Bossy founder Dorien Camps en Josje Huisman babbelen kort maar krachtig over Josje’s moedergevoel, excuses en geldige redenen om je kind naar de opvang te brengen.

Het nakende moederschap wakkerde je creativiteit aan, want enkele maanden geleden gaf je het boek ‘Goed Bevallen?’ uit. Eentje voor de geëmancipeerde moeder. 
Exact! Ik vond zwanger zijn een overweldigende ervaring, net als bevallen trouwens. Ik schreef het boek voor een stuk tijdens mijn zwangerschap en tijdens de eerste maanden als mama. Inmiddels zit ik in een heel nieuwe fase, want mijn zoontje Kamari is ondertussen al wat ouder. Dat neemt niet weg dat het boek nog steeds bijzonder interessant is voor aanstaande en kersverse mama’s. Zeker in deze bizarre tijden! Ik hoorde dat vanwege de coronacrisis bevallingen worden ingepland, maar dat hoeft niet zo te zijn als je met een zelfstandige vroedvrouw werkt. Het is belangrijk om de opties te bekijken en de touwtjes in handen te houden. Het gaat over jouw lijf. 
Hoe omschrijf je de fase waarin jullie nu zitten? Het antwoord ‘lockdown’ is niet toegestaan. 
Dat antwoord is anders wel de nagel op de kop! (lacht) Door de coronacrisis zit ik al meer dan tien dagen binnen met mijn zoontje. Ik had gedacht dat ik hele dagen in mijn pyjama zou doorbrengen, maar ik ben productiever dan ooit. Ik voel dat er een last van mijn schouders valt, nu we met z’n allen collectief thuisblijven. Ik kan me voorstellen dat het voor velen heel intens is om hun zaak te sluiten, het virus van dichtbij te ervaren of in de zorgsector te werken. Maar de ‘lockdown’ zorgt er ook voor dat je letterlijk en figuurlijk naar binnen kan keren. En dat zie ik bij mensen om me heen massaal gebeuren. Het is mooi om te zien dat er een bepaald soort bewustwording ontstaat. Is het niet op vlak van wat mensen willen doen met hun leven, dan wel op vlak van hoe we met elkaar, de planeet en de supermarktvoorraden omgaan. (lacht) Thuiszitten valt tot nu toe best goed mee. Dat neemt niet weg dat het behoorlijk intensief is met Kamari. Ik wil deze periode gebruiken om te kijken hoe ik het hierna wil aanpakken. Ik denk dat dat voor velen het geval is. Plots word je geconfronteerd met een zee van tijd om na te denken. Ik ben ook benieuwd wat er hierna nog overeind blijft.  Voor dat virus ons leven beheerste, ging Kamari sinds enkele maanden twee dagen per week naar de opvang. Ik vind het nog steeds moeilijk om die zorg uit handen te geven, maar heb er soms echt nood aan om de deur achter me dicht te trekken. Het blijft zoeken naar een balans. De ene dag slaag ik met glans, de andere dag laat ik hem achter met gemengde gevoelens. Gelukkig heeft Kamari het erg naar zijn zin bij de opvang, wat het voor mij makkelijker maakt. 
Josje Huisman
© XANDRES

“Ik vind een kind het beste excuus om nee te zeggen. Vroeger ging ik best wel veel uit, maar dat voelde altijd een beetje onnatuurlijk.”

– Josje

Wat doe je wanneer hij niet bij jou is?
Net omdat ik Kamari zo lang thuis heb gehouden, voelde het alsof ik een extra goede reden moest hebben om hem uiteindelijk naar de opvang te brengen. Toen Kamari nog klein(er) was, heb ik thuis niet stilgezeten. Ik schreef het boek ‘Goed Bevallen’, ontwierp een tas voor Laauw en een hoed voor Xandres. En ik deed ook mee aan een groot showprogramma in Nederland. Het was dus best wel een drempel om hem weg te brengen om dingen te gaan doen die ik graag doe, zoals hoeden maken. Dat leek voor mij geen geldige reden. Gewoon omdat het niet aanvoelt als werken. Maar een hoed ontwerpen met een baby op de arm lukt natuurlijk ook niet. (lacht) Ondertussen ben ik gewend aan het idee. Wanneer Kamari bij mij is durf ik weleens lijstjes maken met dingen die ik wil doen wanneer hij naar de opvang is. Daarin heb ik mezelf moeten temperen. Na een paar dagen heb je een to-dolijst die zo overweldigend lang is dat je er liever niet aan wil beginnen. Te lange lijstjes werken voor mij ontzettend verlammend. Meestal hou ik het op een goedgevulde agenda waarin de ene werkafspraak de andere opvolgt. Eens thuis stopt het natuurlijk niet. Ik geef nog borstvoeding en neem de nachten dus voor mijn rekening. Ik denk daar amper over na, maar af en toe dringt het wel door dat je constant aan het zorgen bent.
Vind je het moeilijk om andere zaken, zoals je carrière, nu op een lager pitje te zetten?
Ik vind het een uitdaging om het moederschap te combineren met alle dingen die ik nog graag wil doen. Ik wil maximaal genieten van deze fase waarin ik veel tijd doorbreng met Kamari. Voor je het weet gaat hij naar school. En als er dingen zijn die ik echt wil doen, dan krijg ik ze wel ingepland. Mijn partner is daarin ook heel flexibel. De positie waarin ik nu zit is echt een luxeleventje. Ik heb enorm veel respect voor mama’s die fulltime werken en daarrond hun hele privéleven moeten organiseren. 
Zijn er dingen die je niet meer doet sinds je mama bent?
Uitgaan! Ik vind een kind het beste excuus om nee te zeggen. Vroeger ging ik best wel veel uit, maar dat voelde altijd een beetje onnatuurlijk. Ik ben iemand die graag vroeg onder de wol kruipt maar heb me daar in het verleden meermaals tegen verzet. Sinds ik mama ben, is dat verleden tijd.

Wil je het volledige interview met Josje lezen en andere tips van ondernemende mama’s ontdekken? Bestel hier Bossy’s Mommy Issue.

Beeld: Filip Van Roe