Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Alexine Capiau, de Bossy lady achter de duurzame t-shirts en sokken van Chapter Planet.

1/ Doe het met passie

Het ondernemerschap is allesbehalve makkelijk en volgens mij verdient elke ondernemer een medaille. Je staat op met je bedrijf en gaat ermee slapen en net daarom is passie onmisbaar in het recept voor success. Mijn persoonlijke drijfveren? Het klimaat en het stimuleren van anderen om goed te doen. Weten dat consumenten vervuilende fast fashion brands links laten liggen en voor duurzame basics kiezen, geeft me een boost. Bijdragen aan het planten van bomen en het bestrijden van armoede zijn voor mij de redenen waarom ik er elke dag opnieuw voor ga.

2/ Deel de grote mijlpalen op in kleintjes

Grote, ambitieuze mijlpalen zijn noodzakelijk, maar voelen vaak overweldigend aan. Daarom deel je ze beter op in kleine stappen: jaarlijkse doelen splits je op in maandelijkse, maandelijkse in wekelijkse en wekelijkse in dagelijkse. Zelf vind ik die dagelijkse targets heerlijk. Ze laten je toe om de werkdag met een voldaan gevoel af te sluiten.

3/ Losers quit when they fail. Winners fail until they succeed.

Het pad van een ondernemer is een echte rollercoaster. De ene dag gaat het schitterend, de andere dag zit alles tegen. Op die mindere momenten is het extra belangrijk om door te bijten, ze maken je tot een succesvol ondernemer. Ook ik heb er al over nagedacht om te stoppen en ik ben nog maar net begonnen! (lacht) Op zo’n momenten herinner ik mezelf aan wat ik tot nu toe al heb verwezenlijkt. Remember: great things take time.

4/ Prioriteiten & focus

Zo veel te doen, zo weinig tijd. Als ondernemer kan je non-stop blijven werken. Er is altijd wel iets dat dringend geschrapt moet worden van die ellenlange to-dolijst. Ook al verlies je jezelf makkelijk in de dagelijkse details (guilty as charged!), toch mag je het grotere plaatje niet uit het oog verliezen. Dat overzicht helpt je om prioriteiten te stellen, daarop te focussen en je bedrijf vooruit te duwen.

5/ Just don’t do it

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een grote voorstander en believer van de quote ‘Just do it‘. Maar er is één iets wat ik helemaal niet meer zou doen: helemaal alleen een bedrijf starten. Bij het runnen van je eigen business komt heel wat kijken en dat heb ik enorm onderschat. Naast de strategie en het operationele luik, zijn er immers ook het financiële plaatje, de productie en logistiek, de marketing … Helaas kunnen niet al deze jobs je op het lijf geschreven zijn en nemen ze vaak veel tijd in beslag. Zorg daarom dat je er niet alleen voor staat: zoek een co-founder en ‘verdeel en heers’. En stel een mentor aan, een expert in de sector die je graag onder zijn of haar vleugels neemt.

6/ Hustle like there is no tomorrow

Hustle, hustle, hustle. Stap uit je comfortzone  en wees voorbereid op vele ‘nee’s’. Naar mijn mening ben je als ondernemer verantwoordelijk voor je eigen geluk en de enige ingrediënten die je daarvoor nodig hebt, zijn doorzettingsvermogen, motivatie en nóg meer doorzettingsvermogen.

7/ Succes is als een ijsberg

Iedereen kan het topje van de ijsberg zien, maar het grootste deel – dat wat zich onder het wateroppervlak bevindt – ziet niemand. In het ondernemerschap zijn dat doorzettingsvermogen, mislukking, opoffering, teleurstelling, hard werken en toewijding. Een toepasselijke quote van Steve Jobs: ‘if you look really closely, most overnight successes took a long time’.

8/ Think big, start small. Learn & iterate.

Ik durf nogal groots te dromen, maar die grote dromen leerde ik klein te beginnen. Start met lokale leveranciers en lokale klanten en wacht niet te lang om je product in de markt te zetten. Vraag om feedback, spreek met je klanten, pas toe wat je geleerd hebt  en verbeter je product en business. Creëer loyaliteit en vooral: herhaal, herhaal, herhaal.

9/ Don’t forget to have fun along the way

Een business uitbouwen gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het vraagt enorm veel tijd en inzet. Bovendien denk je steeds aan de volgende stap, the next item on the agenda. Vergeet daarom niet om ook in het moment te leven, te waarderen wat je tot nu toe hebt bereikt en plezier te maken doorheen het hele proces.

10/ Stop talking & start doing

Wat je ook wil bereiken, op om het even welk vlak, overgaan tot actie is de eerste stap. Niet morgen, maar vandaag nog en liefst meteen na het lezen van dit artikel. Om het met de woorden van Jeff Bezos, de CEO van Amazon, te zeggen: ‘I knew that if I failed I wouldn’t regret that, but I knew the one thing I would regret is not trying.’

Meer Alexine? Volg Chapter Planet dan via Instagram.

Beeld: Carl Grysolle