Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan founder van Entrebonheur, Caroline De Beleyr. 

1/ Make it count

Mijn levensmotto is ‘make it count’ en staat ook in inkt op mijn lijf. Voor mij betekent dit bewust aandacht geven aan de mensen en de dingen die voor mij belangrijk zijn. Met tegelijk ook het besef dat die invulling mag en zal veranderen doorheen de tijd. Ook dat is iets wat ik heb moeten leren omarmen. Vandaag vind ik heel andere dingen belangrijk dan tien jaar geleden, en da’s prima.

2/ Investeer in zelfkennis

Ik heb pas recent beseft dat ik in best veel situaties niet helemaal mezelf durfde te zijn. De voorbije jaren heb ik veel geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn, en daardoor ontdekt wat voor mij echt belangrijk is. Ik leer nu gaandeweg om mijn keuzes en levenswijze daarop af te stemmen, zonder mij daarvoor te moeten verantwoorden. Keuzes die ik vroeger moeilijk vond, maak ik nu makkelijker omdat ik beter weet waar ik van ‘aan’ ga en van wat niet. Vroeger zou ik me in veel situaties proberen te verantwoorden, dat doe ik nu minder. Het voelt als een bevrijding om in meer situaties echt mezelf te kunnen zijn, al blijft het ook nog een ongoing process.
Voorbeeld: de maatschappij leert ons dat zekerheid inbouwen in je leven belangrijk is, iets waar je prioriteit aan moet geven. Dat heeft impact op veel beslissingen. Voor mij bengelt zekerheid helemaal onderaan mijn lijst van behoeftes en dat durf ik nu volledig omarmen. Zo besliste ik om HOSHII, het project waar ik jaren massa’s tijd en energie in heb gestoken, over te laten aan iemand anders en zonder uitgeschreven plan volledig opnieuw te beginnen. Vroeger zou ik me laten opjutten door ‘ja maar’ en ‘wat als’ vragen uit mijn omgeving. Nu kan ik dat beter loslaten, omdat ik besef dat ik gewoon anders in elkaar zit dan de mensen die die vragen (met de beste bedoelingen) stellen.

3/ Leef in het moment

Wanneer je blijft hangen in iets wat is gebeurd of je je zorgen maakt over wat zou kunnen gebeuren, mis je zoveel kansen en schoonheid in het hier en nu. Ook al was gisteren een klotedag en kijk je op tegen een hindernis die voor je ligt, is vandaag het moment om er iets positief van te maken.

4/ You do you

Als solo-ondernemer valt jouw identiteit in veel opzichten samen met die van je onderneming en dat is meteen de reden waarom niemand je ooit zal kunnen kopiëren. In mijn beginjaren als creatief ondernemer kon ik me wel eens ergeren wanneer ik werk van anderen zag passeren dat ik heel erg vond lijken op het mijne. Eén keer heb ik er een punt van gemaakt en de persoon in kwestie er over aangesproken. Dat mondde uit in een compleet zinloze welles-nietes discussie met als resultaat nog meer frustratie. Sindsdien probeer ik “werk dat op het mijne lijkt” te zien als een bevestiging dat ik goed bezig ben.

5/ Zoek een pauzevorm die bij jou past

Hoe voller je agenda komt te staan, hoe meer je brein nood heeft aan tijd om alles te verwerken. Zoek een pauzevorm die bij jou past. Mediteren is voor mij bijvoorbeeld een no-go. Wandelen werkt wel goed. Vaak heb ik dan toch nog de neiging om een podcast of luisterboek in mijn oren te steken, of nodig ik iemand uit om mee te gaan, maar het meeste deugd heb ik van helemaal alleen en in stilte te wandelen.
tIUezVB4
“Als je geen grenzen aflijnt, weten mensen niet waarvoor en wanneer ze bij je terecht kunnen.” 
– Caroline

6/ Weet dat nee een volledige zin is

Als people pleaser is nee zeggen een opgave van jewelste. Ik leerde dat elke ‘ja’ die je geeft aan een ander, ook een ‘nee’aan jezelf inhoudt. Sindsdien probeer ik bij vragen waar ‘ja’ een significante impact heeft op mijn eigen tijd en energie, heel bewust te zijn over de bijhorende ‘nee’. Zeker op professioneel vlak heeft mij dit al enorm geholpen. Privé vind ik het moeilijker omdat emotie daar iets meer speelt.

7/ Blijf nieuwsgierig

Er valt altijd en overal wel wat te ontdekken. Zelfs op de plaatsen waar je al zo vaak was, of in gesprekken met mensen die je elke dag ziet. Durf anders kijken, durf andere vragen stellen. Ik let er sinds kort op om in dagelijkse gesprekken vooral open vragen te stellen en ook te durven doorvragen. Niet gemakkelijk, want het stellen van open vragen is ons heel vaak afgeleerd. 

8/ Volg je buikgevoel

Ik zei het al: zekerheid is voor mij geen dingetje. Daarbij komt dat ik vrij gemakkelijk durf te handelen vanuit mijn buikgevoel. Dat maakt dat mensen vaak versteld staan over de snelheid waarmee ik bepaalde beslissingen maak, waardoor ik soms het gevoel heb niet ‘professioneel genoeg’ te zijn. Resultaat: ik durf wel eens te ‘faken’ dat ik nog in dubio ben over een keuze, maar eigenlijk weet ik toch al wat het gaat worden.

9/ Onthoud dat grenzen ruimte geven

Nog een nadeel als people pleaser: ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven, want heel vaak hoort daar een nee bij. Toen ik nog in loondienst werkte, dacht ik dat het slim was om mij maximaal flexibel op te stellen, dat dat hét pad was om(snel) door te groeien. Ook in mijn eerste jaren als ondernemer stelde ik mij maximaal flexibel op tegen klanten om mijn business te doen groeien. Gaandeweg heb ik geleerd dat dit omgekeerd werkt. Als je geen grenzen aflijnt, weten mensen bijvoorbeeld niet waarvoor en wanneer ze bij je terecht kunnen. Met als resultaat dat sommige mensen voortdurend jegrenzen overschrijden terwijl anderen, wiens vraag wél perfect past binnen jouw grenzen, je niet durven benaderen en je dus kansen misloopt.

10/ Durf supporten voor jezelf

Mooie feedback ontvangen van anderen doet altijd deugd. Een complimentje geven kost jou niks en levert zoveel op voor de ander. Vergeet ook jezelf niet. Laat je geluk of voldoening niet enkel afhangen van de feedback die je krijgt van anderen, maar durf te supporteren voor jezelf.
Meer Caroline? Volg haar via Instagram.
Beeld: My Lights & Lines Photography