Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Caroline Rigo, founder van Cent Pur Cent, i.am.klean, Café Beauté en Blush.

1/ Luister eerst naar je doelgroep

Nog voor ik een nieuw product ontwikkel, wil ik de mening van mijn consument. Ik vind die manier van werken heel normaal. Cent Pur Cent heeft een interactieve community, wat een meerwaarde is. Ik wil weten wat mijn doelgroep belangrijk vindt in een product. Hoe willen ze dat een make-uplijn eruitziet? Welke items missen ze? Met die input zijn we gestart met een eigen skincarelijn. Toch zie ik vaak het omgekeerde gebeuren. Ondernemers denken dat hun idee vanuit hun perspectief een gat in de markt is. Daardoor ontwikkelen ze een aanbod zonder eerst af te toetsen of hun doelgroep daar nood aan heeft. 

2/ Leer tellen

Veel mensen starten uit passie met hun onderneming. Ik moedig dat aan want zo’n gedrevenheid is nodig om je zaak op te starten. Iets wat we door onze passie soms vergeten: cijfers. Cijfers van je boekhouder of andere professionals zijn van groot belang. Ze geven je inzicht in hoe jij en je bedrijf er écht voor staan. Durf tellen. Leer inzicht hebben in onder andere je planning, kostenstructuur, cashflow en overheadkosten. Ik heb veel rust gevonden in mijn hoofd én zaak eens ik een goed economisch model had. 

3/ Zoek niet naar een work-lifebalance 

Je neemt je werk mee naar je leven, en je leven naar je werk. Dat is niet meer dan normaal door de maatschappij waarin we nu leven, denk ik. Uiteraard heeft dat zijn nadelen, maar ook zijn voordelen. Het is oké dat ons werk en leven meer in elkaar verweven zijn dan vroeger. Net daarom vind ik dat we ons mogen focussen op loslaten. Vergeet dat er iets zoals een work-lifebalance is. Eens je dat idee los laat, zal je net meer rust vinden. 

4/ Sta voor de spiegel

Hoe je eruitziet is meestal een weerspiegeling van hoe je je voelt. Ik kan bijvoorbeeld niet zonder make-up. Elke dag grijp ik naar één van mijn minerale producten want een laagje mascara doet écht wonderen. Ja, dat klinkt oppervlakkig. En nee, ik wil niet van iedereen een schminkpop maken. (lacht) Ik heb vrouwen regelmatig zien transformeren in mijn make-upstoel. Ze lachen vaker en gaan meer rechtop zitten. Ze krijgen meer complimentjes van anderen omdat ze zich duidelijk beter in hun vel te voelen. Make-up is een krachtig middel om je mentaal welzijn te boosten. Geef het een kans en ervaar het positieve effect.
Caroline Rigo_Bossy
© STEPHANIE SMEETS

“Wacht niet tot het perfecte moment, het momentum is tegen dan vaak al voorbij.”

– Caroline

5/ Verlies jezelf niet in perfectionisme 

Als ik mijn omgeving observeer, merk ik op hoeveel mensen ongelukkig zijn door alles perfect te willen doen. Ze willen de beste moeder, vriendin, partner, CEO en dochter zijn. Terwijl we alle rollen perfect willen invullen, vergeten we het belangrijkste: leven. Je leeft maar één keer. Focus je op wat je wél hebt afgewerkt en niet op wat mislukte. 

6/ Wacht niet te lang af 

Soms komen mensen me raad vragen voor hun zaak. Andere keren vragen vriendinnen me naar mijn advies. Wat ik dan vaak hoor is: “Als x is gebeurd, dan ga ik y doen.” Dat pik ik nog meer op wanneer ik startende ondernemers coach. Ze willen netwerken maar wachten af tot hun website of visitekaartjes klaar zijn. Maar wat met de mensen die je onderweg ontmoet vraag ik hen dan. Wie weet schuilen in die contacten opportuniteiten. En dat allemaal omdat je wachtte op een website of extra drukwerk… Mensen wachten vaak lang vooraleer ze handelen. Te lang. Mijn tip: wacht niet tot het perfecte moment, het momentum is tegen dan vaak al voorbij. 

7/ Gun jezelf iets extra

Mijn gewicht schommelde regelmatig, iets wat voor mij lang een struggle was. Tegenwoordig heb ik alle shakes en dieetregels afgedankt en focus ik me op een andere strategie. Mét succes. Zes dagen eet ik gezond. De zevende dag van de week doe ik alles wat ik wil. Maar uiteraard, de boog moet niet altijd gespannen staan. Als ik op dag 3 of 4 zin heb in een boterham met choco, dan doe ik dat. De lat té hoog voor jezelf leggen, werkt echt niet. 

8/ Het is wat het is 

Ik geloof dat je leven voor een groot stuk al vastligt. Daaruit neem ik mee dat je moet leren relativeren en het leven aanvaarden zoals het is. Bovendien nemen we onszelf soms veel te serieus. We willen in alles uitblinken. Alles moet perfect lopen. Neem het jezelf niet kwalijk als het niet loopt…

9/ Visualiseer je doelen

Net omdat ik geloof dat je leven voor een groot deel al vast ligt, ben ik ervan overtuigd dat je eveneens veel invloed kan hebben op het gedeelte dat nog niet zeker is. Voor mij helpt het om mijn doelen concreet te visualiseren. Zo stelde ik me voor dat de producten van Cent Pur Cent binnen een bepaalde termijn te koop waren in Brussels Airport. Spoiler alert: dat doel is me gelukt. Net zoals ik voor ogen had om ooit eens te duiken of om andere professionele targets te halen. 

10/ Investeer in qualitytime 

Als ondernemer sta je altijd aan en kan je veel doen. Er is altijd iets dat je van je to-dolijst kan afvinken. Maak daarom werk van pauzes. Ga geregeld op date met je partner. Leg je smartphone aan de kant en geef elkaar old-school aandacht. Zoek naar een balans die voor jullie werkt. Vergeet daarbij niet om elkaar te versterken én ruimte te geven. Dat evenwicht is volgens mij essentieel want zonder steun is ondernemen een pak moeilijker. Achter elke sterke vrouw staat dan ook een even sterke man. 
Meer Caroline? Volg haar via Instagram.
Beeld: Stéphanie Smeets