niet gestoord kan worden.

De tips van Lana

  • Creëer een veilig plekje in huis waar je ongestoord kan mediteren.

  • Experimenteer en ontdek de manier van mediteren die het best bij jou past.

  • Verwacht niet dat je nooit gestoord zal worden tijdens een meditatie. Word je onderbroken door partner, kind of kat? Ga er dan mindful mee om en geef hen een knuffel of betrek hen bij het moment.

  • Plan je meditatie wanneer dat voor jou het best uitkomt, bijvoorbeeld ‘s ochtends voor de rest van het huis ontwaakt of vlak voor het slapengaan.

Je hoeft niet noodzakelijk in kleermakerszit te mediteren. Het kan ook perfect zittend op een stoel of liggend in bed.

Wat levert het op?

Naar de voordelen van meditatie werd al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht. Wat we met zekerheid weten? Meditatie maakt je minder gevoelig voor stress en verbetert je focus en werkgeheugen. Zo bleken mediterende studenten betere resultaten te behalen dan hun niet-mediterende klasgenoten.

De tips van Lana

  • De grootste uitdaging? Geen verwachtingen stellen tijdens je meditatie. Laat je verrassen!

  • De tijd die je in meditatie investeert, verdien je in no time terug omdat je productiviteit toeneemt.

  • Het duurt eenentwintig tot dertig dagen om jezelf een nieuwe gewoonte of ritueel aan te leren. Geef meditatie een kans door gedurende deze periode dagelijks tien minuutjes te mediteren. Korter of langer is ook goed. Wil je graag wat langer begeleid worden, dan is het 21 dagen-meditatieprogramma van Oprah Winfrey & Deepak Chopra misschien iets voor jou.

Durver of Dory?

Nog niet overtuigd? Vraag je dan af wat je tegenhoudt. Ben je geen stilzitter? Of heb je de aandachtsspanne van Dory uit Finding Nemo? Dat is helemaal oké. Het zou kunnen dat meditatie écht niets voor jou is. Maar wat als het dat wel is en je weet het gewoon nog niet? Kies een rustig plekje uit, ga tien minuten zitten en ontdek wat er gebeurt. Succes!

Beeld: Daniel Mingook Kim via Unsplash