September is niet alleen de maand van boeken kaften en doelen stellen voor de rest van het jaar, het is ook een klassieker wanneer het gaat om het hervatten van gezonde gewoontes. Coach Sassy helpt je op weg met voedingsadvies en toont je hoe je die nieuwe voornemens ook écht omzet in acties.

Hoop jij ook zo op een Indian summer in september? Zelfs met de laatste zomerzon op je snoet, voel je het: de echte zomer is voorbij. De vakantie heeft deugd gedaan en je hebt de broeksriem minder aangespannen. Er zijn wat extra cocktails, desserts en korte nachten de revue gepasseerd. Nog voor het einde van het jaar wil je die voornemens van januari terug oppikken, misschien wat kilo’s kwijt geraken en opnieuw fitter door de week knallen. Top! Weet dat de beste gezondheidsstrategie er één is die je ook effectief uitvoert.

Ons advies: overdrijf niet. Grootse plannen zijn nobel maar de kans op falen is bijna even groot. Net als in bedrijfsvoering kan je plan van aanpak best SMART zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wat betekent gezonder eten voor jou?
  • Wat moet je hiervoor concreet plannen of doen?
  • Wil je hier ook écht werk van maken of denk je dat je dit móét doen?
  • Zie je het praktisch haalbaar om hiermee aan de slag te gaan?
  • Wanneer begin je en wanneer evalueer je de resultaten?
Hou een week lang een voedingsdagboek bij, zo zie je meteen waar je winsten kan boeken.

Trap niet in de val

Wil je lekker vaag blijven en het en cours de route bekijken? Weet dan dat vaagheid de grootste oorzaak is van falen. Een mooie opsteker bij een specifiek en haalbaar actieplan is dat je zelfvertrouwen groeit: je zal zien dat je zelfgekozen acties effect hebben én dat je je plan volhoudt.

Onderschat ook de impact van nieuwe gewoontes op je brein niet. Uit onderzoek blijkt dat we per dag vijfendertigduizend onbewuste keuzes maken. Rond eten alleen al zijn dat er dagelijks tweehonderdeenentwintig. Besef dat je bij het creëren van één nieuwe gewoonte je brein om meerdere nieuwe beslissingen vraagt. Bij vermoeidheid en stress zullen je hersenen daarom sneller hervallen in oude gewoontes die minder mentale energie vragen. Plan de ondersteunende context dus zo dat je er zo weinig mogelijk over moet nadenken, bijvoorbeeld door de juiste producten in huis te halen. Dit kan een belangrijke succesfactor zijn in je actieplan.

Voel je na de eerste dagen dat je toch beter een andere actie had gekozen? Dan doe je dat gewoon!

Zet de juiste bril op

Plaats ten slotte je nieuwe gewoonte in het juiste perspectief. Kies je er bijvoorbeeld voor om je dagelijkse ontbijt gezonder te maken, dan zal je op een jaar tijd driehonderdvijfenzestig keer gezond gegeten hebben. Intuïtief weet je dat dit niet anders kan dan resultaten boeken.

Samengevat:

  • Kies voor een dagelijkse kleine actie waarbij je geen weerstand voelt.
  • Plan de context om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken.
  • Zet je actie in perspectief en verhoog zo je intrinsieke motivatie.

Met deze drie tips kan je alvast starten:

  • Voeg elke dag een extra slaatje of soep toe aan je maaltijd.
  • Kies twee gezonde, snelle ontbijtjes en haal de ingrediënten altijd in huis.
  • Eet maar één keer per dag koolhydraten en hou ze voor ontbijt of lunch.

Voor welke actie kies jij? Deel het hieronder of via Instagram. Toi toi!

Beeld: Joanie Simon via Unsplash

Weet je niet waar te beginnen met je gezondheid? Laat je ondersteunen door een gezondheidscoach.