Wanneer deed je laatst nog eens iets voor het eerst? Op zoek naar nieuwe ervaringen lanceerden we de rubriek Yes Woman. De voorbije maand testte intern Hanne een stevige ochtendroutine uit die populair is bij heel wat succesvolle ondernemers.

Voor de test: word deze (niet zo) early bird rijk en succesvol?

Wat hebben Oprah en Jeff Bezos met elkaar gemeen? Ze zijn succesvol én hebben allemaal een specifieke ochtendroutine. Hiermee starten ze positief en productief aan hun dag. Een ochtendroutine die de sleutel naar succes en rijkdom is? Die test ik met plezier uit! Je moet weten, ik ben geen early bird. Ik durf niet één maar wel vijf keer op de snoozeknop te drukken. Benieuwd of zo’n ochtendroutine ook voor een niet-ochtendpersoon werkt. Dankzij de routine zou je doorheen de dag productiever zijn. Ik weet van mezelf dat mijn productiviteit in vlagen komt. Het ene moment werk ik uren aan een stuk en heb ik alles snel af, de andere dag kom ik met moeite verder dan enkele mailtjes versturen. Zou deze routine helpen?

Mijn nieuwe routine:

  1. Sta vroeg op
  2. Schrijf je dromen op.
  3. Maak je bed op.
  4. Drink een groot glas water.
  5. Neem je vitaminen in.
  6. Doe vijf minuten ademhalingsoefeningen.
  7. Doe zo’n twintig minuten aan yoga.
  8. Sport intensief voor twee minuten.
  9. Neem een koude douche.
  10. Zet een kop thee.
  11. Schrijf in je journal.
  12. Maak een todo, tofeel– en tobelijstje.
  13. Lees zo’n twintig tot dertig minuten in een boek.
  14. Maak een smoothie.

Ook voor de test: routine opstellen

Voor ik met de ochtendroutine startte, deed ik eerst wat research. Ik vond enkele websites  terug met voorbeelden van hoe zo’n ideale ochtendroutine eruit zou zien. Mijn eerste gedachte: en dan moet ik nog aan mijn dag beginnen? (lacht) Het werd me al snel duidelijk dat ik mijn wekker wat vroeger mocht zetten. Voor een volledige ochtendroutine heb je zo’n twee uur nodig. Zoals steeds bij iets nieuws is het belangrijk om klein te starten, dat verhoogt de kans op slagen. Toch kon ik het niet laten om nog een extraatje toe te voegen: geen smartphone. Ik las ook dat je de ontspanning zelf mag invullen. Je kan bijvoorbeeld mediteren, een wandeling maken of sporten. Ik koos voor yoga. 

Als ik ergens enthousiast voor ben, kan ik plots wél opstaan. Benieuwd of dat na een tijdje ook nog zo is.

Tijdens de test: kickstart

Om zeven uur loopt mijn wekker af. Als ik ergens enthousiast voor ben, kan ik plots wél opstaan. Benieuwd of dat na een tijdje ook nog zo is. De eerste stappen vink ik makkelijk af van mijn to-dolijstje, enkel mijn dromen zijn me ontglipt. Na een korte meditatie en yogasessie spring ik twee minuten heen en weer. Tijd voor een koude douche. Iets wat overmoedig draai ik mijn kraan helemaal naar rechts. Dit gaat hem niet worden. Na een iets of wat frisse douche, besluit ik dat dit wel het moment is om mezelf klaar te maken. Ondertussen zet ik mijn waterkoker aan. Met een theetje begin ik te journallen. En dan nog een halfuurtje lezen, fijn. Met een frisse smoothie in de hand begin ik aan mijn dag.

Tijdens de test: wel stress, geen smoothie

De dagen daarna worstel ik met mijn vroege wekker. Zoals ik had verwacht, kan ik moeilijker opstaan eens het nieuwe er wat af was. Mijn dromen kan ik me zelden herinneren en ik merk dat de routine me meer en meer stress geeft. Ik moet alles afvinken, maar sta steeds later op waardoor ik in tijdsnood kom. Het half uurtje lezen sneuvelde als eerste van mijn lijst, hoewel dat iets is waar ik het meeste van genoot. Toch is dat net hetgeen waar ik het meeste van kon genieten. Ook voor een smoothie blijk ik niet altijd de tijd te hebben, jammer.

Ice, ice, baby!

Ik moet eerlijk zijn: ik was niet van plan om een ijskoude douche te nemen. Een ‘frisse’ douche was naar mijn mening goed genoeg. Maar daar dacht het universum anders over. De elektriciteit valt uit door onderhoudswerkingen die ik vergeten was. Ik word zonder wekker wakker en begin in het donker én zonder internet aan mijn dag. Deze keer moet ik écht een ijskoude douche nemen. Ik overtuig mezelf een volle minuut om die sproeier op mij te zetten. Deze douchesessie is zeker mijn snelste ooit. Ik ben helemaal wakker.

Ik merkte dat ik liever de dag zelf bepaal wat ik wanneer wil doen. En dat ik nood heb aan variatie.

Na de test: van productieve start naar geklemd gevoel

Voor ik aan de test begon, snakte ik al snel naar wat ontspanning en rust. Omdat ik alle to do’s al in de ochtend deed, had ik hier doorheen de dag minder behoefte aan. De eerste dag was ik opgeladen en voelde ik me klaar voor de dag. Toen ik de ochtendroutine wat langer volgde, voelde ik wat verveling opkomen. De vaste routine die ik steeds moest overlopen voelde beklemmend aan. Ik merkte dat ik liever de dag zelf bepaal wat ik wanneer wil doen. En dat ik nood heb aan variatie.

Doe ik deze Yes Woman nog eens opnieuw?

Denk ik dat deze ochtendroutine een goede mood- en productiviteitsbooster is? Ja! Kan iedereen deze routine in zijn of haar ochtend inplannen? Ik denk het niet. Ik zou het heel graag willen, maar zodra het niet meer ‘moest’ verdween de routine al snel uit mijn agenda. Ik verzin wat excuses of slaap door mijn wekker heen. Voor zo’n checklist in de ochtend heb je veel discipline nodig. Wel pas ik nog altijd een aantal kleine stukjes toe in mijn ochtenden. Zo drink ik elke ochtend een glas water en mijd cafeïne en kies in plaats daarvan voor een theetje. Moest het me ooit lukken, dan zou ik de routine graag opnieuw implementeren in mijn leven. Voorlopig doe ik het met een miniversie.

En, ben je al eens begonnen met een uitgebreide ochtendroutine? Of ben je het van plan na het lezen van dit artikel? Laat het me weten via Instagram!

Beeld: Content Pixie via Unsplash