Op een digitale dag komt er van alles op je af. Eens je verbonden bent, vallen notificaties als een stortbui uit de lucht. Sommige meldingen of mails zijn belangrijk, maar laat ons eerlijk zijn: aan het gros van al die bliepjes en berichten heb je op dat specifieke moment geen boodschap. En toch laat je je er de godganse dag door (af)leiden. Coach V. legt uit hoe die ene prioriteit glashelder voor ogen te houden zonder te vervallen in een rondje klikken op het internet. 

1/ Bepaal je eigen koers

Is je mailbox de leidraad van je werkdag? Daarin ben je volgens Veronica Demarest a.k.a. coach V. niet de enige. Je laten meesleuren door de stroom van mails is echter allesbehalve productief om je uiteindelijke doel te bereiken. Hoe het wel kan? “Start met je eigen koers te bepalen”, zegt Veronica. “Zo kan je jezelf beter wapenen tegen al die stoorzenders. Het is belangrijk om je einddoel scherp voor ogen te hebben. Dit geeft je namelijk alle info die je nodig hebt om, stap voor stap, vooruit te geraken.

2/ Niet alles moet nu

“Nadat je je einddoel helder hebt, bepaal je pas welke zaken je verder helpen”, aldus Veronica. Kies één prioriteit, de rest volgt later.” Droom jij ervan om freelance copywriter te zijn terwijl je nog in loondienst werkt? Focus je dan eerst op het binnenhalen van opdrachten. Erna richt je je thuiskantoor in en breid je je klantenbasis uit.

3/ Prioriteit vs. middel

Verder is het volgens Veronica belangrijk om je prioriteit goed te onderscheiden van de middelen die je kunnen helpen om succes te boeken. “Wanneer je jezelf als doel stelt om een eigen zaak te openen, zou je prioriteit van dat moment bijvoorbeeld sales kunnen zijn. Social media, je nieuwsbrief, het inrichten van de winkel of het vinden van leuke merken om te verkopen aan je klanten zijn louter manieren om te verkopen, geen prioriteiten op zich. Je verkoop is dus je belangrijkste focus. Die prioriteit vooropstellen laat je toe om hoofd- van bijzaken te onderscheiden, en zorgt ervoor dat je niet verzuipt in allerlei taken die je jezelf oplegt.” 

Zo weerstaat coach. V de online verleiding

Weet dat het gemakkelijker is om het aantal keer dat je een app opent te doen dalen, dan de tijd die je op die app spendeert eens je die opende. Sommige tools kunnen je trouwens echt helpen, ook al zitten ze verstopt in apps op je telefoon. Zo gebruik ik bijvoorbeeld Forest. Met deze app stel ik een timer in die me niet toelaat om een andere app te openen gedurende vijfentwintig minuten. Ook een aanrader: ’s avonds je toestel automatisch in vliegtuigmodus laten gaan (iPhone) of in zwart-wit overgaan (Samsung) na een bepaald uur. Of ik nooit valsspeel? Natuurlijk wel! Net als tijdens een dieet is het goed om momenten in te lassen dat je je niét aan de afspraken houdt. Het vooruitzicht van een uurtje scrollen vanavond houdt je nu weg van je feed en bij het werken aan je prioriteit. 

Benieuwd naar meer tips en tricks? Lees het volledige artikel in Bossy’s Planning Issue of download deze worksheet

Beeld: Mathilde Langevin via Unsplash