Ben jij ook stevig uit de startblokken geschoten? Om te voorkomen dat je straks overweldigd deze eerste maand afsluit, gaan wij voor jou op zoek naar rust. Wist je dat je die ook zonder een downward facing dog kan vinden? Jennifer vertelt je hoe je met kleine gewoontes doorheen de dag een positieve impact creëert.

Iedereen heeft een eigen definitie van bewust leven. We zijn met miljoenen mensen op deze planeet dus dat kan op zich ook niet anders. Voor mij staat bewust leven gelijk aan kiezen en lief zijn voor jezelf. Door lief te zijn voor jezelf, ben je automatisch ook liever naar andere mensen toe. Het is elke dag opnieuw ja zeggen tegen jezelf. Hoe je dat invult is voor iedereen anders. Het antwoord vind je niet pasklaar in een boek of – spoiler – in een online artikel. Je vindt het wel in je dromen en doelen. Zet die yogamat dus voorlopig even aan de kant en begin bij het begin. Wat wil je écht? 

Je hoeft het niet groots aan te pakken. Alle grote projecten beginnen met kleine veranderingen. 

Begin bij het begin

Mijn eerste vraag van de dag is bijna altijd: ‘Wat heb ik op dit moment nodig?’ Is dat langer slapen? Tien minuten yoga? Een frisse douche nemen? Een ochtendwandelingetje maken? Met die oefening daag ik mezelf uit om mijn dag al bewust te beginnen. Ik zie het alsof ik mezelf elke keer opnieuw een cadeautje geef. Probeer het maar eens uit, het werkt echt verslavend. 

Mild zijn

Elke dag mindful leven is het ultieme doel maar let’s be honest: soms komt het leven voorbijwaaien en is bewust leven even niet aan de orde. Zelf scroll ik tegenwoordig vaak en lang op Instagram. In plaats van mezelf op dat moment een schuldgevoel aan te praten, ga ik op ontdekking. Ik ga na waarom ik op Instagram veel tijd spendeer. Geeft het me een oprecht goed gevoel of net niet? Wat kan ik doen om mezelf een goed gevoel te schenken? Jezelf regeltjes opleggen om zo bewust mogelijk te leven werkt niet. Het is net de kunst om aan te voelen wat je nodig hebt. Leg jezelf niet te veel druk op, die ervaren we al genoeg. 

Elke dag geeft het leven je signalen die je uitnodigen om even te vertragen.

Neem afscheid van je automatische piloot

​In de ratrace leven we vaak op automatische piloot. Zelfs de meest bewuste personen op deze planeet hebben er wel eens last van. Op zich is dat niet verkeerd. Het wordt wel een probleem wanneer het je volledige leven domineert en je je daardoor ongelukkig voelt. Je tijd is kostbaar dus 1/ spendeer het met de mensen die je tijd doen vergeten 2/ kies voor omgevingen waar je je goed voelt 3/ ga voor een werkritme dat bij je past. Je verdient het leven waarvan je droomt. Zo haalde het leven me onlangs in waardoor ik besefte dat ik niet meer kon werken zoals ik voorheen deed. Ik koos ervoor om minder te werken zodat ik meer ruimte kon creëren om te ontdekken wat me warm maakt. Of het spannend was om die zekerheid op te geven? Absoluut! Of ik er spijt van heb? Nee. Door te investeren in tijd (her)ontdekte ik het plezier van tekenen en creëren. Ik had nooit durven dromen dat mijn werkleven zou bestaan uit schrijven en creatieve projecten! Zo zie je maar: where focus goes, energy flows. 

Ontdek je red flags

Het lijkt een banaal voorbeeld maar als ik geen tijd neem om zelfs een slok water te drinken, dan is het een té drukke dag geweest. Nu ik dit weet, staat er bijna altijd een glas water in de buurt. Uiteraard zijn er nog zo’n signalen die je uitnodigen om te vertragen. Een ander persoonlijk voorbeeld: wanneer ik me erger als mensen voor mij te traag wandelen. (lacht) Eens ik besef dat ik me erger maak ik mezelf ervan bewust dat ik misschien net nood heb aan een stukje vertragen. Wat is je red flag? Wat doe je net wel of niet wanneer je het druk hebt? Wie of wat vergeet je? Ga eens na wat je op een drukke dag vergeet en probeer persoonlijke trucjes te vinden om die red flags te minimaliseren.

Vond jij dit artikel interessant? Laat het me weten via @wearebossy op Instagram! 

Beeld: Sincerely Media via Unsplash