Wanneer deed je laatst nog eens iets voor het eerst? Op zoek naar nieuwe ervaringen lanceren we de rubriek Yes Woman. Laatst ging Jennifer voor één dag op retreat! 

Voor de retreat: spannend! 

Het is zaterdag en het is vroeg. Voor mij toch. (lacht) Ik heb zin in vandaag want ik ga voor de allereerste keer op retreat. Vaak zie ik posts over meerdaagse retreats verschijnen. Net daarom vind ik het interessant om dat net niet te doen en te kiezen voor de ‘One Day Retreat’ van Soul Treat. Onder begeleiding van personal trainer, yogaleerkracht en ademhalingscoach Jana en journaling queen, yin yoga- en pilatesleerkracht Fantina dompel ik me onder in een aantal mindful onderwerpen. Met de verschillende activiteiten wil het duo elke deelnemer een dag van rust, verbinding en ontspanning schenken. Ik ben benieuwd! Maar tegelijk stel ik me ook de vraag: heeft zo’n dag een effect dat dagen, misschien zelfs weken- of maandenlang nazindert? 
Hoewel er wat duo’s op de retreat zijn, heb ik me geen enkele keer écht alleen gevoeld.

De eerste minuten van de retreat: een warm welkom

Nog voor de eerste activiteit begint, voel ik me al helemaal zen. Ligt het aan het fijne onthaal door Jana en Fantina, de lieve groep van andere deelnemers of aan de locatie helemaal in de natuur? Ik vermoed dat het een combinatie van allerlei factoren is. In een mum van tijd vergeet ik de ochtendrush, want op tijd tanken voor mijn vertrek blijft een dingetje hier. (lacht) “Niets moet, alles mag. Hier mag je jezelf zijn”, vertellen Fantina en Jana tijdens hun intro. Het brandend kacheltje op de achtergrond zorgt ervoor dat de ruimte nog iets warmer wordt. We beginnen de dag met een tiental affirmaties. Door enkele zinnen te herhalen, krijg je meer energie en zelfvertrouwen. Zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met affirmaties. Ik hou van krachtige zinnen, maar ze herhalen doe ik te weinig. Hierdoor verdwijnt het effect van de affirmatie jammer genoeg. Tijdens de workshop voel ik dat de ene zin wel al meer impact maakt dan de andere. “Ik heb meer dan tijd genoeg” is zo’n concreet voorbeeld van een zinnetje dat is blijven plakken. 

Tijdens de retreat: drukpunten opzoeken

Het volgende op het programma? Een break! Terwijl ik een heerlijke groene smoothie drink, vraagt een deelnemer me of ik alleen ben gekomen. Ik antwoord snel ja. Eerlijk? De tien jaar jongere versie van mezelf zou dit echt vreselijk gevonden hebben. Maar na vele soloreizen en persevents weet deze introvert zich wel te mengen in een groep. Hoewel er wat duo’s op de retreat zijn, heb ik me geen enkele keer écht alleen gevoeld. Kort na de eerste pauze is het tijd voor de tweede workshop: MyoYin. De warme stem van Fantina begeleidt ons doorheen deze variant op yin yoga met een balletje. Door het balletje werk je nog iets meer op enkele drukpunten. Ik betrap mezelf erop dat ik tijdens deze activiteit écht in het moment ben. Heerlijk! Ook van de lunch en de wandeling doorheen de grote tuin na de les geniet ik enorm. Daarna staan ons nog een drietal workshops te wachten.
Twijfel je of je wel alleen naar een retreat of event zou gaan? Doe het toch. Herhaal voor jezelf waarom je er graag wil bij zijn.

Ook tijdens de retreat: meditatiesessie of girlsnight? 

Ademen doen we elke dag en voor een groot stuk onbewust. Volgens Jana en Fantina één van de redenen om de namiddag te beginnen met Jana’s ademhalingsframework. Dankzij verschillende oefeningen leren we hoe we met onze ademhaling rustiger of net meer gefocust kunnen zijn. Daarna volgt er een pilatesles van Fantina met veel buikspieroefeningen. Ondanks dat ik over het algemeen niet warm word van zulke oefeningen of pilates vond ik het een leuke les! Misschien moet ik pilates toch weer een kans geven in mijn work-outschema? De retreat eindigt met een meditatiesessie. Of moet ik zeggen sleepover? (lacht) Uit enthousiasme verduisteren we de ruimte en halen we extra kussens en dekens naar boven. Hier en daar hoor ik gegiechel en voel me ik me voor eventjes weer zestien jaar. Zalig, zo’n sfeer. En vooral dat je je met een tiental (onbekende) vrouwen zo comfortabel kan voelen. 
Yes Woman Bossy
Afgelopen maand merkte ik dat ik sneller ademhalingsoefeningen doe voor meer rust of focus.

Na de retreat: zen tijdens deadlines

Ondertussen is het bijna een maand geleden dat ik een dagje op retreat ging. Mijn antwoord op de vraag of zo’n dag een effect heeft dat dagen, misschien zelfs weken of maanden nazindert? Ja! Afgelopen maand merkte ik dat ik sneller ademhalingsoefeningen doe voor meer rust of focus. Daarnaast sta ik meer open om pilates nog eens een kans te geven na de fijne les van Fantina. In die maand is er ook énorm veel werk verricht bij Bossy HQ (lees: deadlines voor het nieuwe magazine én Bossy TV) en toch voel ik me enorm zen. Dankjewel Fantina en Jana hiervoor! 

Doe ik deze Yes Woman nog eens opnieuw?

Yes! Ik ben fan. Sowieso ga ik nog eens op retreat, alleen of met een vriendin. En misschien zelfs eens voor meerdere dagen. Wie weet! Voor welke je reden je ook naar een retreat komt, sowieso ga je met verfrissende inzichten naar huis. 

Wil je zelf eens op retreat voor één of meerdere dagen? Hou de Instagrampagina van Soul Treat in de gaten. 

Beeld: Liesje Brockley Photography