Antwoord je ook standaard met ‘druk’ op de vraag hoe het met je gaat? Als ondernemers staan we altijd aan en lopen we over van de to do’s die we ‘ook nog even moeten doen’. Ofja, de meeste ondernemers dan. Structuurcoach Shelley lijkt een uitzondering op deze ongeschreven regel van het ondernemerschap te zijn. Daarom vroegen we haar naar al haar geheimen die een groot verschil maken in de drukte van je bedrijf en hoofd.

“Hoe krijg je toch altijd zo veel gedaan?”. Het is een vraag die ik wekelijks krijg. Veel ondernemers die mij op Instagram volgen of in de co-workingplek tegenkomen waar ik werk, denken dat ik om acht uur ‘s morgens ‘aan ga’ en niet opkijk of afgeleid word tot al mijn opdrachten af zijn. Het zou leuk zijn, maar is helaas niet waar. Ook ik ben afgeleid door mijn telefoon, krijg te maken met onverwachte chaos in mijn dag of zie simpelweg tegen sommige taken op. 

Toch klopt het wel dat ik een stuk productiever werk dan de gemiddelde ondernemer. Mijn geheim? Slimme gewoontes! Ik ben echt een gewoontedier en kan niet zonder de aangeleerde dagelijkse gewoontes die ervoor zorgen dat ik gefocust en efficiënt werk.

Mijn favoriete gewoontes voor meer tijd en rust

Ik hoor je al denken. Hoe doe je dat? Welke gewoontes zorgen voor meer tijd en rust in je hoofd en bedrijf, is ontzettend persoonlijk. Je zit ten slotte weer heel anders in elkaar dan ik. Wat voor mij perfect werkt kan voor jou een #failure zijn.

Toch kunnen we altijd iets van elkaar leren. Ter inspiratie deel ik hieronder een paar van de dingen die voor mij goed werken!

  • Je inbox afsluiten: ik ga maar een aantal keer per dag mijn inbox door, zodat ongelezen mails niet de hele dag mijn aandacht vragen.
  • Slim je afspraken inplannen: zoals ik in dit artikel deelde, plan ik alleen afspraken in de ochtend in en werk ik ‘s middags met focus aan mijn andere opdrachten.
  • Een dagplanning maken: mijn eigen Pretty Productive Planner zorgt voor helderheid in mijn prioriteiten, waardoor ik met laserfocus de belangrijkste to do’s wegwerk.
  • Creatieve ingevingen bewaar ik op een vaste ‘Braindump’ plek in Trello. Dat maakt mijn hoofd leeg, zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik iets vergeet.
  • Ik creëer bewust mijn ideale werkdag: van werktijden tot focus omgeving. Zo plan ik hoe mijn ideale werkdag eruit ziet in plaats van deze op zijn beloop te laten en mezelf te verliezen in de waan van de dag.

Stop met de ‘busy’ mindset

Terwijl je die kleine, praktische gewoontes inbouwt in je dagen, is er ook een mentaal stukje om aan te pakken. Je raadt het misschien al: het is tijd om te stoppen met je standaard ‘druk!’-antwoord op de vraag hoe het met je gaat. Hoe meer je het zegt of denkt, hoe meer je hersenen gaan geloven dat je een chronisch tijd tekort hebt. Het resultaat is een versterking van het overweldigende gevoel van chaos dat er al is. 

Enorm zonde, want als je het continu ‘druk druk druk’ hebt, zie je minder kansen of heb je de energie en rust niet om er iets mee te doen. Ga eens na: de beste ideeën en geniale acties komen zelden voort uit een drukkend en knagend gevoel van tijd tekort. Structureel druk zijn is trouwens ook niet de allerbeste branding voor je bedrijf. Wil je weten wat ik daarmee bedoel? Lees mijn ervaring hier.

Uit de busy mindset stappen begint met bewust worden dat je erin zit, om vervolgens jezelf erop te betrappen en te verbeteren wanneer het woord ‘druk’ op het punt staat je mond uit te komen. Verander je standaard gedachten bijvoorbeeld eens van ‘Ik moet zoveel doen’ naar ‘Al deze leuke opdrachten pak ik gewoon één voor één aan’. Sta eens stil bij hoe fijn het is dat je elke dag mag doen waar je ongelofelijk gelukkig van wordt of dat je nog steeds 86.400 seconden in elke dag hebt. Iedere nieuwe dag is een kans om opnieuw te bekijken hoe je die het beste kan besteden. En je nieuwe slimme gewoontes gaan je helpen om daar het maximale uit te halen. 

Slimme gewoontes aanleren en volhouden

Hoe zorg je dat die nieuwe gewoontes in je routine komen én blijven? Mijn beste tip is om het in je systeem in te bouwen op een manier die voor jou werkt. Experimenteer met momenten, dagen en manieren waarop je een nieuwe gewoonte uitvoert. Bijvoorbeeld elke vrijdag je administratie bijwerken. Het is even testen en uitproberen wat het beste voor je werkt, maar het is het waard. Zodra je eenmaal je manier hebt gevonden, ervaar je meer rust.

Kijk ook eens waarom je bepaalde dingen nu nog niet doet, die je wel wil doen. 

  • Is het simpelweg uitstelgedrag? Ga dan na bij jezelf wat deze nieuwe gewoonte je zou kunnen opleveren en wat de eerste stap is die je kan nemen.
  • Zijn er bepaalde situaties die ervoor zorgen dat je gewoonte niet blijft hangen? Neem de controle en pas die omgevingsfactoren aan.
  • Vergeet je die nieuwe gewoonte regelmatig? Dan is het erg effectief om je gewoonte voort te bouwen op een bestaande die je wél gedachteloos volhoudt. Dit wordt ook wel habit stacking genoemd.

Maar vergeet ook vooral niet dat een nieuwe gewoonte niet in één keer moeiteloos in je systeem zit. Het is oké als het niet perfect gaat. Wees niet te streng en probeer het de volgende keer gewoon weer opnieuw. 

Op deze manier kunnen simpele, slimme gewoontes je helpen om uit de ‘altijd druk’-modus te gaan. Ben je benieuwd hoe je nog meer tijd en rust creëert in je bedrijf en hoofd? Ik geef regelmatig een gratis masterclass waarin ik je leer om slimmer te werken. Schrijf je hier gratis in.