Je einddoel scherp voor ogen hebben, voelt fantastisch en inspirerend. En het is ook leerrijk: het geeft je alle info die je nodig hebt om vooruit te geraken. Bepaal dus waar je naartoe wil. Actie nemen volgt daarna quasi vanzelf. 

Vorm een beeld van je eindbestemming

Concretiseer eerst hoe je droomleven eruitziet. Dat klinkt zweverig – niet weglopen – maar dat is het eigenlijk niet. Dromen werkt namelijk, dat is bewezen. Wetenschappelijk intermezzo: je prefrontale cortex is het hersengebied dat actief is als je je ideale toekomst visualiseert. En dat is ook de regio die instaat voor actie, waardoor je dat beeld in de praktijk omzet. Je kan jezelf dus trainen om gericht actie te ondernemen door je ideale toekomst in detail op te roepen. 

Zonder je af en beeld je gedetailleerd in hoe je leven eruitziet over vijf jaar. Verplaats je in jouw toekomstige schoenen en kijk rond. Waar ben je? Wat draag je? Wat eet je? Hoe voel je je? Dagdroom heel gericht en maak het concreet door je dromen neer te pennen. Schrijf je ideale dag uit vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je gaat slapen. Neem wat tijdschriften en scheur alles uit wat de sfeer van je visie oproept. Welke beelden geven jou hetzelfde gevoel? Kleef ze op een stuk karton en hang het resultaat ergens waar je het dagelijks ziet. Hoe meer tijd je spendeert met het visualiseren van je toekomst, hoe sneller je stappen zet. 

Alles wat je toekomstbeeld tastbaar maakt, helpt.

Creëer je businessdroom

Je hebt nu zicht op je gedroomde leven. Wat betekent dat voor jouw business? Hoe moet die eruitzien zodat het grotere geheel klopt? Ik wil bijvoorbeeld voldoende tijd hebben om bij te leren, om zo mijn impact te vergroten. Bovendien wil ik ruimte voor mijn dochter en mijn partner. Daarom besliste ik om niet op elke weekdag coachingsgesprekken in te plannen, en mijn weekends grotendeels vrij te houden.

Uit je visualisatie leer je ook heel wat over je werkcontext en -inhoud. Hoe ziet je werkomgeving eruit? Wie is je doelgroep? Welk verschil maak je in de wereld? Maak ook dit zo concreet mogelijk. Schets bijvoorbeeld een grondplan van je gedroomde kantoorinrichting. Of schrijf een speech uit voor een feest ter ere van het vijfjarig bestaan van je zaak, waarin je terugblikt op de leukste projecten die je deed. Alles wat je toekomstbeeld tastbaar maakt, helpt. Plots valt je namelijk op dat er heel wat zaken al overeenstemmen met je ideale plaatje. En dat geeft moed. Je geeft meer aandacht en zuurstof aan de stukken van je leven die al goed zitten, waardoor die kunnen groeien. Bovendien krijg je meer oog voor nieuwe kansen die je dichter bij je doel brengen. 

Benieuwd naar meer tips? Bestel Bossy’s Teamwork Issue hier

Beeld: Kayle Kaupanger via Unsplash