Een compliment, een woord van lof. Als we Van Dale mogen geloven, zijn complimenten een positieve vorm van feedback. Een gesproken schouderklopje dat vleugels geeft aan wie het krijgt én aan wie het geeft. Omdat het vandaag complimentendag is, ging Bossy op zoek naar de kracht van complimenten. 

Kan jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst een complimentje gaf? Of weet je nog hoe het voelde toen iemand een pluim op jouw hoed zette? Complimenten geven vleugels aan wie ze krijgt én aan wie ze geeft. Dat waardering krijgen ons motiveert en ons zelfvertrouwen boost, is geen verrassing. Wie z’n werknemers of collega’s regelmatig een schouderklopje geeft, zal zo de kwaliteit van hun werk verbeteren en hun productiviteit verhogen. Bovendien kan een compliment iemand een extra duwtje in de rug geven om door te zetten wanneer het even moeilijk gaat.

“Door de goede dingen bij anderen te zien, ga je bovendien jezelf meer naar waarde schatten.”

Maar wist je dat complimenten – mits oprecht en persoonlijk – ook een positief effect hebben op wie ze geeft? Door je waardering voor iemand uit te spreken, laat je immers zien dat je aandacht hebt voor wat de ander doet. Hij of zij zal jou positiever inschatten en zal sneller bij je aankloppen voor een gesprek. Door de goede dingen bij anderen te zien, ga je bovendien jezelf meer naar waarde schatten. Je let meer op de goede eigenschappen van anderen en ziet ze zo plots ook sneller bij jezelf. 

Omdat het vandaag nationale complimentendag is, vroegen we aan de Bossylezers om een compliment te geven aan een andere ondernemer. Een selectie van deze hartverwarmende boodschappen lees je op de ‘complimentenmuur’ hieronder. 

Van Naomi Steylaerts aan Anka Van Raemdonck van Samsuffit Image Natie

“Anka en ik zijn ex-collega’s die rond dezelfde tijd de sprong waagden naar zelfstandige in hoofdberoep. Hoewel we allebei actief zijn als drukwerkcoördinator, zijn we geen concurrenten. Wel elkaars extern geheugen, spiegel, motivator en soms zelfs klaagmuur. Een band om te koesteren!”

Van Annelies Troubleyn aan Véronique Maurissen van Gaarne

“In mei 2019 opende mama haar eigen wolwinkel en dat na een hele carrière als bediende te hebben gewerkt. Het was een grote en best enge stap en toch ging ze haar droom achterna. De winkel is een enorm succes en daar zijn we met het hele gezin ontzettend fier op. She did it!”

Van Cynthia Hanselaer aan Katherine Van Huffelen van Singles.be

“Katherine is een echte boss lady, harde werker, lieve vriendin en de rockende eigenaar van Singles.be. Hoe druk ze het ook heeft, ze staat steeds klaar voor haar vriendinnen. Ze is one call away en zal altijd tijd voor je maken en dat verdient vandaag een complimentje.”

Van Fanny Missiaen aan Veronique Sneyaert 

“Veronique creëert persoonlijke juwelen en doet dat op haar eigen, warme en authentieke manier. Ze vertaalt wat diep van binnen bij de mensen leeft en verzacht, verbindt, inspireert en maakt hen gelukkig. Die verbinding met haar klanten maakt van haar een toponderneemster met een groot hart.”

Van Lize Carton aan Laura en Kobe van Madam Bakster 

“Laura en Kobe zijn allebei zo’n warme mensen die vol goesting en humor hun bakkerij leiden. Positivisme en hartelijkheid zijn bij hen niet louter woorden, maar vormen de weerspiegeling van het volledige Madam Bakster-team. En bovendien zijn hun taartjes gewoon ongelofelijk lekker!”

Aan wie geef jij vandaag een compliment? Laat het ons weten via de template in onze Instagram stories.

Beeld: Kyle Glenn via Unsplash