Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Sarah Peeters. Ze is oprichtster van Zensa Yoga Online, een online yogastudio en community voor persoonlijke groei en (uiteraard) yoga.

1/ Volg je gevoel

Onze gevoelens werken als een kompas om ons door het leven te leiden. Negeer je ze, dan zal je het vroeg of laat geweten hebben. Ikzelf heb lang mijn intuïtie genegeerd en werd daardoor ziek. Zie je gevoelens als je waardevolle richtingaanwijzers, elke dag opnieuw.

2/ Vraag jezelf dagelijks af of iets leidt naar het leven dat je écht wil

Kan je het kaf van de koren scheiden? Wat essentieel is voor jou en wat essentieel is voor je onderneming? Stel jezelf dagelijks deze vragen: ‘Leidt dit naar het leven dat ik echt wil?’, ‘Ondersteunt dit mijn visie en missie?’ en ‘Wat is essentieel voor mijzelf en mijn bedrijf?’ Misschien kan je de taken die je niet graag doet, maar die toch moeten gebeuren, uitbesteden? Dat inzicht was voor mij een life changer

3/ Finetunen is groeien

Je kan als ondernemer of als mens niet falen in mijn ogen. Wat je ook doet, alles mag er zijn. Alles is goed want alles is een leerschool. Heb je de indruk dat iets toch niet zo goed voor je werkte, dan ben je een ervaring rijker. Ook dat is groeien. ‘Je kan niets fout doen’ is zo’n bevrijdende zin uit de yogafilosofie. Er is geen goed of fout. Je kan alleen iets wel of niet doen.

4/ Laat je omringen door mensen waarvan je kan leren

Ik geloof dat alles energie is. Op dezelfde golflengte met iemand zitten is daar een goed voorbeeld van. Je vibreert in zulke gevallen op dezelfde frequentie. Als je relatie met iemand anders goed is en je elkaar ondersteunt en helpt, dan gebeuren er prachtige dingen. Ik omring me daarom met de mensen die me begrijpen en waarvan ik iets kan leren. Op die manier leer ik op een zachte manier in het leven te staan. Heerlijk!

5/ Niets is permanent

Heb je een baaldag of gaat het minder goed op businessvlak? Weet dat het tijdelijk is. Herinner jezelf eraan dat elke dag een nieuwe start is. Ik ga verder en zeg dat elk moment een nieuwe start kan zijn. Bevind je je op de piek van de golf en heb je het gevoel dat je aan het verdrinken bent Onthoud: dit moment is niet voor altijd. 
Sarah Peeters_Bossy
© BY NOUCHKA

Mijn vertrouwen is gegroeid door te doen, te ondernemen, door te vallen en weer op te staan.

– Sarah

6/ Zoek evenwicht tussen zachtheid en daadkracht

In onze maatschappij is het niet zo evident om te vertragen en die zachtheid toe te laten. We gaan hard. We gaan altijd maar door want deadlines halen ons in. Er ‘moet’ gewerkt worden. Om gelukkig in het leven te staan is het juist belangrijk om die rust en zachtheid toe te laten. Daadkracht is goed, maar rust is even waardevol. Voor mij is dit evenwicht opzoeken een levenslang proces. Het resulteert in elke dag af en toe gas terug te nemen, seintjes op te pikken in mijn lichaam en er gehoor aan te geven. 

7/ Heb vertrouwen en geloof in jezelf

Toen ik startte als ondernemer, was mijn angst groot en stelde ik me geregeld de vraag: ‘Wat als…?’ Ik zat te veel in mijn hoofd en bedacht oplossingen op problemen die er toen nog niet waren. Mijn vertrouwen is gegroeid door te doen, te ondernemen, door te vallen en weer op te staan. De grootste boost voor mijn zelfvertrouwen zijn de tevreden klanten die me persoonlijk bedanken omdat hun leven veranderd is. Dat vind ik het mooiste geschenk. 

8/ Het enige wat we met zekerheid hebben is ‘nu’

Ik leefde vroeger vaak in het verleden of de toekomst. Ik kon nachten wakker liggen van dingen die ik beter niet had gezegd of gedaan. Evengoed kon ik de slaap niet vatten doordat ik me al druk maakte over dingen die in de toekomst lagen. Zou ik wel fijne collega’s krijgen op die nieuwe job? Wat zou ik koken morgen en overmorgen? Mijn gedachten waren ofwel in het verleden of in de toekomst. Ik miste daardoor de essentie: het nu. Nochtans is dit moment de enige zekerheid die we hebben. Inzicht krijgen in die essentie is één ding, maar dat inzicht in je leven integreren is een ander ding. Dankzij mindfulness en yoga lukt het me beter om te genieten van het moment en zo ontspannen te leven en te ondernemen.

9/ Liefdevol communiceren

Ik leerde tijdens de opleiding ‘Liefdevol Communiceren’ hoe krachtig woorden kunnen zijn. Je weet zelf maar al te goed dat één woordje een wereld van verschil kan maken. Alles begint in je hoofd: welk interne dialoog hanteer je bij jezelf?  Ben je niet te streng voor jezelf? Je wil uiteraard het beste voor je klanten en je omgeving, maar eigenlijk begint alles bij jezelf: hoe communiceer je met jezelf? Die (interne) communicatiestijl is voelbaar in gesprekken met anderen. Geef daarom extra aandacht aan je woorden.

10/ Vier jezelf elke dag opnieuw

Ikzelf sta elke dag stil bij wat ik die dag voor elkaar gekregen heb, ook wanneer ik een baaldag heb. Elke dag opnieuw train ik mijn hersenen om het goede te zien, over mezelf maar ook mijn omgeving. Heb je vandaag jezelf bedankt om er te staan? Om te ademen, om te zijn wie je bent? Doe dat mocht dat niet het geval zijn. Op die manier train je appreciatie, waardering en dankbaarheid. Die denkoefening maakt het leven zoveel mooier.  

Benieuwd naar meer inzichten van Sarah? Volg haar via Instagram.

Beeld: by NOUCHKA