Wanneer je partner thuiskomt met het voorstel om naar het buitenland te gaan, moet je dit ongetwijfeld even laten bezinken. Verhuizen naar een ander land doe je niet in één, twee, drie. Je zaak verkassen evenmin. Grijp je deze kans? Met dit stappenplan helpen we je alvast op weg.

Stap 1: op workation

Het was al te lezen in ons derde magazine: workations zijn hot! Deze ervaring is de perfecte combo van werken en genieten. Je stapt uit de dagelijkse sleur en neemt de tijd om aan je bedrijf te werken in plaats van erin. Terwijl je partner zich voorbereid op de nieuwe job, bekijk jij de haalbaarheid van werken in het buitenland. De locatie van je workation moet niet overeenstemmen met de stad waar jullie binnenkort – misschien – gaan wonen. Weet dat er voor elke soort zaak een gepaste oplossing bestaat. Iedereen is misbaar, remember. Het vergt uiteraard een goede voorbereiding en vast ook een sterk team om alles draaiende te houden.

Bie van La Favo getuigt…

“Ik was volop bezig met het opstarten van mijn zaak, tot mijn man plots voor zijn werk naar Singapore wilde”, vertelt Bie Verheye van La Favo. “Het was niet evident. Ik ben niet het soort vrouw dat blindelings haar man volgt. Ik ben nogal zelfstandig en had echt moeite met het feit dat ik alles moest achterlaten voor zijn carrière. Ik werkte destijds voor Belmodo.be – het vroegere lifestyleplatform van Tiany Kiriloff. Dat ben ik blijven doen vanuit Singapore. Werken vanop afstand viel goed mee, al mis je natuurlijk je collega’s. La Favo stond ondertussen op een laag pitje. Ik kon moeilijk vanop afstand gaan bakken. (lacht) Mijn familie heeft enorm geholpen om een zekere continuïteit te behouden. Die plotse verhuis van België naar Singapore was dus niet gemakkelijk. Het duurde dan ook even voor ik me echt thuis voelde. Toen ik mijn draai gevonden had, wilde ik niet meer terugkeren. Deze wereldstad inspireerde me voortdurend en dat vond ik fantastisch.”

Tip: neem niet alleen je zaak, maar ook je klantenbestand mee. En licht je klanten ruim op voorhand in over de veranderingen die op til zijn.

Stap 2: werk je plan uit

De plotse verhuis heeft ongetwijfeld ook invloed op je financieel- en businessplan. Neem de tijd om dit te herwerken voor je definitief knopen doorhakt. Is het financieel haalbaar? Moet je je doelen bijschaven? Brengt deze uitdaging nieuwe kansen met zich mee? Welke kosten reizen met je mee en welke laat je achter? Breng alles goed in kaart. In Bossy Magazine FW1920 helpen we je graag op weg. Misschien kom je tot de conclusie dat je business gemaakt is voor dit avontuur of zet je je plannen voor een tijdje on hold…

Stap 3: klant blijft koning

Neem niet alleen je zaak, maar ook je klantenbestand mee. Er zijn heel wat tools zoals Zoom, Xpenditure en Eversign die het mogelijk maken om vanuit het buitenland te werken zonder in te boeten op je service. In Bossy Magazine FW18 lees je handige tips om je werk op verplaatsing te vergemakkelijken. Licht je klanten ruim op voorhand in over de veranderingen die je gaat doorvoeren en hoe de samenwerking eventueel zal veranderen. Plan op voorhand al enkele meetings in voor wanneer je terug in het land bent.

Elke getuigt…

“Toen mijn lief het nieuws kreeg om voor zijn werk naar Zuid-Amerika te verhuizen, heb ik hem niet tegengehouden”, vertelt Elke. “Maar ik heb ‘m ook niet vergezeld. Ik had op dat moment een fijne job met leuke collega’s. Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om samen met hem naar ginder te verhuizen. Achteraf gezien heb ik er wel wat spijt van. Ik ben uiteindelijk niet op de job gebleven en merk dat ik op zoek ben naar wat ik écht wil doen in het leven. Zou hij nu opnieuw zo’n aanbod krijgen, dan pak ik meteen mijn koffers.”

Stap 4: omring je met locals

Eens je buitenlands avontuur van start gaat, is het tijd om je social skills boven te halen. Het is belangrijk om je te omringen met gelijkgestemden. Ga op zoek naar je tribe: mensen  die je kunnen inspireren en bijstaan met raad en daad. Leer ook de locals kennen. Zij kunnen je ongetwijfeld helpen met administratieve zaken of hebben interessante contacten voor jou.

Dorien van Bossy getuigt…

“Toen N. en ik pas samen waren, zijn we allebei naar het buitenland gegaan. Hij koos voor Japan en Kopenhagen, ik voor Spanje. We gingen geregeld bij elkaar op zoek, maar gunden elkaar ook de ruimte om ons eigen leven op te bouwen. N. grapt soms dat we eens een keertje samen naar het buitenland moeten voor lange tijd. Enfin, ik denk toch dat hij dat niet écht meent. (lacht) Op dit moment hou ik het liever bij workations, maar zeg nooit nooit. Als N. morgen naar pakweg New York moet voor het werk, dan vogel ik graag uit of ik ‘m voor langere tijd kan vervoegen. Het zou in elk geval inspirerend werken!”

Stap 5: vind een werkplek

Snel je netwerk verruimen? Werk een paar dagen per week vanuit een plaatselijke co-workingplek. Door je te omringen met andere professionals krijgt je creativiteit een boost. Een co-workingspace geeft je de gelegenheid om klanten te ontvangen in een professionele omgeving. Om nog maar te zwijgen over de leuke extra’s die ze vaak aanbieden zoals netwerk-, sport- of lunchfaciliteiten. Het is ook minder eenzaam dan wanneer je elke dag in je eentje aan de keukentafel zit te tokkelen.

Beeld: Tim Mossholder