Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Anouck Meier, Chief Storytelling Officer van Ampersand en podcasthost. 

1/ Durf opnieuw een beginner te zijn 

Ik heb ondertussen zeven jaar als ondernemer op de teller staan en had een hand in meer dan vijf bedrijven. Voor jezelf durven toegeven dat je, ondanks al je ervaring, ook nog best veel te leren hebt, is bevrijdend. Je met de mindset van een beginner aan een nieuwe vaardigheid of avontuur wagen, zorgt ervoor dat je een open vizier houdt en haalt de druk van de ketel. Ondernemen blijft zo één groot experiment, een spel waarin je niet kan falen. Hooguit bijleren. 

2/ Jij moet just niks

Ik moest een groot team samenstellen. Mijn prijzen verdriedubbelen. Een dure businesscoach onder de arm nemen. Want dat hoorde bij mijn statuut van gevestigde waarde en als ik verder wilde groeien, dan was dat het te volgen recept. Fuck that shit. Ik heb veel tijd, geld en energie verloren met te proberen om het volgens het boekske te doen. Sinds ik het boekske overboord heb gezwierd, voelt mijn bedrijf opnieuw als mijn bedrijf, loopt het allemaal veel beter en dat ontgaat ook de buitenwereld niet. 

3/ New business, same old shit  

We denken vaak dat, als we de situatie veranderen of van context switchen, onze problemen smelten als sneeuw voor de zon. Terwijl wij vaak zelf voor die problemen zorgen door hoe wij naar de dingen kijken of erover nadenken. Een nieuw bedrijf, een nieuw aanbod, een nieuwe samenwerking, een nieuwe tool: het zijn vaak shiny objects waarin we afleiding zoeken van de issues die we moeten oplossen om écht te groeien. Durf je eigen gedachten en gedrag onder ogen zien.  

4/ Zoek de antwoorden bij jezelf 

Jezelf leren vertrouwen en stoppen met wat je wéét in vraag te stellen: het is dé ultieme life skill volgens mij. We worden als vrouwen natuurlijk geconditioneerd om afhankelijk te zijn van anderen en we schuimen het internet af of kijken naar coaches en mentoren voor De Grote Antwoorden. Maar het is hoog tijd om onszelf meer krediet te geven. Vaak weten we precies waar het naartoe moet, maar zoeken we externe validatie, bevestiging van iemand die het “beter weet”. Zoek het eens wat meer bij jezelf. 
“Het is met plezier zoals met een budget: pay yourself first, anders moet je het eeuwig met de kruimeltjes stellen.”
– Anouck

5/ Plezier is een prioriteit

Ik zie veel mensen op zoek gaan naar hacks en tools of de juiste mindset om hun dagen draaglijker te maken. Om het afvinken van alle to do’s in hun tjokvolle agenda’s makkelijker te maken. Ik ben een productiviteitsexpert maar je zal mij nooit tips horen uitdelen over hoe je nog méér kan doen in minder tijd. Ik stel een radicaal andere focus voor: hoe kan je eerst en vooral voor meer plezier zorgen? Plan dat eerst in. Maak van plezier, rust en ontspanning je absolute prioriteit, of het zal voor eeuwig en een dag ondergesneeuwd raken door alle “moetjes”. Het is met plezier zoals met een budget: pay yourself first, anders moet je het eeuwig met de kruimeltjes stellen. Daarvoor is het leven te kort. En dat brengt me naadloos bij mijn volgende levensles. 

6/ Time is a zero sum game 

4000 weken. Dat is ongeveer alles wat we hebben, in een mensenleven. Elke week, elke dag, elk uur dat je spendeert aan iets, kan je niet meer voor iets anders gebruiken. Tegenover elke ‘ja’ staat een ‘nee’ tegen iets anders. Elke ‘ja’ heeft dus een reële kost. Stel jezelf steeds de vraag: ‘Wat ga ik moeten opgeven om dit te kunnen invullen en is het dat waard?’.  

7/ Focus op je eigen pad 

Ik maak er mezelf ongetwijfeld niet populair mee door dit te benoemen, maar het Vlaamse ondernemerswereldje voelt voor mij vaak te klein, te eng. Er is zoveel navelstaarderij dat het al snel als 50 tinten greige voelt: iedereen beweegt onbewust naar een gemiddelde en gaat steeds meer op elkaar lijken. Ik gruwel van het idee aan middelmatige eenheidsworst. Daarom volg ik niemand in mijn eigen niche, beperk ik resoluut mijn socialemediagebruik en zoek ik actief andere horizonten op. Contacten met niet-ondernemers cultiveren of de internationale toer opgaan levert zoveel meer boeiende inzichten en inspiratie op dan toertjes zwemmen in dezelfde, kleine vijver onder de kerktoren. 

8/ Vriendschap is een liefdesrelatie 

Ik ben een supersociaal wezen en ik heb een heel uitgebreid netwerk. Maar uiteindelijk is al wat je nodig hebt een handvol close friends. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik me omringd weet door een paar dierbare vrienden die mij al een half leven (of langer) kennen en er altijd voor me zijn. We zien elkaar niet heel vaak, maar als we samen zijn is het instant thuiskomen. Koester je vrienden, want zij zijn misschien wel een van de belangrijkste bakens in je leven.  

9/ Stel liever anderen teleur dan jezelf 

Als een man aan zichzelf denkt, dan heeft hij een sterke persoonlijkheid. Dan is hij een volhouder, een visionair! Durft een vrouw aan zichzelf te denken, dan is ze een egoïst. Dubbele standaarden, iemand? We worden aangeleerd dat we bestaan in functie van anderen: onze partner, onze kinderen, onze ouders, onze maatschappij. I call bullshit. Durf tegenvallen, durf teleurstellen. Liever een ander dan jezelf. Eén iets is zeker: als je jezelf blijft wegcijferen, dan blijf je verbitterd achter. 

10/ Blijf opkomen voor waar je in gelooft 

Ik steek regelmatig mijn nek uit voor de dingen waarin ik geloof. Ik heb zelfs een podcast die tot de rand gevuld is met rants! Ik heb uitgesproken opinies die voor anderen vaak onhandig zijn of ongelegen komen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik uitgemaakt word voor zuurpruim, neuter of iemand die anderen basht (al zal je me op dat laatste nooit ofte nimmer betrappen). Vroeger kon ik daar al eens van wakker liggen. Nu zie ik dat als teken dat ik een impact heb op het debat. Als ze zich niet ook maar een beetje ambetant of betrapt voelen, dan zouden ze de moeite niet doen om te reageren. Dus ik blijf lekker aan de kooitjes rammelen.  

Meer Anouck? Volg haar via Instagram.

Beeld: Ellen Van den Bouwhuysen