Wanneer deed je laatst nog eens iets voor het eerst? Op zoek naar fijne ervaringen test Team Bossy elke maand iets helemaal nieuws uit. Deze maand vertelt Dorien over haar accountability partner.  

Wat is een accountability partner?

“Een accountability partner is een verantwoordingspartner, iemand die je verantwoordelijk houdt voor het behalen van je doelen”, zegt Mrs Google. “Ze pusht je om door te gaan wanneer je te makkelijk gaat denken of last hebt van uitstelgedrag.” En gelijk heeft ze, al zou ik het iets leuker formuleren dan Google. Ik leerde het begrip kennen toen ik me focuste op een sportief doel. Ook in businesscontext zag ik het hier en daar al wel eens opduiken, maar had daar in die setting weinig nood aan, gezien de vele (lees: overdaad aan) coachingtrajecten waar ik in zat. Tot ik op een dag met Laurence ging brunchen. Ik had deze onderneemster ontmoet op de launch van Bossy’s Succes Issue en iets in haar sprak me meteen aan. Toen ze enkele maanden later vroeg om eens te gaan brunchen, zei ik tegen mijn eigen verwachtingen in meteen ‘ja’. Je moet weten dat ik de vraag om eens “gezellig koffie te gaan drinken” meestal parkeer. Ik vertel je later nog wel eens waarom. (lacht) 

Om daadwerkelijk te doen wat ik van plan was, zocht ik naar iemand die me verantwoordelijk kon houden… Een accountability partner dus. 

Terwijl we een stapel pannenkoeken en een açaibowl deelden, praatten we de hele tijd over onze doelen en dromen. Het leek alsof we elkaar al langer kenden. Ik had ook het gevoel dat we nog veel van elkaar konden leren, en dat we daar ook allebei voor open stonden. Toen Laurence vroeg of we nog eens zouden afspreken, stelde ik voor om accountability partners te worden. Ook dat was ietwat tegen mijn eigen verwachtingen in, want ik ben doorgaans niet de persoon die verbintenissen aangaat met anderen, bovenop alle to do’s die op mijn lijstje(s) staan. Maar laat zo’n partnership nu net geen to do zijn, eerder een extraatje… 

Doriens leven zonder…

Toen Bossy alleen nog maar in mijn hoofd en in mijn notitieboekje bestond, liet ik me coachen door Veronica. Ik volgde ook trajecten bij Anne, Nele, Karen en Shelley. Het afgelopen jaar liepen sommige trajecten zelfs door elkaar. Toen Eline (Massin, n.v.d.r.) in een interview voor Bossy’s Reflect Issue zei dat we ons niet de hele tijd moeten laten bijstaan door een coach, voelde het alsof ze me een spiegel voorhield. Begrijp me niet verkeerd: ik heb uit elk traject ontzettend veel geleerd, maar had in september het gevoel dat ik eindelijk in gang kon schieten. Alsof ik de theorie kende en nu pas aan de praktijk mocht beginnen. Om daadwerkelijk te doen wat ik van plan was, zocht ik naar iemand die me verantwoordelijk kon houden… Een accountability partner dus. 
Ik had nooit gedacht dat ik op zo’n korte tijd zo open en eerlijk met iemand over bij bussinesstruggles zou durven praten.

Doriens leven met… 

In het begin spraken Laurence en ik af om elke maandag onze prioriteiten voor de komende week naar elkaar te sturen. Ik stelde hiervoor een reminder in, omdat ik wist dat ik het anders zou vergeten. Vervolgens tuneden we tijdens de week bij elkaar in om te horen of alles lukte en waarop we blokkeerden. We besloten ook om elkaar om de vier à zes weken in het echt te zien, om dieper in te gaan op onze plannen en uitdagingen. Nu Laurence voor enkele maanden aan de andere kant van de wereld zit, zijn de fysieke momenten vervangen door uitgebreide calls, inclusief virtuele knuffels. (lacht) Omdat we, dankzij die calls, van elkaar weten waar we mee bezig zijn, is het veel makkelijker om de juiste vragen te stellen of gerichte inspiratie door te sturen. We moeten elkaar niet meer bijpraten, want als accountability partner ben je meteen mee. 

Wat ze niet had verwacht…

Ik had nooit gedacht dat ik op zo’n korte tijd zo open en eerlijk met iemand over mijn bussinesstruggles zou durven praten. Het heeft me niet alleen verrast, maar ook veel wijzer gemaakt. Het is ook interessant om van dichtbij de uitdagingen van Laurence te mogen volgen, en om hier uit te leren. Ik raad het iedereen die zoekende is absoluut aan. En geef toe, zijn we dat niet allemaal? 

Ben jij door het lezen van dit artikel geïnspireerd om aan de slag te gaan met een accountability partner? Laat het me weten via hello@wearebossy.be of Instagram. Ik ben alvast benieuwd naar jouw ervaring! 

Beeld: KOBU Agency via Unsplash