Samen met je partner een eigen zaak starten. Voor de één een absolute no-go, voor de ander een droom die werkelijkheid wordt. Of je nu samen de eerste stappen zet of na een tijdje in de zaak van je partner stapt: met je grote liefde leven én ondernemen vraagt om vertrouwen, heldere afspraken en balans. Karlien en Benjamin van NERF Interieur nemen je mee achter de schermen.

Karlien & Benjamin, was het jullie oorspronkelijke plan om samen een zaak te runnen?
In koor: Nee, totaal niet. (lacht)
Karlien: We kennen elkaar dertien jaar en hadden een goede job. Ik werkte bij Master Meubel, één van jullie Bossy-partners. Benjamin als schrijnwerker bij een groot keukenbedrijf.
Benjamin: Ik voelde dat ik vastzat in mijn job en zocht een nieuwe uitdaging. Niet veel later volgde ik een lerarenopleiding. Het originele plan was om mijn functie als leerkracht te combineren met projecten in bijberoep. Dat plan schoof ik snel van de baan toen ik dacht: kan ik niet volledig zelfstandig worden? Zo is de bal aan het rollen gegaan.
Karlien: Op dat moment hielp ik Benjamin met zijn opdrachten. Na een tijdje kreeg hij meer aanvragen en voelde ik dat ik mijn rol als ontwerper niet meer kon combineren met mijn andere job. Daarna heb ik de moeilijke beslissing gemaakt om mijn job op te zeggen en samen met Benjamin een zaak te starten. Stap voor stap hebben we onze professionele samenwerking meer vormgegeven.
Benjamin: En daar hebben we absoluut nog geen spijt van. Integendeel!
Hoe reageerde jullie omgeving op die beslissing? 
Benjamin: We komen allebei niet uit een ondernemend nest. Daardoor heb ik mijn keuze iets meer moeten motiveren. Natuurlijk geef je een goedbetaalde job niet zomaar op. Kiezen voor onzekerheid schrikt veel mensen af. Achteraf gezien denk ik dat die reacties met de beste bedoelingen werden gedeeld, omdat andere mensen je willen beschermen.
Karlien: Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om te doen wat ik graag doe. Ze hadden er vertrouwen in dat het wel goed ging komen.
Jullie nemen heel wat stress weg van andere koppels die hun interieur willen opfrissen. Hoe houden jullie zelf tijdens verbouwingen het hoofd koel?
Benjamin: Gelukkig ervaar ik zelf niet snel stress. Uiteraard is communicatie van essentieel belang.
Karlien: Continu onderling communiceren is inderdaad belangrijk. Dat merken we als we verbouwingen doen voor onszelf of anderen. Spreek mensen aan als iets niet duidelijk is, je belt beter eens te veel dan te weinig. Daarnaast helpt het om je einddoel voor ogen te houden. Onthoud de reden waarom je die verbouwingen doet. Je zal voelen dat je dan meer vertrouwen in het proces zal hebben, ook al staat je huis nog maar voor de helft overeind. (lacht)
Benjamin: Nog een must: kiezen voor goede aannemers. Heb je er eentje gevonden? Perfect, maar geef hen dan ook voldoende vrijheid en vertrouwen. We merken dat we zelf graag vrijheid voelen wanneer we met een project bezig zijn. Beperk daarom ook het aantal meningen tijdens een proces. Je kan twintig meningen vragen en krijgen maar ben je daarmee geholpen? Hebben die verschillende meningen een meerwaarde? Meestal niet. De goedbedoelde adviezen zorgen alleen maar voor meer verwarring.
Welke voordelen koppelen jullie aan samen een eigen zaak hebben?
Karlien: Wat ik aangenaam vind, is dat je niet altijd van nul moet beginnen of iets vertellen. Je kent elkaar door en door. Ik voel dat we erg efficiënt te werk gaan. We zijn goed op de hoogte van elkaars opdrachten en geven elkaar daar vertrouwen in. Zo win je tijd.
Benjamin: Zelf vind ik het aangenaam dat we onze agenda’s gemakkelijk naast elkaar kunnen leggen. We moeten geen toestemming vragen aan een leidinggevende voor we op vakantie willen. We weten zelf wel wanneer er hard gewerkt moet worden en wanneer er tijd is voor ontspanning.
Karlien: Daar sluit ik mij bij aan. We willen ons bewust niet kapot werken tot we erbij neer vallen. Werk moet haalbaar en inspirerend blijven. Sinds we allebei zelfstandig zijn, is het gemakkelijker om niet in een dagelijkse rush te zitten.
bynouchka_Bossy_nerfinterieur
© BY NOUCHKA

“Jezelf kapot werken en verlies draaien, dat motiveert niet. Er is niets mis met een stelselmatige groei.”

– Karlien & Benjamin

Hebben jullie elkaar op een andere manier leren kennen nu jullie partners in crime zijn?
Karlien: We hebben elkaar vooral beter leren kennen. (lacht) In het prille begin hebben we samen met Anne-Sophie van Goesting een Lumina Spark persoonlijkheidstest gedaan. Die ervaring gaf ons veel inzichten: als koppel én vennoten. Wat we vooral onthouden, is hoe Benjamin en ik redeneren. Als er dan eens discussies zijn, dan begrijpen we elkaar beter. Sinds onze persoonlijkheidstest hebben we een duidelijker takenpakket dat volledig matcht met onze talenten.
Tijd voor elkaar is allesbehalve vanzelfsprekend lees ik op jullie Instagram-pagina. Hoe gaat dat nu met die grens tussen privé en werk?
Karlien: Dat is nog altijd een werkpunt. De scheidingslijn tussen privé en werk is hier erg dun. Bij ons is het onduidelijk te bepalen wanneer het koppelstukje stopt en het werkstukje begint en omgekeerd. Het loopt allemaal in elkaar over. Dat heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Die dunne grens, dat is iets waar we blijven aan werken. Als liefdeskoppel doe je andere dingen dan als zakelijke vennoten, toch? (lacht) 
Benjamin: Als we gaan uiteten, dan bewaken we die grenzen in de mate van het mogelijke. Gesprekken met klanten in de hoofdrol proberen we te vermijden. Doen we dat niet, dan praten we – nog voor we het goed beseffen – voortdurend over werk. Je hebt nog een ander leven naast je werkleven.
Hoe creëren jullie die quality time als koppel?
Karlien: Het valt me op dat je, als je zelfstandig bent, echt afstand moet nemen van je werkomgeving. Je kan blijven werken. Het is moeilijk om die aan-uitknop die altijd aan staat, uit te schakelen. We nemen daarom letterlijk afstand van ons werk wanneer we vakantie hebben. Thuisblijven is geen optie want dan worden we te snel geconfronteerd met onze to-dolijst. Daarnaast laten we ons graag verwennen op restaurant.
Benjamin: Verder is zondag heilig. Op die dag nemen we bewust tijd voor onszelf.
Jullie zijn elkaars tegenpolen. Is dat een must volgens jullie om samen in een professioneel verhaal te stappen?
Benjamin: Elkaars tegenpolen zijn is geen must, maar het helpt ons wel. Ik denk dat bepaalde taken niet zo goed zouden worden uitgevoerd, mochten we dezelfde persoonlijkheden hebben. Je verdeelt gemakkelijker taken wanneer je elkaars tegenpolen bent.
Karlien: Als je beide dezelfde persoonlijkheid of voorkeur hebt, dan ga je ook minder discussies moeten voeren omdat je toch hetzelfde denkt. Benjamin en ik denken vaak anders, maar daardoor blijft NERF ook groeien.
Wat zijn jullie tips voor andere koppels die samen een zaak willen starten? 
Benjamin: Begin klein. Kies ervoor om op een rustig tempo samen te groeien. Zijn er communicatiestormen? Zoek hulp, er zijn genoeg professionals en opleidingen om je te ondersteunen. Je doet alle twee wat je graag doet, koester die goede sfeer.
Karlien: Je kan goede zakenpartners én een koppel zijn. We hebben daarom al van in het begin hulp gezocht bij Anne-Sophie zodat we de balans als vennoten en partners kunnen bewaren.
Benjamin: Daarnaast is het interessant om na te denken over de gelijkwaardigheid van de partners. Zo hebben we er bewust voor gekozen om elkaar hetzelfde loon en extralegale voordelen te geven. We leggen liever de focus op het woord team in plaats van baas. De gelijke structuur binnen het bedrijf gaf ons als koppel en individu rust.
Karlien: Communicatie is een klassieker maar een must. Blijf met elkaar praten. Uiteraard geef je elkaar als koppel best voldoende qualitytime zodat je niet je zaak wordt. Daarnaast verkiezen Benjamin en ik een trage opbouw qua groei. En toch hebben we eraan gewerkt om vanaf dag één winstgevend te zijn. Jezelf kapot werken én verlies draaien, dat motiveert niet. Er is niets mis met een stelselmatige groei.

Meer Karlien en Benjamin? Volg hen via Instagram.

Openingsbeeld: Tijs Vervecken