Vijf vragen en één spraakmaker: meer hebben we niet nodig om je een zomer lang te inspireren. Geniet van Bossy’s Summer Series, een luchtige zomerreeks die je goesting doet krijgen in nieuwe boeken, plekken en skills. Deze week aan het woord: Valentijn Destoop. 

Valentijn Destoop is expert in innovatie en ondernemerschap en begeleidt bedrijven bij digitale transformaties en organisatorische groei. Hij is een gepassioneerd creatieveling en groot voorstander van design-thinking, zowel op bedrijfs- als op persoonlijk vlak. 

Hoe kom je mentaal in vakantiemodus?

Door te vertrekken! Het is de road trip of de vliegtuigreis, die ervoor zorgt dat ik de switch kan maken. Nieuwe prikkels krijgen, onderweg zijn en ondertussen een fysieke en mentale afstand creëren. Naast kleine uitstappen naar de natuur dichtbij probeer ik er ook langere tijd door te brengen. Zo ben ik dankbaar dat we toch voor een maand naar IJsland konden vertrekken om er de natuur te ontdekken, nog wat remote te werken en aan de covid-stress te ontsnappen.

Welke skill(s) wil je tijdens de zomermaanden aanscherpen en hoe ga je dat doen?

Ik werkte zonet een online MIT opleiding af rond bedrijfsinnovatie met betrekking tot ecosystemen. Zo’n opleiding vraagt behoorlijk wat tijd en focus, maar brengt meer diepgang in de kennis die je organisch opbouwt. Volgende topics die ik graag wil verdiepen zijn de business-kant van artificiële intelligentie en bedrijfsovernames met als doel te innoveren.

IMG_7799
© Valentijn Destoop

Naast in de natuur zijn en tijd doorbrengen met het gezin, word ik ongelofelijk geïnspireerd door ondernemersreizen.”

Wat is je favoriete hide out in eigen land?

De off-the-grid tiny houses van slowcabins.be zijn voor mij de ideale formule. Overdag wandelen in de natuur en ‘s avonds nagenieten aan de cabin. Intussen werken Xavier Leclair, founder van Slowcabins, en ikzelf sinds geruime tijd samen aan de groei van de organisatie. Een win-win, zowel privé als professioneel.

Welk boek, welke serie of podcast ga je verslinden?

Ik spendeer veel tijd aan research en het opzoeken van topics voor klanten, maar in mijn vrije tijd gaat die zoektocht vooral richting technologie, toekomst, ondernemerschap, innovatie, economie … Ik koop geregeld ook een selectie van boeken die ik tijdens mijn onderzoek tegenkwam, om ze vervolgens tijdens rustige momenten of op reis te lezen. Momenteel lees ik ‘Sapiens‘ van Yuval Noah Harari, een klassieker met reden, over hoe we als mens geworden zijn wie we zijn.

Wat is voor jou de beste manier om te herbronnen en er straks weer tegenaan te gaan? 

Naast in de natuur zijn en tijd doorbrengen met het gezin, word ik ongelofelijk geïnspireerd door ondernemersreizen naar Silicon valley, Singapore, Londen en co. High pace omgevingen waar je een blik achter de schermen krijgt bij professionele organisaties en verhalen kan delen met toptalent. Gezien de omstandigheden staan de ondernemersreizen voorlopig on hold, maar ik hoop dit snel opnieuw op te pikken.  

Meer Valentijn? Volg hem dan via Instagram