Vijf vragen en één spraakmaker: meer hebben we niet nodig om je een zomer lang te inspireren. Geniet van Bossy’s Summer Series, een luchtige zomerreeks die je goesting doet krijgen in nieuwe boeken, plekken en skills. Deze week aan het woord: Hanne Luyten.

Hanne Luyten is mama van drie en schrijfster van drie: twee boeken en een scheurkalender. In ‘#nietaankindengezinverklappen’ bundelde ze haar verzuchtingen als moeder en onlangs voegde ze daar nog ‘Het huis met de gele deur’ – een kinderboek op rijm – aan toe. Hanne woont in Lier samen met haar man en drie kinderen.

Hoe kom je mentaal in vakantiemodus?

Eerlijk gezegd, ik vind het moeilijk om in vakantiesfeer te komen. Ik heb zo lang met de kinderen thuis gezeten door die hele Corona-toestand, dat de tijd tussen mijn werk hervatten en op vakantie gaan heel kort is. Het voelt dus niet alsof ik al ‘op vakantie mag’, hoe raar dat dat ook klinkt en hoe graag ik ook van pain, vin en Boursin wil doen – daar in het zuiden van Frankrijk. Het voelt allemaal nog een beetje vreemd. Al ben ik er zeker van dat die tien uur durende autorit naar het zuiden, met drie kinderen op de achterbank, mij wel in vredevolle vakantiesfeer zal brengen. (lacht)

Welke skill(s) wil je tijdens de zomermaanden aanscherpen en hoe ga je dat doen?

Ik zou heel graag leren vertragen, mijn hoofd een versnelling lager leren schakelen. Al staat dat in groot contrast met de goesting die ik voel om mijn lezingen weer op gang te trappen vanaf september. Ik wil vooruit, ik wil gas geven, en tegelijkertijd voel ik dat vertragen nodig is voor mijn mentale welzijn. Ik moét mezelf grenzen geven of ik ga erover. Mijn doel is dus om niet te veel in zesde versnelling te gaan. Rustig bochtjes nemen tussen versnelling drie en vier zal ook volstaan. Verder twijfel ik al maanden of de keramieklessen at home van Sophie Verjans iets voor mijn ongeduldige handen en algemene onhandigheid zijn. Misschien moet ik gewoon eens springen?

PORTRET_HANNE_LUYTEN_LIEVE_BLANCQUAERT_JAN19_RGB
© Lieve Blancquaert

“Een Lierenaar die onder de kerktoren geboren is, krijg je er nog moeilijk weg.”

Wat is je favoriete hide out in eigen land?

Ik ben zot van mijn eigen stad, Lier. Je hebt er alles wat je nodig hebt: groen en rust aan de ene kant en een levendig restaurant- en caféleven aan de andere kant. Prachtige plekken om te wandelen, naast het water, en geweldige koffiebars om veel te lang te blijven zitten. Ze zeggen wel eens dat je een Lierenaar die onder de kerktoren geboren is, er nog moeilijk weg krijgt. Eerlijk? Ze hebben gelijk.

Welk boek, welke serie of podcast ga je verslinden?

Ik heb een verleden bij de televisie, ik maakte tien jaar lang televisieprogramma’s. Een van mijn favoriete periodes was toen ik voor jongerenzender JIMtv het festivalseizoen op tv mocht brengen. Interviews regelen met artiesten, optredens capteren, sfeerreportages draaien, nieuwe bands ontdekken, veel te veel frieten en flets bier. Heel af en toe mis ik die periode wel, dus ik kijk enorm uit naar ‘Vijftig Tinten Gras’, een podcastreeks van Stijn Van de Voorde over vijftig jaar festivals in België. Ik spaar ‘m op voor de lange autorit richting Frankrijk. Ook de podcast van Werk & Leven schreeuwt al maanden mijn naam. Dat ik nog altijd de tijd niet vond om te luisteren, bewijst hoe hoogdringend ik Anouck en Kelly van Werk & Leven nodig heb! Verder wil ik ‘Mild Ouderschap’ van Nina Mouton verder uitlezen, en start ik samen met mijn oudste dochter aan de Harry Potter-boeken. Ik voor de honderdste keer, zij voor het allereerst. Zin in!

Wat is voor jou de beste manier om te herbronnen en er straks weer tegenaan te gaan?

Counting my blessings, hoe cheesy dat ook klinkt. Stoepkrijten met mijn kinderen, samen boeken lezen én voorlezen, proberen te begrijpen waarover Nachtwacht nu eigenlijk gaat, en ingevlochten vlechten leren maken in de lange haren van mijn dochters én zoon.

Meer Hanne? Volg haar dan via Instagram.

Volgende week in Bossy’s Summer Series: Céline Radelet.