Het hoofd van een ondernemer staat nooit stil. Je loopt over van de taken en zelfs als je wat ruimte in je agenda hebt, vult die zich snel weer op. Er is tenslotte altijd wel iets wat je moet, kan of wil doen. Zo schud je het gevoel van 1000 openstaande tabjes en mentale rondfladderende Post-its nooit helemaal van je af. Toch is rust in je hoofd waardevol en enorm nodig. Structuurcoach Shelley Barendregt geeft je 4 tips voor een mentale slow down.

1/ Stap uit de ‘busy’ mindset

Antwoord jij ook regelmatig met ‘druk’ op de vraag hoe het met je gaat? Op de een of andere manier verbinden we drukte en succes onlosmakelijk met elkaar. Dat deed ik zelf ook. Tot ik ontdekte wat de negatieve gevolgen ervan waren, voor mijzelf én mijn bedrijf. Het druk hebben staat namelijk niet gelijk aan succesvol zijn. Integendeel: het kan je omzet, klanten, ingevingen, je (mentale) gezondheid en nog veel meer kosten.

Het is heel makkelijk om het druk te hebben. Neem je nu 5 minuten de tijd om alles wat je zou kunnen doen op te schrijven, dan eindig je gegarandeerd met een eindeloze to-dolijst. Betekent dit dat het per se goed gaat met je bedrijf? Nope. Het zorgt vooral voor een hoop stress en een opgejaagd gevoel. Het besef hiervan is de eerste en misschien wel belangrijkste stap naar een mentale slow down.

2/ Sluit mentale tabjes die openstaan

Dat openstaande mailtje, die taak uit je telefoongesprek van net of die deadline die je moet opzoeken. Als drukke ondernemer heb je vaak een hoop mentale tabjes openstaan. Wat dat met je doet, beschrijft een van mijn favoriete auteurs Tony Crabbe in zijn boek ‘Een nieuw begin’. Volgens het Zeigarnik Effect onthouden we onvoltooide taken beter dan voltooide. En dat neemt veel ruimte in. Vergelijk het met een browser waarin je 100 tabs openzet, die gaat er onvermijdelijk langzamer van draaien. Dit geldt ook voor jou. Of je nu je normale taken tot een goed eind probeert te brengen of een poging doet tot ontspanning, je hersenen draaien overuren.

Om rust in je hoofd te creëren, helpt het enorm om deze tabjes tijdelijk te sluiten. Ik raad je daarom aan om een braindump te beginnen. Of het nu je notitieboek of favoriete online tool is, kies één plek (en hou het ook bij één plek) om tijdelijk alles kwijt te kunnen waar je niet direct iets mee hoeft te doen.

Wat je ook kan helpen: het maken van een goede dagelijkse planning. Zo weet je dat je alle ballen hoog houdt, zonder dat ze constant rond hoeven te vliegen. Als je brein weet dat iets binnenkort gedaan zal worden, stopt het ook met je te herinneren aan alles wat je nog moet doen.

3/ Geef duidelijk je grenzen aan

Ben je bewust uit de drukke mindset gestapt en heb je je mentale tabs gesloten, dan is het fijn als je slow down niet verstoord wordt door anderen. Dit is net het punt zijn waar veel ondernemers mee worstelen. Omdat je je je het liefst maximaal inzet voor je klanten, krijg je al snel het gevoel dat je altijd beschikbaar en bereikbaar voor ze moet zijn. Vrije avonden waarop je toch nog moet werken of dat ene berichtje op je avondje uit… het levert een hoop onrust in je hoofd op.

Het klinkt misschien vervelend, maar dat je in je vrije tijd ‘gestoord’ wordt ligt niet aan de ander, dat ligt aan jezelf. Dan geef je niet duidelijk en consequent aan hoe, wanneer en waarover jij gecontacteerd mag worden. Als je erover nadenkt, zijn er een hoop aspecten waar jij bewust je eigen keuzes in kan maken. Dat is het mooie van ondernemerschap, toch? Denk daarom goed na over wat je grenzen zijn en communiceer ze helder naar anderen toe. Hier zijn een aantal voorbeelden om je op gang te helpen:

  • Wanneer wil je wel en niet beschikbaar zijn voor je klanten of je team?
  • Via welk kanaal kunnen welke mensen met je communiceren?
  • Binnen hoeveel tijd kan de ander een reactie van je verwachten?
  • Is die binnenkomende mail of dat verzoek écht zo dringend als je denkt? (Spoiler: vaak is dit niet het geval. Vraag daarom simpelweg hoe urgent iets is, je zal versteld staan!)

4/ Omgaan met overwhelm

Ook al pas je bovenstaande tips en inzichten toe, er zullen onvermijdelijk periodes zijn waarin je toch die druk voelt. En dat is niet erg. Je kan namelijk ook heel goed leren om slim om te gaan met overwhelm. Merk je dat het te veel wordt? Neem dan een blad papier en schrijf alles neer wat er momenteel gaande is. Werp er vervolgens een kritische blik op. Wat kan eigenlijk ook volgende week? Wat kan zelfs nog langer wachten? Als je nog maar 30% van die lijst over zou mogen houden, wat zou er dan op staan? Zo hou je de opdrachten over die echt tijdgevoelig en daardoor prioriteit zijn. En dat creëert onmiddellijk een gevoel van vernieuwde rust en focus.  

Ook als succesvolle ondernemer kan en mag je rust in je hoofd creëren. Deze tips helpen je met een structurele mentale slow down, zonder dat het ten koste gaat van het succes van je bedrijf. Sterker nog, je zult zien dat je er meer energie, creativiteit en focus voor terugkrijgt. Wil je meer tips om ruimte in je bedrijf en hoofd te hebben? In mijn Meer Doen in Minder Tijd podcast help ik experts zoals jij met concrete en waardevolle tips om acht tot twintig uur per week te besparen. Je beluistert hem hier

Beeld: Style by Fabie