Wil je van je tuin een zenruimte maken? Een plaats waar je ontspant en afstand neemt van to-dolijstjes en Whatsapp-berichten? Met deze tips van tuinarchitect en oprichter van Tuinen in Stijl Leen Dierckx ervaar je meer inspiratie en focus in een mum van tijd. Het maakt niet uit of je net wel of geen groene vingers hebt, dat vertrouwde Leen ons alvast toe. 

Leen, wat betekent een tuin voor jou? 
Net zoals kamers in een huis, heeft een tuin verschillende hoekjes. Een ruimte waar je rust, geniet van aperitiefhapjes met vrienden of speelt op de trampoline met de kinderen. Ik zie het echt als een extra leefruimte. Mijn favoriete plek? Waar je mijn hangstoel vindt, daar tank ik bij door bewust tijd te nemen voor mezelf. 
Dankzij welke tips maken we van de tuin een plek om tot rust te komen? 
Thuiswerken is gezelliger wanneer je zicht hebt op de tuin. Denk niet meteen aan een groot raam, een uitkijkje is voldoende. Op die manier beleef je de seizoenen vanuit je thuiskantoor. Daarnaast kan je de tuin bewust inzetten als zenruimte. Vaak zijn we alleen maar bezig met wat moet. Door even in de tuin te zitten laat je inspiratie toe. Zo heb ik zelf meer nieuwe ideeën voor mijn business na een pauze in de buitenlucht.
Tuinen in Stijl
© BUREAU ROZA

Zie je tuin als een geschenk, niet als een zware klus.

– Leen

Stel: ik heb geen groene vingers. Hoe kan ik toch van het groen genieten?
Wil je iets loslaten, ga onkruid wieden. Op deze manier maak je zowel je hoofd als je tuin vrij van alle ballast. Je neemt afscheid van wat er niet thuishoort. Zie je tuin als een geschenk, niet als een zware klus. Ik zie een tuin als pure ontspanning maar besef heel goed dat niet iedereen dit zo ervaart. Probeer je daarom te verwonderen over alles wat je ziet, ruikt, voelt en proeft. In een tuin valt er zoveel te beleven: elke maand, week of dag merk je wel iets nieuws op. Een tuin zorgt voor een mentale boost. Door even in je tuin te zijn, neem je afstand van e-mails, Whatsapp-berichten en to-dolijsten. Resultaat: je komt in het hier en nu en staat dichter bij jezelf. 
Heb je nog motiverende tips voor ons om in eigen tuin te pauzeren?  
Door continu op een stoel te zitten ervaar je veel stress. Er wordt daarom aangeraden om na één uur even recht te staan. Zelf zie ik dat als een uitnodiging om de tuin even in te gaan. Mijn ultieme tip om beter te kunnen focussen? Wandelen op blote voeten! Met je blote voeten op het gras gaan, creëert een vlotte stroom aan ideeën. Je hebt geen groene vingers nodig om je creatieve geest naar boven te laten komen. Een stukje gras en blote voeten zijn al voldoende. Tijdens de zomermaanden laat ik mijn klantgesprekken doorgaan in de tuin. Ik voel dat die gesprekken vaak anders verlopen dan in een kantooromgeving. Er is meer ruimte voor ontspanning: zowel voor mij als voor de klant. Soms heb ik zelfs een vakantiegevoel wanneer de zon tevoorschijn komt. (lacht)
Verzin een kleine activiteit die maximum een kwartier duurt. Bijvoorbeeld: pluk bloemen in je tuin en zet ze in een vaas voor in je home office.
Je bedacht iets nieuws om nog meer mensen te inspireren. Vertel je ons daar iets meer over?
Ik merkte op dat veel klanten het lastig vinden om op te lijsten wat ze allemaal wensen in hun toekomstige tuin. Ze hebben vaak wel ideeën maar vinden het moeilijk om een duidelijke visie te bepalen. Tijdens die gesprekken voelde ik dat er iets nodig was om ze nog beter te kunnen begeleiden. Iets waardoor klanten in alle rust de verschillende opties kunnen overlopen met hun partner. Met mijn online werkboek begeleid ik je stap voor stap richting een helder tuinconcept. Op het einde ben je niet alleen goed voorbereid, je neemt met een gerust gevoel belangrijke beslissingen. Daarnaast heb je zowel inhoudelijk als visueel een heel duidelijk beeld van je toekomstige tuin. Dankzij het eindresultaat heb je de nodige handvaten om zelf aan de slag te gaan. Uiteraard mag je ook bij mij of een collega-tuinontwerper aankloppen voor de vertaling van het concept naar een tuinontwerp. Ik ken zeker genoeg mensen in mijn netwerk om je verder te ondersteunen.
Op wearebossy.be focussen we ons de komende maanden op ‘fresh start’. Hoe kan jij voor een frisse start zorgen bij onze lezers? 
De lente is nog niet in het land, maar wanneer je je tuinontwerp in handen hebt, dan lijkt die lunch op je nieuwe terras niet ver af. Ik ben er om je te ondersteunen met een ontwerp dat volledig bij je levensstijl past. Het verhaal moet matchen bij wat je mooi vindt en hoe je je in de tuin gedraagt. Niet alleen het feit of je al dan niet groene vingers hebt, ook de stijl van het huis en de omgeving hebben een impact op het tuinontwerp.
Hoe begin je aan zo’n ontwerp
Vaak start het idee van een tuin met een droom. Mensen fantaseren over een moestuin, zwemvijver of een gezellige eethoek. Na een ontwerptraject of een inspiratiesessie met mij sta je dichter bij die droomtuin. Bij een tuin denken we meteen aan grote tuinen en dito budgetten. Zonde, stadstuintjes en projecten met een klein budget verdienen ook alle aandacht. 
Meer Leen? Volg haar via Instagram. Ben je benieuwd naar Leen’s ondernemersverhaal in Bossy’s Network Issue? Bestel je exemplaar hier.
Beeld: Bureau Roza