Je smartphone is tegenwoordig altijd in de buurt. Hij ligt naast je op het bureau, zit in je broekzak of tas of is simpelweg aan je handen gekleefd. Hoewel de hedendaagse smartphones vooral veel voordelen hebben, brengt het ook een portie afleiding met zich mee. Het is moeilijk om niet naar je telefoon te grijpen als je een melding ziet binnen komen. Velen hebben er dan ook moeite mee om zich niet te laten afleiden door hun telefoon. Shelley deelt vier tips die ze elke dag gebruik om zo min mogelijk afgeleid te worden door haar smarthphone.

1. Zet je telefoon op ‘niet storen’

Veel mensen weten niet af van de niet storen-functie op hun smartphone. Dit is anders dan de vliegtuigstand. Bij de vliegtuigstand ben je namelijk volledig onbereikbaar en krijg je geen telefoontjes of berichten binnen. Bij ‘niet storen’ ben je in principe wel bereikbaar, maar zal je telefoon het stil houden. Het scherm licht dus niet op en je telefoon trilt niet wanneer er iets binnen komt. Het fijne aan deze stand is dat wanneer iemand twee keer achter elkaar belt, je telefoon het de tweede keer wél zal laten horen. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat je niet bereikbaar bent in geval van nood! De niet storen stand zit op zowel Apple als Android, dus zoek hem zeker even op.

Het fijne aan de niet storen-functie is dat wanneer iemand twee keer achter elkaar belt, je telefoon het de tweede keer wél zal laten horen.

2. Gebruik een productiviteitsapp

Er zijn een hoop apps die je helpen om minder afgeleid te worden door je telefoon. Mijn favoriete app is Forest. Hierbij heb je een digitaal bos waarin je elke keer een boom plant wanneer je de timer start. Zo lang je niet uit de app gaat, zal jouw boompje blijven groeien. Als de tijd van de timer om is, staat er een volgroeide boom in je bos. Als je eerder uit de app gaat (en dus toegeeft aan de afleiding), dan gaat je boom dood en staat er permanent een kale boom in je forest. Een creatieve en speelse manier om ervoor te zorgen dat je niet aan het Instagrammen slaat terwijl je je moet concentreren! Ik deel nog meer leuke apps in deze blogpost.

Gebruik een creatieve en speelse productiviteitsapp om ervoor te zorgen dat je niet aan het Instagrammen bent terwijl je je moet concentreren.

3. Schakel je notificaties uit

Dit kan voor sommigen een flinke drempel zijn. De notificaties die de hele tijd op je scherm omhoog komen, leiden je hersenen enorm af. Ons brein werkt namelijk op haar best als we op één enkele taak focussen. Die notificaties schreeuwen om aandacht, waardoor je hoofd de hele tijd moet schakelen tussen the task on hand en de meldingen die binnen komen. Dat komt jouw productiviteit niet ten goede! Schakel eens al je notificaties uit. Geloof me, je mist ze niet wanneer ze weg zijn 😉 Als je het moeilijk vindt om meteen alles uit te zetten, spreek dan met jezelf af om het eerst een uurtje of een middag te proberen om te zien hoe je je erbij voelt. Je zult zien dat je direct veel productiever bezig bent!

Als je het moeilijk vindt om meteen alle notificaties uit te zetten, spreek dan met jezelf af om het eerst een uurtje of een middag te proberen.

4. Laat anderen weten wanneer je niet bereikbaar bent

Als je doorgaans veel telefoontjes en berichten binnen krijgt, is het handig om onbereikbare uren in te stellen. Spreek met jezelf af wanneer jij de telefoon niet opneemt en breng anderen hiervan op de hoogte. Laat ze bijvoorbeeld gerust weten dat jij elke donderdag tussen 3 en 5 niet beschikbaar bent. Zo weten mensen die jou eventueel nodig hebben waar ze aan toe zijn en dat ze jou voor of na die tijd moeten contacteren. Niemand die het je kwalijk neemt als jij tussen die tijd niet reageert als je dat vooraf duidelijk hebt aangegeven. Voor jou is het meteen een goede stok achter de deur om op dat moment ook echt niet met je telefoon bezig te zijn. Win-win!

Ik ben benieuwd welke tip voor jou het beste werkt. Laat het mij weten in de comments of via mijn Instagram @hashtag.lifegoals!

Spreek met jezelf af wanneer jij de telefoon niet opneemt en breng anderen hiervan op de hoogte.