Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan fotograaf en fototherapeut Amandine Grulois. 

1/ Leer van jezelf houden

We leren zoveel op de schoolbanken. Maar volgens mij vergeten we het belangrijkste van allemaal, namelijk zelfliefde. Tot twee jaar terug hield ik absoluut niet van mezelf. Ik zou mezelf op de laatste plaats zetten en was een echte people pleaser. Daaruit vloeide voort dat ik niet meer wist wie ik écht was. Sinds ik het woord zelfliefde begon na te streven in mijn professionele en persoonlijke leven zijn er immens veel zaken op mijn pad gekomen. Denk maar aan relaties die goed voelen, heldere professionele doelen en een betere connectie met mijn lichaam en geest. 

2/ Zet je wekker vroeger 

Ik sta elke dag op rond een uur of zes. Ja, echt waar! (lacht) In het boek Miracle Morning’ beschrijft auteur Hal Elrod hoe hij een ochtendroutine heeft gevonden die ervoor zorgt dat hij iedere dag blij wakker wordt. Sinds ik het boek heb gelezen, zet ik mijn wekker een uurtje vroeger dan gewoonlijk. Ik drink een kopje koffie, schrijf in enkele zinnen waarvoor ik dankbaar ben en ga de natuur in om te lopen. Deze levensveranderende routine doe ik elke dag. Sindsdien sta ik het liefst zo vroeg mogelijk op. Hoe vroeger, hoe liever, en hoe beter mijn dag begint. 

3/ Durf er gewoon voor te gaan

Let’s get out the comfortzone! Denk niet te veel na bij elke situatie of stap die je zal zetten en laat daarbij jouw angsten niet voeden door anderen. Je bepaalt zelf waar je heen gaat en door wie jij je laat inspireren. Omring je daarom met de juiste mensen, ze geven je de energie om voor je doelen te gaan. Een jaar geleden droomde ik ervan om een out of the box expositie te organiseren. Ik bleef niet bij de pakken zitten en ging ermee aan de slag. Tien maanden later was het zover: mijn eerste expositie ‘God is a naked soul’. Er was een onvoorziene opkomst van meer dan 200 mensen vanuit alle hoeken van Belgie én Frankrijk. Als ik dit kan, dan kan jij dit ook! 

4/ Ga eens uit de bol als je voelt dat de boog té gespannen staat

De boog kan niet altijd gespannen staan, toch? Pluk de mooiste vruchten van het leven. Dans alsof er niemand naar je kijkt. Feest tot in de vroege uurtjes. Drink de beste cocktail van de kaart. Ga een stapje zetten en geniet van de muziek en omgeving. Voel je vooral niet té snel schuldig dat je eens een dagje niks doet! 

5/ Neem tijd om te niksen

Als fototherapeut en artiest heb ik ingezien dat rust en niks doen van groot belang zijn. Rust en de tijd nemen om gewoon te zijn bevordert de creativiteit. Hersenen kunnen sneller creatieve connecties maken als ze ontspannen zijn. Ook zorgt rust ervoor dat er bepaalde emoties naar boven komen waar we meestal geen tijd voor nemen. Mijn tip: durf even stil te staan bij die emoties. Ze zijn er met een reden. Zet jezelf op nummer één. Neem die tijd voor jezelf. Last but not least: zeg meer nee want ook dat is een boost voor je zelfvertrouwen. 
Amandine Grulois_Bossy
© ALEX LAVOIS
“Vroeger streefde ik te hard naar doelen voor in de toekomst. Daardoor stond ik te weinig stil bij wat ik al had gecreëerd.”
– Amandine

6/ Blijf jezelf ontwikkelen 

Voor mij bestaat persoonlijke ontwikkeling voor een groot deel ook uit een stukje bewustwording. Je wordt je bewust van wie je bent en waar je naartoe wil. Bewust worden dat je geprogrammeerd bent vanuit je verleden om op een bepaalde manier naar de wereld te kijken, te denken en te doen. Waar er vroeger weinig ruimte was om aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling, liggen er nu juist zoveel kansen om een verschil te maken in deze wereld! Maak van leren en persoonlijke ontwikkeling een gewoonte. Dit zorgt ervoor dat de zaken die voor jou bedoeld zijn op je pad komen en je dichter bij jezelf komt te staan.  

7/ Praat over je gevoelens

Gevoelens sturen ons naar een gezondere en betere levensstijl. Vaak wordt ervan uitgegaan dat je negatieve emoties en gevoelens onder controle moet houden, want anders word je als kwetsbaar gezien. Ik ben dat eerder gaan zien als een kracht. Verdriet, angst en boosheid tonen is moeilijk, maar juist daarom zouden we dat allemaal moeten aanmoedigen, niet? Wees daarom lief voor jezelf. 

8/ Wees dankbaar  

Door dankbaar te zijn richt ik mezelf op dat wat mij gelukkig maakt. Bovendien leer ik dankzij deze gewoonte beter omgaan met stress of dagelijkse problemen. Vroeger streefde ik te hard naar doelen voor in de toekomst. Daardoor stond ik te weinig stil bij wat ik al had gecreëerd. Met dankbaarheid verleg je je focus automatisch op het positieve en dat is precies wat je nodig hebt om vooruit te gaan.

9/ Luister naar je lichaam 

Ik ben ervan overtuigd dat elk fysiek probleem de uiterlijke manifestatie is van emotionele en psychologische problemen of van een gebrek aan balans en harmonie in je leven. Tegenwoordig lopen werk en privé vaak door elkaar. Daarom is het niet eenvoudig om balans te vinden. Twijfel je of er genoeg evenwicht is? Ontspan, ga sporten, neem tijd voor jezelf en sta stil bij hoe je lichaam aanvoelt. 

10/ Geef nooit op

Als je wil meedrijven met het succes, laat opgeven nooit een optie zijn. Geef ook niet op bij een mislukking. Door realistische doelen te stellen en dichter bij mezelf te blijven, kan ik beter om met verschillende situaties. Ooit al gehoord van selffulfilling prophecy? Als je op voorhand al denkt dat iets niet gaat lukken, dan zal die voorspelling meestal uitkomen. Positieve gedachten gaan gedrag versterken en negatieve gedachten kunnen gedrag afremmen of belemmeren. Deze levensles werd voor mij duidelijk wanneer mijn eerste en tweede Instagrampagina verwijderd werden door te veel naaktheid. Op die pagina’s las je niet alleen enorm veel verhalen van enkele modellen, maar ook honderden kwetsbare foto’s en mijn eigen persoonlijk verhaal. Een paar weken geleden gebeurde het opnieuw met mijn nieuw account. Elke keer probeer ik op te staan, een nieuw account te creëren en er een positief verhaal aan te geven. 

Meer Amandine? Volg haar op Instagram.

Beeld: Alex Lavois