Een overvolle inbox, een notificatie van WhatsApp of een voicemailbericht van een klant: hoe vind je meer focus in een wereld vol afleiding? Team Bossy geeft je enkele persoonlijke tips. 

Content creator Hanne

Focussen kan voor mij een echte opgave zijn, mijn chaotische zelf is snel afgeleid en graag met honderd dingen tegelijk bezig. Pure focus is dus zeldzaam. Als ik dan gefocust ben, is het meteen heel krachtig en krijg ik veel op korte tijd gedaan. Je kan je wel inbeelden dat wachten op zo’n focuswave niet altijd even goed uitkomt! Ik zocht een manier om die focus wat meer te sturen en te doseren en belandde bij een ochtendroutine die ik vorig jaar voor Bossy uittestte. Door een lijst van do’s als een dance-workout, journallen en een kop thee drinken, heb ik structuur en begin ik met een positief gevoel aan mijn dag. Als die routine is afgerond, rol ik makkelijk in mijn werk. Mijn focus blijft langer en is ook minder snel verdwenen. Waar ik vroeger na enkele uren al mentaal uitgeput op de bank plofte, heb ik nu genoeg aan een korte wandelpauze en zit ik daarna weer helemaal in de flow.

Founder Dorien 

Actief zijn is niet hetzelfde als productief zijn. Dat weten we allemaal, en toch durven we al eens in die val te trappen. Ook ik. Dan werk ik soms een hele dag lang om me op het einde af te vragen wat ik nu net gedaan heb. Alvast niets dat de needle deed moven. Om het mezelf makkelijker te maken – want wat makkelijk is, hou je langer vol – vraag ik me bij grote projecten af wat ik nodig heb om optimaal te kunnen focussen. Welke omgeving heb ik nodig? Ga ik voor deze opdracht naar Bossy HQ, of zit ik op mijn favoriete plekje aan het raam bij de Pain Perdu? Heb ik iemand anders nodig, of kan ik de taak alleen afronden? Hoeveel tijd voorzie ik voor dit project, en wanneer plan ik die in in mijn agenda? En tot slot: wat vraagt deze opdracht van mij? Misschien moet ik eerst bepaalde skills aanscherpen, of enkele vooroordelen aan de kant zetten. Zit het voorbereidend werk erop, dan is het kwestie van te knallen. En van te stoppen wanneer ik eigenlijk nog enkele uren wil werken. Wanneer je stopt omdat je vastzit, is het daarna veel moeilijker om weer te beginnen.

Content creator Divinia 

Waar ik me het meest aan stoor wanneer ik me geconcentreerd wil richten tot een bepaalde taak? Allerlei to do’s die door mijn hoofd spoken, de ene al belangrijker dan de andere. Om grip te krijgen op deze situatie doe ik alsmaar vaker aan braindumping. Zo kan ik mijn zorgen letterlijk van me afschrijven en opnieuw met volle aandacht aan de slag. Een andere stoorzender die me uit mijn element haalt zijn de meldingen van mijn smartphone. Om niet afgeleid te worden door een nieuw bericht of mailtje gaat deze dan ook uit. Krijg ik doorheen de dag weer last van een dipje? Een korte pauze geeft mijn concentratievermogen snel weer een boost. Tijdens dit moment van rust is het belangrijk dat ik mezelf ook écht laat rusten. Even scrollen op je gsm lijkt onschuldig maar vreet meer energie dan je zou denken. Wat me wel helpt is eens veranderen van ruimte, even socializen indien mogelijk of een meditatieoefening via de app Headspace. Loopt mijn werk stroef door een gebrek aan motivatie? Dan probeer ik iets leuks in het vooruitzicht te plaatsen als ik het toch afrond. Iedereen houdt wel van een beloning, toch?

“Een kwartaal is een goede tijdshorizon voor mij. Het dwingt me om concreet na te denken over acties die me in de goede richting helpen.”

– Veronica

Content creator Veronica

Ik heb in grote lijnen twee sleutels die me helpen mijn focus te houden. De eerste is mijn richting op voorhand bepalen. De tweede is een systeem voorzien zodat ik die richting ook echt aanhoud. Afleiding loert namelijk om elke hoek. Elk kwartaal bepaal ik dus mijn richting door kwartaaldoelen vast te leggen. Een kwartaal is een goede tijdshorizon voor mij. Het dwingt me om concreet na te denken over acties die me in de goede richting helpen. Daarnaast is een systeem van accountability voor mij onmisbaar. Ik kom elk kwartaal samen met een mede-onderneemster om onze kwartaaldoelen aan te scherpen en te reflecteren over de vorige periode. Ook in de tweewekelijkse calls van de mastermindgroep die ik begeleid, merk ik de kracht van accountability. Een vast kader waarin je telkens opnieuw over je doelen en acties spreekt, werkt gewoon. 

Content coördinator Jennifer

Als ik focus, dan ben ik geconcentreerd voor een paar uur lang. Ik schrijf duidelijk ‘als’ want ik ben heus niet altijd in productieve modus. Wat me helpt is een korte wandeling na een interview of wanneer ik voel dat ik niet in een flow zit. Meestal kan ik na wat frisse buitenlucht beter brainstormen en schrijven. En zit ik met extra ideeën voor content. Ik denk dat zowel mijn gezondheid als Dorien het niet zo erg vinden dat ik af en toe eens een luchtje ga scheppen. (lacht) Vroeger schreef ik mijn ingevingen op verschillende plaatsen: een notitieboek, een app die ik maar één keer per maand bekijk of in een ander schriftje. Tegenwoordig kies ik voor twee platformen: Trello voor Bossy, Notion voor mijn persoonlijke leven. Zo vind ik mijn hersenspinsels voor nieuwe content of andere projecten sneller terug. Werken met verschillende tools helpt me om de grens tussen privé en professioneel beter te bewaken. Blijft mijn ideeënstroom vastzitten? Dan probeer ik dat te aanvaarden. Je kan niet elke dag knallen. Zelfs de mensen waar je naar opkijkt zijn niet elke dag 100%. Waarom jezelf die onnodige druk opleggen?

Content creator Shelley

Als ik me moeilijk kan focussen op wat ik aan het doen ben (ja, dat heb ik zelfs als efficiëntieexpert ook heus wel eens), dan weet ik inmiddels de oorzaak gauw te herkennen. Belangrijk is om te weten waar je gebrek aan focus vandaan komt. Is de taak te groot of voelt hij te complex? Heb je weinig energie doordat je slecht hebt geslapen? Raak je afgeleid door je telefoon waar continu meldingen op binnenkomen? Is je hoofd bij andere zaken? Wanneer ik weinig focus heb, dan spreek ik met mezelf af wat ik van deze taak écht gedaan wil krijgen, the bare minimum. Vervolgens zet ik een timer voor 25 minuten in mijn favoriete app Forest en zet ik mijn telefoon op ‘niet storen’ zodat ik geen meldingen zie binnenkomen. Na die 25 minuten zit ik er eigenlijk altijd weer zo lekker in dat ik daarna goed door kan werken en kan blijven focussen! En zo niet? Dan neem ik even vijf minuten pauze en begin ik daarna weer aan een nieuw blok van 25 minuten met een duidelijk afgebakende taak. Het werkt elke keer weer!  

Wat zijn jouw persoonlijke tips voor meer focus? Laat het ons weten via deze post op Instagram

Beeld: Vlada Karpovich via Pexels