Wist je dat slechts acht procent van de mensen zijn goede intenties realiseert? Jammer, want telkens wanneer we een goed voornemen onvervuld aan de kant schuiven, gaat dat in meer of mindere mate ten koste van onszelf. Het ideale moment om voor je intenties te gaan, bestaat niet, dus kan je er maar beter meteen werk van maken. Hoe? Wij zetten de tips van personal wellness expert Goedele Leyssen op een rij. 

1/ Heb jezelf lief

Op jezelf focussen is een belangrijke eerste stap om afscheid te nemen van een leven dat aan elkaar hangt van de onvoltooide goede voornemens. Bewust kiezen voor je persoonlijke welzijn is daarbij cruciaal. En nee, geven aan jezelf is helemaal niet egoïstisch als je daarna ook geeft aan anderen. Zet eerst je eigen zuurstofmasker op voor je dat bij anderen doet. 

2/ Bepaal je focus

Hoe wil je dat jouw leven eruitziet? Hoe wil jij je voelen? Hoe duidelijker je toekomstbeeld, hoe groter de kans dat het effectief werkelijkheid wordt. Voel je tijdens het visualiseren van je toekomst een soort van weerstand? Dat is heel normaal. Erken dat gevoel, maar laat het niet de bovenhand nemen. Angst houdt je in je comfortzone en daar wil je net uit.

3/ Ontdek je noden

Na het visualiseren is het tijd voor actie. Bekijk heel praktisch wat je nodig hebt om je doel te bereiken en je goed te voelen. Kies de wellness-dimensie(s) waarop jij wil inzetten en de oefeningen die je daarbij kunnen helpen. Wil je bijvoorbeeld inzetten op je spirituele welzijn, dan is mediteren misschien een goed idee. Pak niet alles tegelijk aan. Stel je prioriteiten en begin met kleine stapjes. 

4/ Creëer rituelen

Rituelen parfumeren dagelijkse gewoontes met een vleugje bewustzijn. Op die manier transformeren ze naar iets waar je elke dag opnieuw naar uitkijkt. Creëer rituelen rond de oefeningen die jij selecteerde. Door je rituelen de nodige aandacht te geven, maak je een statement over hoe belangrijk je gezondheid en geluk voor je zijn. Bovendien leef je zo bewuster en minder op automatische piloot.

5/ Geef jezelf de tijd

Starten is altijd moeilijk en het duurt ongeveer achtentwintig dagen voor de eerste positieve effecten van je nieuwe gewoonte voel- of zichtbaar zijn. Jezelf een nieuwe gewoonte volledig eigen maken, kan tot zelfs acht maanden duren. Gun jezelf die tijd, je verdient het om gezond en gelukkig te zijn.

Meer lezen over hoe je jouw goede voornemens kan volhouden met behulp van rituelen? Je leest er alles over in het interview met Goedele Leyssen in Bossy Magazine FW19/20 Planning Issue

Beeld: Artem Kovalev via Unsplash