Jong en ondernemend, zo kan je de 23-jarige Marie Van Loo het best omschrijven. De zoektocht naar de ideale sjaal mondde vorige winter uit in een eigen knitwear-label. Binnenkort blaast Marie’s Atelier Blush één kaarsje uit. Bossy sprak met haar over de eerste maanden als ondernemer. 

Hoe kwam je op het idee om Atelier Blush te beginnen?
Ik studeerde textielontwerp, maar liet dat na mijn studies even links liggen. Vorige winter wilde ik graag een nieuwe sjaal, maar nergens vond ik wat ik zocht. Dus besloot ik er zelf één te ontwerpen. Zodra ik mijn ideale sjaal in handen had, bedacht ik dat ik waarschijnlijk niet alleen was in die zoektocht naar een persoonlijk en uniek exemplaar, in een wol die niet prikt. Zo ontstond het idee voor Atelier Blush: unieke sjaals, die je tot in de kleinste details kan personaliseren. Duurzame stukken, die lang gedragen kunnen worden en die je oneindig kan combineren. 

Is Atelier Blush je fulltime job?
Ik combineer Atelier Blush met mijn andere passie: dans. Zo werk ik onder andere in een balletwinkel en als dansleerkracht. De beiden combineren is zalig en ik kan het één niet zonder het ander zien. Ik mag er niet aan denken dat ik ooit misschien tussen beide passies zal moeten kiezen. (lacht)

Je liefde voor ballet zit ook in Atelier Blush verweven. Vertel!
De naam ‘Atelier Blush’ refereert naar de kleur, maar heeft ook iets vrouwelijk, elegant, sierlijk en sensueel, net als ballet. Verder komt mijn passie voor dans terug in de namen van de modellen die ik verkoop. Elk model is genoemd naar een bekende hoofdrol uit een balletstuk. Het is fijn om op die manier mijn twee passies te laten versmelten.

Wat is voor jou momenteel de grootste uitdaging?
Ik doe alles alleen: van het ontwerpen en het maken van de sjaals en truien tot de administratie, webshop en sociale media. In het creatieve proces voel ik me thuis, maar de rest is minder mijn ding. Alle ballen hoog houden, blijft een uitdaging. Als Atelier Blush groeit, zou ik graag iemand zoeken die het werk waar ik minder goed in ben van mijn bord kan nemen. Ik droom ervan om op termijn zelf op het klantencontact en het creatieve proces te focussen en de andere taken uit te besteden.

bynouchka22092007

“Ik hoop dat steeds meer mensen bewust zullen kiezen voor een duurzaam en handgemaakt kledingstuk.”

Als solopreneur moet je ook alle knopen alleen doorhakken. Vind je dat moeilijk?
Ik ben een eeuwige twijfelaar, maar als ik voor bepaalde keuzes sta, volg ik meestal mijn buikgevoel. Twijfel ik toch, dan zal ik een poll delen via Instagram stories, zo kan ik achterhalen wat mijn klant wil. Meestal bevestigt de uitkomst van zo’n poll wat in gedachten had, ik zie het als een soort van ‘second opinion’. Met twijfels kan ik uiteraard ook bij vrienden en familie terecht, maar social media werkt op dat vlak beter. Ik kan de vraag immers rechtstreeks aan mijn ideale klant stellen. 

Welk aspect van het ondernemerschap geeft je energie?
Ik kan er enorm van genieten wanneer mensen tevreden zijn met hun op maat gemaakte stuk. Vooral het persoonlijke aspect en het feit dat ik van begin tot eind bij het proces betrokken ben, geven me veel voldoening. Ik spreek een heel specifiek publiek aan, maar wie de weg naar Atelier Blush vindt, krijgt ook echt het wow-effect. 

Wat hoop je de komende jaren met Atelier Blush te verwezenlijken?
Ik droom van een eigen winkeltje. Niet te groot, want nog ik wil nog steeds zelf het hele proces kunnen doormaken met de klant. Verder hoop dat steeds meer mensen bewust zullen kiezen voor een duurzaam, handgemaakt kledingstuk. Uiteraard zou het fijn zijn, mocht Atelier Blush op termijn ook in een aantal leuke winkels liggen. Al zal ik er steeds over waken dat het persoonlijke aspect niet verloren gaat. 

Het eerste jaar als ondernemer zit er bijna op. Waar ben je het meest trots op?
Ik ben het meest trots op het feit dat ik de stap heb durven zetten. Ik was 22, pas afgestudeerd en er waren al honderden sjaals op de markt. Reden genoeg om het niet te doen. En toch had ik het lef om in het diepe te springen en elke opportuniteit met twee handen vast te grijpen. Mijn goede raad voor wie op hetzelfde kantelpunt staat: volg je intuïtie. Mensen die dicht bij je staan, kunnen je – met de beste bedoelingen – soms tegenhouden. Luister naar je hart. Het is een cliché, maar het een is waarheid als een koe.  

Benieuwd naar Marie’s unieke creaties? Volg Atelier Blush dan via Instagram.

Beeld: by nouchka