Kan jij je een moment herinneren waarop je wel door de grond kon zakken van schaamte? De kans is groot dat je nadien toch verdómd blij was met de situatie. Content creator Karolien ontdekte de voorbije maanden de kracht van de kwetsbaarheid. Wat ze daaruit leerde, deelt ze vandaag met jou.

Toen ik in juni onverwacht mijn ontslag kreeg, voelde ik me eerst beschaamd en onrechtvaardig behandeld. Daarna kwam de opluchting, gevolgd door de grote hamvraag: ‘Wat wil ik nu eigenlijk neerzetten op deze planeet?’. Het was een echte eyeopener toen ik besefte dat ik plots heel veel tijd had, iets wat de meeste mensen net te kort komen.

Met knikkende knieën stuurde ik een oprecht maar gewaagd mailtje naar een tiental inspirerende ondernemende vrouwen. De boodschap was simpel: ik bood hen mijn hulp aan en hoefde er niets voor in de plaats. Mijn enige voorwaarde? Dat ik er een originele, leerrijke en inspirerende ervaring aan overhield. Een win-win.

Nadat ik het mailtje een paar keer had herschreven, drukte ik met klamme handen op de verzendknop. Nooit had ik durven dromen dat er uit kwetsbaarheid zoiets moois kon voortvloeien. Als fervent lijstjesmaker, som ik de lessen die ik de afgelopen maanden leerde graag even voor je op.

1. Waardering

Wie zich kwetsbaar opstelt, krijgt in de eerste plaats vooral waardering voor zijn openhartigheid en durf. Bovendien voelt het fantastisch om gratis je hulp aan te bieden. Of je nu reactie krijgt of niet, je hebt de ander iets waardevols aangeboden. Jezelf naar waarde schatten betekent minstens evenveel als waardering van buitenaf.

Jezelf kwetsbaar opstellen? Begin klein. Geef iemand een compliment of bied spontaan een knuffel aan.

2. Kansen

De eerste reactie op mijn aanbod ging gepaard met een vreugdesprongetje. Ina De Quint van het duurzame Belgische accessoirelabel Captain Cork kon wel wat hulp gebruiken bij het opzetten van een nieuwe pop-upwinkel. Het klikte meteen! We praatten de hele dag door over de ups en downs van het ondernemerschap, onze liefde voor Portugal en wat haar drijft om duurzaamheid te promoten. Een zalige dag!

Ook van Dorien van Bossy kreeg ik een lief mailtje terug: ‘Zou je het leuk vinden om te schrijven voor onze website?’. Ik wist dat ik me die belofte nog zou beklagen bij het naderen van de eerste deadline, maar deze kans kon ik niet laten liggen. En voilà, je bent nu getuige van het resultaat: mijn eerste Bossy-artikel.

3. Openheid

Iets minder concreet maar daarom niet minder waardevol: kwetsbaarheid geeft je de moed om je open te stellen voor nieuwe wendingen en invloeden. Zo schrijf ik dit artikel terwijl ik, samen met een groepje like-minded (startende) ondernemers, op workation ben in Portugal. Ook hier stelde ik me kwetsbaar op door mijn verhaal te delen. De steun en warmte die ik daarvoor in de plaats krijg, is onbetaalbaar.

Een mailtje sturen is een veilige manier om je kwetsbaar op te stellen. Je hoeft bij je voorstel niemand recht in de ogen te kijken.

4. Vrijheid

Na het versturen van mijn mailtjes, kreeg ik plots een benauwd gevoel. Zal er wel iemand reageren? Gek genoeg maakte dat gevoel al snel plaats voor vrijheid en het besef dat ik zelf de touwtjes in handen hou om al of niet op een voorstel in te gaan. Mensen in mijn omgeving verklaarden me gek omdat ik gratis mijn hulp wilde aanbieden. Toch zorgde dat er net voor dat ik oprecht en authentiek overkwam. Nu ligt het pad open en kan ik op elk moment zelf beslissen welke weg ik insla.

Kwetsbaarheid heeft niet alleen effect op jezelf, maar ook op je omgeving. Het werkt als het ware aanstekelijk. Ik hoop dan ook dat iedereen zich wat vaker kwetsbaar durft op te stellen. Als afsluiter geef ik graag nog een quote van Brené Brown mee: ‘Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change.’ Ik daag je uit: stel je eens bewust kwetsbaar op en ontdek zelf wat er gebeurt!

Beeld: Alice Donovan Rouse via Unsplash

Inspiratie nodig? Lees het boek “De kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown. Wil je de korte versie? Kijk dan haar TED Talk op YouTube.