Benieuwd hoe founder Dorien haar eerste maand als #workingmom beleefde? In deze Bossy Story deelt ze haar concrete goals én de gouden tips die ervoor zorgden dat ze januari als ‘geslaagd’ bestempelt.

Enthousiasme en gefrons

Of het fijn was, opnieuw gaan werken na die vier maanden thuis met baby M.? Ik kreeg deze vraag wel vaker tijdens mijn eerste week. Mijn enthousiaste antwoord wekte af en toe een frons op. Alsof ik geen goeie mama en magazinemaker tegelijk kan zijn?! Ik vond het heerlijk om die Maxi-Cosi in te ruilen voor een laptoptas en de hele dag door zelf het ritme te bepalen. De kolfpauzes buiten beschouwing gelaten. Uiteraard miste ik baby M., maar het feit dat ik meteen aan Bossy Magazine SS20 – The Mommy Issue kon beginnen, maakte veel goed.

Geen zee van tijd

Toegegeven, het was best pittig. Mijn inbox zat overvol (lees: negenhonderd onbeantwoorde berichten) en er stonden enkele events en strakke deadlines op de agenda. Daarnaast mocht ik stagiaire Tiffany verwelkomen en stond er een kick-off met de content creators gepland. Enerzijds gaf dit alles me enorm veel energie. Anderzijds was het niet evident om het land te doorkruisen om ‘s avonds een lezing te geven, laat thuis te komen en dan aan de nachtshift te beginnen. Lang leven borstvoeding. Ik stond er ook van versteld hoe weinig ik gedaan kreeg op een dag. De voorbije maanden geloofde ik heilig dat ik in januari een zee van tijd zou hebben wanneer baby M. naar de crèche zou gaan. De realiteit was echter anders…

stil-WDg7DlQmfhg-unsplash
© STIL

“Ik had het gevoel dat er heel wat to do’s op mijn agenda stonden die niet bijdroegen tot één van mijn doelen.”

Koffie met fijne contacten

Toch ben ik ervan overtuigd dat het moederschap me productiever maakt. Aan het begin van 2020 noteerde ik voor januari vier concrete doelen. Zo sprak ik af met fijne contacten met wie ik in 2020 opnieuw of voor het eerst wil samenwerken. Ik dronk koffie met onder andere Iris van House of Weddings, fotografe Nouchka, vaderklapper Dimi, Evelyne van Vidsome en Angelique a.k.a. Angel For Éver. En met coach V., uiteraard. Deze afspraken gaven me de kans om ideeën af te toetsen en samenwerkingen vorm te geven. Daarnaast wilde ik in januari focussen op het concretiseren van nieuwe partnerships. De afgelopen maanden kreeg ik heel wat aanvragen binnen. Het was de hoogste tijd om voor deze geïnteresseerden een voorstel op maat uit te werken.

Goals die binnen het plaatje passen

Hoewel mijn doelen helder en haalbaar waren, had ik midden januari niet het gevoel dat ik op de goede weg was. Ik had eerder het gevoel dat er heel wat to do’s op mijn agenda stonden die niet bijdroegen tot een van mijn doelen. Want hoe koppel je bijvoorbeeld het geven van lezingen aan een van bovenstaande goals?! Coach V. deed me inzien dat het geven van een talk perfect binnen het plaatje kan passen. In het publiek kunnen namelijk heel wat potentiële partners zitten. Was ik dan toch op de goede weg? Ik voelde me na dit inzicht alvast heel wat productiever. Er was in principe niets veranderd, tenzij mijn mindset dan. (lacht)

Middelen vs. doelen

Ik biechtte coach V. ook op dat ik veel tijd verspilde aan mijn mailbox. Negenhonderd onbeantwoorde berichten krijg je niet weg in een wip. Net voor ik me als een gek door al die fijne berichten zou worstelen, besefte ik opnieuw dat mailen, of het beantwoorden van mails, geen taak op zich is. Het is geen item op die to-dolijst, maar een middel om een doel te bereiken. Ik ging snel door mijn mailbox en gaf alle berichten van potentiële partners een rood vlaggetje. Wanneer ik me daarna focuste op mijn doel ‘concretiseren van nieuwe partnerships’, vond ik tussen al die inkomende berichten snel mijn weg en verspilde ik geen tijd aan andere aanvragen of ongewenste nieuwsbrieven. Weg frustratie, weg druk om al die mails in één keer te beantwoorden.

stil-m_ZHPLmKL7s-unsplash
© STIL

“Ook privé ging ik op zoek naar meer structuur. Mijn gouden tips? Maak een week- én mealplan.”

Alles waar ik vroeger nooit in leek te slagen

Ook privé ging ik op zoek naar meer structuur. Gouden tip nummer één: maak een weekplanning. Op zondagavond bespreken N. en ik wie baby M. wegbrengt en wie ‘m weer gaat halen. We wisselen deze taken af, zodat we beurtelings ’s avonds wat langer kunnen doorwerken, of als het nodig is vroeger kunnen starten. Gouden tip nummer twee: maak een mealplan. Wie me volgt, zal het ongetwijfeld al gezien hebben: ik doe sinds kort aan mealprepping. Op zondag kruip ik een uurtje of twee, misschien zelfs drie, in de keuken en maak ik enkele gerechten voor de komende week. Ik doe meestal inspiratie op in de kookboeken van Stefanie en Karolien. Sindsdien eten we gezonder, minder laat, verspillen we minder voedsel, eten we vaker vegetarisch (ik weet niet of N. dit al doorheeft) en voel ik me best energiek. Alles waar ik vroeger nooit in leek te slagen. Wat deed ik toch met mijn tijd toen baby M. er nog niet was? Juist, ‘t is het moederschap dat me productiever maakt.

Nu ik terugkijk op die eerste maand van het jaar ben ik best wel tevreden. Tijd om mijn doelen voor de volgende maand vast te leggen. Benieuwd? Op 1 februari deel ik mijn doelen voor de volgende maand en kan jij via onze template hetzelfde doen!

Beeld: STIL via Unsplash