Relaties en ondernemen, beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien kies je er bewust voor om single te blijven en volledig op het ondernemen te focussen? Of vormt jouw partner net het ideale klankbord in je ondernemersavontuur? Misschien wil je al een tijd de stap wagen maar twijfel je omdat je partner al ondernemer is of net omdat je een steun en toeverlaat mist? Drie vrouwen openhartig over de invloed van hun relatie op hun ondernemersdrang.

Toen Britt Buseyne (25) vijf jaar samen was met haar vriend, vroeg hij haar ten huwelijk. Dat zette haar aan het denken en uiteindelijk besloten ze om toch uit elkaar te gaan. Britt was een tijd single maar vond anderhalf jaar geleden de liefde bij één van haar beste vrienden. Britt is marketeer bij Happy Flights en oprichtster van The Sustainable Marketeer, waarmee ze ondernemers helpt om duurzaamheid te integreren in hun business model.

Van verloofd naar single

“Ik heb altijd gevoeld dat ondernemerschap door mijn aderen kolkte”, vertelt Britt, “maar daar kwam ook veel onzekerheid, nervositeit en angst bij kijken. Mijn toenmalige vriend steunde mijn ideeën wel, maar omdat ik naast mijn 9-to-5 ook het huishouden deed, bleef het bij dromen. Toen we na vijf jaar uit elkaar gingen, leerde ik mezelf kennen. Ik kreeg opnieuw een doel voor ogen en ging mijn dromen concretiseren. Het was een moeilijke beslissing om uit elkaar te gaan maar die tijd alleen had ik echt nodig om mezelf en mijn ambities terug te vinden. Single zijn was voor mij een heel leerzame periode.”

Die periode zorgde ervoor dat Britt haar eigenwaarde wist te concretiseren. “Vrijheid en autonomie zijn voor mij nu heel belangrijk. In mijn vorige relatie leefden we heel erg voor elkaar en weinig voor onszelf. Op de duur word je onzeker als de andere niet nabij is of iets wil doen waar jij je niet 100% goed bij voelt. Nu vinden mijn vriend en ik het heel belangrijk om in de eerste plaats onszelf gelukkig te maken en onze eigen dromen na te jagen. We worden er gelukkig van elkaar gelukkig te zien en dat is voor mij een hele verandering.”

Tonnen energie

“Ondernemen maakt me nog steeds soms onzeker en nerveus en is ook organisatorisch vaak een uitdaging maar doordat ik echt mijn ding kan doen ben ik heel gelukkig en tonnen energie. Dat geeft dan op zijn beurt dan weer energie aan onze relatie.”

Voor Geraldine Huybrechts (42) was single blijven een bewuste keuze. Na vier jaar is ze nu klaar om opnieuw iemand toe te laten in haar leven. Geraldine runt b-iconic. Onder deze noemer organiseert ze als event manager bedrijfsevenementen en geeft ze social media coaching.

Bye bye finaciële back-up

“Ik maakte bewust de keuze om single te blijven zodat ik al mijn tijd, effort en energie in mezelf en mijn bedrijf kon steken”, vertelt Geraldine. “Ik wou onafhankelijk en zonder de hulp van anderen mijn eigen ding doen, ook al is dat vrij zwaar. Zonder partner betekent namelijk ook dat je alle kosten alleen moet betalen en geen financiële back-up hebt als het even wat minder gaat.”

Toch ziet Geraldine meer voordelen: “Ik heb de tijd gevonden om te investeren in persoonlijke ontwikkeling om zo meer inzicht te krijgen in mezelf. Voordien durfde ik me in een relatie gemakkelijk weg te cijferen. Tot ik besefte dat mijzelf op één zetten ook een positieve impact had op mijn zaak. Met een relatie erbij zou mijn bedrijf wellicht niet zo snel gelanceerd zijn.”

“Het is belangrijk om in de eerste plaats jezelf te aanvaarden en graag te zien.” – Geraldine

“Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat ik alleen kan zijn zonder me eenzaam te voelen”, beseft Geraldine. “Ik trek mijn plan en ben zelfstandig en onafhankelijk. Het is belangrijk om in de eerste plaats jezelf te aanvaarden en graag te zien. Toch geeft een relatie een extra dimensie aan het leven, zeker met een partner die zich helemaal op dezelfde golflengte bevindt. Ik voel dat ik klaar ben om terug iemand toe te laten in mijn leven. Om samen fijne momenten te delen, om te genieten van het leven, om samen te reizen, om samen kennis te delen, te filosoferen… “

In 2017 trokken Kiki Bakker (35) en haar man op wereldreis. In datzelfde jaar werd hun zoontje geboren en een jaar later werden ze man en vrouw. Ondertussen woont het gezin in Amsterdam, waar Kiki haar bedrijf opstartte. Ze wil mensen mobiliseren om verandering waar te maken. Het idee groeide op wereldreis. Grappig detail: haar man startte net voor hun wereldreis zijn online campagnebureau op.

Afkicken op wereldreis

“Mijn man en ik praatten vaak over onze dromen: de wereld zien, een gezin starten en ook een eigen bedrijf”, vertelt Kiki. “We besloten onze baan op te zeggen en op wereldreis te vertrekken. Mijn man richtte zijn bedrijf al op voor we vertrokken, ik wilde de reis gebruiken om af te kicken van mijn leven in loondienst en mijn eigen idee te ontwikkelen.”

Kinderen krijgen in combinatie met het opstarten van een bedrijf, was ook voor Kiki een dilemma. “Als vrouw ben je meteen een paar maanden out en je kan vooraf ook moeilijk inschatten hoe het met je gezondheid zal gaan. Ik besloot de als-dan-vragen los te laten en de problemen aan te pakken als ze zich stelden. Een maand na mijn ontslag was ik al zwanger, maar dat heb ik nooit als een nadeel gezien.”

Wat haar wel dwars zat, was dat ze het moeilijk had om serieuze opdrachten te vinden met die dikke buik: “Mijn man had daar geen last van en daardoor had ik soms het gevoel dat ik stil stond ten opzichte van de ontwikkeling van zijn bedrijf. Nu ben ik best trots dat ik mijn zwangerschap combineerde met het opstarten van mijn eigen bedrijf.”

“We proberen elkaar scherp te houden maar waken erover dat we het houden bij advies.” – Kiki

“Omdat de onderwerpen van onze bedrijven op elkaar aansluiten, vragen mensen soms waarom we niet samen een bedrijf hebben. Ik denk dat het in ons geval geen goed idee zou geweest zijn, terwijl we elkaar als ondernemer wel versterken. Mijn man heeft een bureau met medewerkers en is meer gebonden aan vaste werktijden, terwijl ik meer flexibiliteit wil in mijn werkwijze en type opdrachten en vaak naar het buitenland moet.”

Geen zin, gewoon Netflix

Ook in hoe ze het werk organiseren, zijn Kiki en haar man heel anders. “Mijn man start elke ochtend met zijn financiële Excel-sheets, terwijl ik mijn administratie wel goed bijhoud maar het vooruitplannen van geldstromen op lange termijn moeilijk vind. Ik ben dan weer goed in het structureren van processen en je aanbod en in acquisitie en marketing. We proberen elkaar scherp te houden maar waken erover dat we het houden bij advies en niet gaan projecteren op de ander. Soms heb ik ook gewoon geen zin om over alles wat hij doet een mening te hebben. Ik wil gewoon trots zijn dat hij zijn ding doet en dan verder samen Netflix kijken.”