In deze rubriek geeft Bossy het woord aan stagiaire Tiffany. Om de twee weken schrijft ze over haar belevenissen op kantoor. Deze week: vijf intenties om elke werkdag goed te beginnen.

Met een interessante stageplek sta je al met één been in het werkveld. De ervaring die je er opdoet is immers goud waard. Daarom koos ik ervoor om nog een tweede stage te doen. En deze keer werk ik tien weken voor Bossy! Hieronder lees je hoe ik van plan ben het meeste uit die periode te halen.

#1 Plan je dag in

Bedenk wanneer je naar huis gaat wat je de volgende dag wil verwezenlijken. Zo kan je er elke ochtend meteen in vliegen. Welke agendapunten vergen het eerst je aandacht? Hoeveel speling heb je nog tot je deadlines? Werk ook niet de hele dag of dagenlang aan een enkel item, zo verhoog je het risico dat je aanmoddert.

#2 Ontbijt

Belangrijkste maaltijd of niet, je ontbijt kan je het best niet skippen. Uitgebreid tafelen hoeft niet, maar zorg ervoor dat je toch iets binnenkrijgt. Zo kan je je beter concentreren en word je minder snel moe. Weinig tijd ‘s morgens? Neem een kleine snack mee naar je werk. Je maag zal je dankbaar zijn!

“Stof je stoute schoenen af en trek ze niet meer uit.”

#3 Verken nieuwe horizonten

Beperk je niet tot taken die geen probleem voor jou vormen. Een stage is de uitgelezen kans om te experimenteren en bij te leren. Uitdagingen hoeven je geen negatieve stress te bezorgen. Je kan niet groeien zonder je grenzen te verleggen, dus stof je stoute schoenen af en trek ze niet meer uit.

#4 Toon initiatief

Zeg nee tegen je twijfels en gooi je ideeën op tafel. Als stagiair heb je namelijk een andere kijk dan iemand die al jaren van de schoolbanken is. Wie weet zijn je mentor en co-workers wel enthousiast over je voorstellen. Bovendien kunnen ze je helpen om ze te finetunen en te realiseren.

#5 Communiceer

De sleutel tot een fijne samenwerking – of het nu is met collega’s, je baas of je klanten – is goede communicatie. Zonder voldoende overleg en feedback kan je geen succesvolle stage afronden. Door de input van anderen kan jouw output tenslotte alleen maar verbeteren.

Hopelijk motiveren deze reminders je om de nieuwe werkweek in te zetten. Over twee weken ben ik er weer. Intussen geef ik je graag nog een quote mee van schrijver Peter F. Drucker: “Tenzij een verbintenis wordt aangegaan, zijn er alleen beloften en verwachtingen, maar geen plannen.” Woorden om over na te denken.

Ciao!

Beeld: Cathryn Lavery via Unsplash