Niemand houdt ervan om vroeg op te staan, maar iedereen houdt van het gevoel dat vroeg opstaan met zich meebrengt. Hal Elrod, geen ochtendmens van nature, creëerde een snooze-proof stappenplan waardoor opstaan een pak makkelijker wordt. 

In zijn boek ‘The Miracle Morning’ heeft Hal Elrod het over the wake-up motivation level, oftewel WUML. Wanneer we opstaan, zit dit bij velen onder nul. Het is volgens Elrod dan ook perfect normaal dat we liever nog eens op die snooze-knop drukken, dan aan onze dag te beginnen. De uitdaging: je wake-up motivation level de hoogte injagen. 

Positieve gedachte

Waar we voor het slapengaan als laatste aan denken, komt ’s morgens als eerste naar boven. Elrod refereert in zijn boek naar slapeloze nachten die we als kind hadden omdat we zo nerveus waren voor onze verjaardag, eerste schooldag of Sinterklaas. Wanneer we de volgende ochtend wakker werden, was dàt het eerste waar we aan dachten. Gevolg: we sprongen uit bed, ochtendkind of niet. Het mes snijdt uiteraard langs twee kanten. Wanneer we net voor het slapengaan denken aan een moeilijke meeting die ons de volgende dag te wachten staat, is dit ook het eerste wat de volgende ochtend in ons opkomt. Gevolg: we stellen de dag liever nog wat uit en snoozen een keer of … drie? 

TO DO

Creëer een positieve gedachte voor het slapengaan die je de volgende ochtend goesting geeft om op te staan. Spreek jezelf moed in door te overlopen wat je vandaag allemaal (goed) gedaan hebt en welke positieve invloed dit heeft op morgen. 

Mensen voelen zich vaak moe, maar eigenlijk hebben ze meer water nodig in plaats van meer slaap. 

Bewegen geeft energie

Volgens Elrod is het belangrijk om je wekker verder dan een armlengte van je neer te poten. Hierdoor moét je wel opstaan. Die beweging geeft je energie en zorgt ervoor dat je natuurlijk wakker wordt. Dit voorkomt ook dat je het alarm in halfslaperige toestand uitzet, omdat je denkt dat het deel uitmaakt van je droom.

TO DO

Verplaats je wekker naar de andere kant van je slaapkamer. Idealiter zet je naast je wekker een glas water. Het is cruciaal om na een nacht zonder water jezelf te hydrateren. Doe dit ook doorheen de dag. Mensen voelen zich vaak moe, maar eigenlijk hebben ze meer water nodig in plaats van meer slaap. 

Elrod is ervan overtuigd dat je je douche ’s ochtends moet verdienen.

Simpele start

Vervolgens raadt Hal je aan om je tanden te poetsen. Klinkt logisch, maar er zit meer achter: deze eenvoudige actie geeft je lichaam de tijd om wakker te worden en doet je WUML langzaam stijgen. Verfris je gezicht met – bij voorkeur koud – water en de kans dat je terug onder de lakens kruipt is heel wat kleiner dan pakweg drie minuten geleden. 

TO DO

Ga naar de badkamer, poets je tanden, kam je haar en verfris je gezicht. Deze simpele activiteiten geven je lichaam de tijd om wakker te worden 

Work-out outfit: check

Elrod is ervan overtuigd dat je je douche ’s ochtends moet verdienen. Een kleine loop- of yogasessie in de ochtend bevordert bovendien je mentale veerbaarheid. Uit bed rollen en meteen op je matje gaan liggen, werkt uiteraard niet. Daarom zijn de stappen hierboven cruciaal. 

Wil je meer inzichten om je professionele en persoonlijke leven een boost te geven? Haal Bossy’s Start-up Issue in huis. Ontdek er heel wat startertips en leer hoe je krachtiger kan communiceren, op de werkvloer én tussen de lakens.

Beeld: Cottonbro Studio via Pexels