Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Anneleen Durnez die samen met haar vriend Nathan Noëth het Belgische House Raccoon runt.

1/ De zekerheid van de onzekerheid

Nathan en ik zeggen het vaak tegen elkaar: “Wat is volwassen zijn toch lastig”. Of je nu onderneemt of niet. Je komt voor keuzes te staan. Soms heel makkelijk, vaak heel moeilijk. En dan komt de onzekerheid. Heb ik goed gekozen? Doe ik het juist wel goed? Wat als een andere keuze beter was? Bovendien komt het gevoel dat anderen het altijd wél lijken te weten. Je collega, buurvrouw of een willekeurige wandelaar op straat lijken vol zelfvertrouwen door het leven te gaan. Maar hun gedachten hoor je natuurlijk niet. Na vier jaar ondernemen besluit ik het volgende: het is niet de vraag of je onzeker bent maar in wat je onzeker bent. Schaam je niet en zoek zielsverwanten waar je die onzekerheden kwijt kan. 

2/ Het recht op focus

Alles schreeuwt continu om onze aandacht. Wat hoofd- en bijzaak is, weet bijna niemand nog. Stilte lijkt me daarom één van de schaarste goederen van deze eeuw. In een jungle vol lawaai en drukte is het belangrijker dan ooit om te focussen op je doelen. Wat wil jij echt? In je leven. In je job of bedrijf. Jij bent jij. Een persoon die op zichzelf met een handvol goede vrienden, familieleden en misschien wat medewerkers, het beste van het leven probeert te maken. Je kan niet alles doen. Kies die paar dingen die je echt liggen en ga ervoor. Als je een jaar lang elke dag één stapje richting één doel zet, dan ga je na 365 dagen echt schrikken waar je staat.

3/ Iedereen is zelfstandig

Het lijkt misschien niet zo, maar iedereen is zelfstandig. Of je nu werknemer of ondernemer bent, elke dag opnieuw ben je verantwoordelijk voor je eigen leven. Wees je daarvan bewust. Elke dag is het begin van de rest van je leven dus neem het heft in eigen handen en durf je leven te sturen naar waar jij wil. 

4/ Maak tijd voor meta

Vaak zijn mensen zo druk bezig met leven, werken en liefhebben dat ze de essentie soms uit het oog verliezen. Zet daarom regelmatig een stapje terug. Maak tijd voor meta: voor het analyseren van het waarom en hoe van wat je doet. Als metaondernemer werk je niet in je zaak, maar aan je zaak. Als metalevenskunstenaar plan jij je leven nog voor het wordt geleefd en als metaliefhebbend persoon denk je na over hoe je relaties met anderen nog waardevoller zal maken.

HouseRaccoon-@theedenstories-151

“Denk optimistisch over je eigen kunnen, over het kunnen van je collega’s, vrienden en familieleden.” – Anneleen

5/ Een doelgericht privéleven

Wat je privé wil, staat soms in contrast met wat je professioneel doet. Het is niet omdat je ambitieus bent dat je halsoverkop naar New York moet verhuizen. Benader daarom je privéleven even doelgericht zoals je professionele leven. Op die manier vind je een betere balans tussen beide.

6/ De meeste mensen hebben het beste met je voor

We krijgen een warm gevoel als we iets voor elkaar doen. Toch gaan we in het leven er al te vaak vanuit dat mensen zich gedragen als een soort ‘homo economicus’. Ondernemer tegen ondernemer, medewerker tegen baas en burger tegen de overheid. Allemaal zouden we elkaar volgens dat beeld tegen elkaar strijden. We beliegen en bedriegen om zelf uit te komen bij de mooiste auto, de grootste villa en de dikste bankrekening. Dat is natuurlijk niet waar. We worden net blij wanneer we elkaar helpen en in de praktijk stellen materiële bezittingen niet zoveel voor tegenover menselijke relaties. Vertrouw daarom elkaar en ga standaard uit van het goede. Je zal zien dat je leven een pak eenvoudiger en natuurlijker wordt dankzij die denkpiste.

7/ Succesvol falen

Alleen door nieuwe zaken te proberen weet je of het werkt en of het iets voor je is. Het probleem is dat veel mensen een eerste stap niet durven te zetten omdat ze schrik hebben van falen. Ze hebben angst voor een bepaald gevoel of wat anderen zouden zeggen. Maar tenzij je all-in gaat bij poker, op een ruimtevlucht zit naar Mars of de Mount Everest aan het beklimmen bent, stelt falen meestal helemaal niet zoveel voor. Experimenteer en faal tot je iets vindt dat wel werkt. Falen is de eerste stap naar succes.

8/ Optimisme is een superkracht

Wat je ook doet, twijfel niet (te veel) aan jezelf. Optimisme is een superkracht. Obama had nooit president kunnen worden als hij niet een innerlijke drive had die hem voortstuwde. Denk optimistisch over je eigen kunnen, over het kunnen van je collega’s, vrienden en familieleden.

9/ Durf voor jezelf te kiezen

Hoewel het belangrijk is om goed voor je medemens te zorgen, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je bent maar de beste versie van jezelf als je tijd voor jezelf neemt. Dat wil zeggen dat je soms toch gewoon voor jezelf moet kiezen en nee moet zeggen. Onthoud: dat is helemaal niet egoïstisch. Integendeel! Door af en toe voor jezelf te kiezen, voel je je beter en doe je zoveel meer terug voor de mensen om je heen.

10/ Geniet, geniet, geniet

Het leven is heel kort en kostbaar. Dagen gaan voorbij en komen niet meer terug. Neem daarom de tijd om gewoon te genieten. Achterhaal welke prioriteiten écht belangrijk zijn. Want wist je dat meestal maar 20% van je werk écht iets oplevert? De rest wacht wel of wordt vervangen door leukere ervaringen. It’s all about the process, not the outcome.

 

Meer Anneleen? Volg House Raccoon via Instagram.

Beeld: The Eden Stories