Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Céline Malyster. Céline schreef de semi-autobiografische roman over het leven als alleenstaande mama ‘Vrouw. Met Kind.’ Ze heeft een enorm liefde voor theater, speelde verschillende gastrollen in tv-reeksen en is vaste presentatrice bij TV Limburg. Daarnaast heeft ze haar eigen adviesbureau Walhalla Branding en is ze fiere mama van Max.

1. Laat het los!

Als je een grote, slanke, blonde vrouw bent, staan de vooroordelen over je capaciteiten klaar. Het heeft mij vaak de indruk gegeven dat ik net harder moest werken om mezelf te bewijzen. Waardoor ik nog meer als een strever overkwam en zelfs het label arrogant kreeg. Een vicieuze cirkel die veel onnodige energie vraagt. Ook al geef ik deze raad met stip op nummer 1, toch pas ik hem zelf niet genoeg toe. Als mensen een mening over je hebben, dan is dat hun goed recht, en hun probleem. 

2. Wees je eigen merk

Binnen jouw vakgebied ben je misschien een gekende naam, maar zorg ervoor dat de rest van de wereld ook weet wie je bent. Personal branding is vandaag onontbeerlijk. Of we dat nu leuk vinden of niet, sociale media zijn onze etalage waarin we uitstallen waar we voor staan, wat voor persoonlijkheid we hebben, welke waarden we uitdragen en wat je mag verwachten als je met ons in zee gaat. Ik heb op het eerste zicht een heel open profiel, maar wat ik deel is doordacht. Zo bouw ik aan mijn eigen merk, wat uiteindelijk heeft geholpen om extra promo voor mijn roman te krijgen of leidt tot bepaalde opdrachten. Je bent tenslotte zelf het belangrijkste uithangbord van jouw bedrijf.

3. Toon ballen, wees niet te bescheiden

Je talenten kennen, is de basis van alles wat je onderneemt. ik ken mijn sterktes en mijn zwaktes en ben dus heel zelfbewust. Mensen zien me hard werken, slagen in wat ik doe en vastberaden verder doen wanneer iets niet uitdraait zoals ik het had gehoopt. En dus gaan ze ervan uit dat ik overloop van zelfvertrouwen. Wat zeker niet het geval is. Het is een bewezen feit dat vrouwelijke ondernemers en zaakvoerders strenger zijn voor zichzelf, minder snel tevreden en dus niet snel pronken met hun succes. Ik zoek voor mezelf nog steeds naar een goed evenwicht tussen trots uitkomen voor hetgeen ik verwezenlijk en niet te zelfingenomen overkomen. Mannen lijken daar minder last van te hebben. Hou jezelf niet klein, bescheiden zijn is goed, maar een sterk zelfbewustzijn, en vertrouwen op jezelf, is geen schande. Dat is net iets om trots op te zijn. Als je vooruitgang hebt geboekt, een spannend project hebt afgerond of gewoonweg een superproductieve dag had, dan kan het deugd doen om luidop tegen jezelf te zeggen: verdorie, ik ben goed bezig! En als iemand anders dat dan toevallig ook hoort, zoveel te beter.

4. Alles heeft geleid tot dit moment

Ik durf al eens blijven hangen in mijn hoofd en overanalyseren of ik juist gehandeld heb, de zaken niet anders had moeten aanpakken. Op zo’n moment helpt het als ik denk aan de volgende uitspraak van een goede vriendin: ‘Je handelt op elk moment met de kracht en de kennis die je op dat moment hebt. Wat volgt uit die keuze, brengt je bij het volgende en zo heeft alles geleid tot dit moment.’ In het verleden heb ik beslissingen genomen die achteraf gezien niet top waren. Ik zou ze nu niet meer opnieuw nemen. Maar spijt heb ik nooit. Uit alles wat ik tot dusver heb gedaan, heb ik geleerd. Dat allemaal maakt dat ik vandaag kan doen wat ik doe.

5. Kies voor jezelf

In het verleden was ik te gretig. Ik wilde zo graag veel werken en groeien dat ik soms opdrachten aannam waar ik me tijdens de uitvoering minder prettig bij voelde. Intussen ben ik selectiever en weeg ik meer af wat zo een opdracht me, naast een mooie fee, nog meer oplevert. Leer ik er nieuwe skills door? Leer ik interessante mensen kennen? Kan het leiden tot een andere opdracht? Als het antwoord ‘nee’ is, dan kies ik ervoor om ze te laten schieten. Ofwel is er dan tijd voor een opdracht die me wel helemaal op het lijf is geschreven en komt die niet, dan heb ik dan even tijd voor mezelf. Het is namelijk in de leegte dat er ruimte vrijkomt voor iets nieuws.

6. Zoek een sparringpartner

Als je wil horen hoe geweldig je bent, dan kan je wel even naar je ouders of je beste vriendin bellen voor wat peptalk. Als je professioneel wil groeien, ga dan op zoek naar een sparring partner die kritisch is, minstens even gedreven en met wie je wild kan brainstormen. Ik heb zelf een paar mensen rond me met wie ik gepassioneerd over het werk kan praten, aan wie ik casussen voorleg of feedback vraag. En dat is niet altijd wat ik wil horen op dat moment, of wat ik nodig heb, maar uiteindelijk maakt dat me als persoon wel rijker. Bij een volgend gesprek wil ik dan vertellen hoe ik het uiteindelijk heb aangepakt, wat de outcome was en het motiveert me om beter te doen. Het houdt me scherp als ik weet dat iemand me in de gaten houdt en geeft om wat ik doe.

7. Leave a trace

Laat een spoor na in iemands leven. Wanneer ik iemand jonger tegenkom, waar ik potentieel in zie, dan maak ik er een persoonlijke missie van om die persoon een extra duw in de rug te geven. Extra verantwoordelijkheid geven, onder mijn vleugels nemen, professionele persoonlijkheid helpen ontwikkelen,… Zijn we niet allemaal in onze carrière al iemand tegengekomen die achteraf bekeken een grotere impact heeft gehad dan we op dat moment beseften? Weinigen onder ons hebben een job waarmee ze effectief de wereld kunnen verbeteren, maar een verschil maken in iemands ontwikkeling, dat kunnen we allemaal.

8. Women supporting women

Met het risico te klinken als een feministe, vind ik deze de moeite waard om mee te geven. Ik heb gewerkt op plekken die bijna uitsluitend uit mannelijke collega’s bestonden en ik heb gewerkt op een plek waar het volledige management team uit vrouwen bestond. Als vrouw moeten we nog steeds te vaak opboksen tegen haantjesgedrag of seksistische grapjes. Maar wat me vooral blijft choqueren is hoe vaak vrouwen het elkaar moeilijk kunnen maken. Kunnen we niet beter supporteren voor elkaar? Elkaar het licht gunnen en trots zijn op wat we als vrouwen in een mannenwereld verwezenlijken? Een vriendelijke doch niet mis te verstane oproep: we staan aan dezelfde kant, laat ons elkaar steunen!

9. Watch your back

Voor wie vertrouwd is met het kleurenpalet van Insights: ik ben rood-geel. Je hebt aan mij dus een vastberaden, prestatiegedreven, expressieve – soms pijnlijk – eerlijke communicator. Geen verborgen agenda’s en altijd het grotere goed als gemeenschappelijke doel. Net omdat ik op die manier in elkaar zit, ging ik er vroeger nooit van uit dat er mensen bestaan die het net iets minder goed met me voor zouden kunnen hebben. Mijn blind vertrouwen in de mensheid brak me een aantal keer zuur op waardoor ik me nu een pak voorzichtiger opstel bij nieuwe contacten. Dat is niet altijd evident voor de andere persoon in kwestie, omdat het ongetwijfeld voelt of die over mijn muurtje heen moet klimmen, maar het geeft mij meer tijd om die persoon en zijn bedoelingen juister in te schatten. Het is geen exacte wetenschap en er bestaan – gelukkig maar – heel veel mensen met het hart en de mindset op de juiste plaats. En voor degenen bij wie dat niet het geval is, wees gewaarschuwd: I’ll be screening you before I let you in.

10. Werk is niet het enige in het leven

Hoe graag ik ook actief bezig ben, werk is tenslotte ‘maar’ werk. Op mijn meest kwetsbare of moeilijke momenten, waren het niet collega’s of opdrachtgevers die me erdoor sleurden maar wel mijn vrienden. Uiteraard heb ik in de loop der jaren heel wat mooie vriendschappen opgebouwd met collega’s en zitten die intussen in mijn inner circle. Wat ik bedoel is, blijf tijd maken voor je familie en vrienden. Mijn vriendengroep is heel divers en net doordat zij in totaal andere sectoren actief zijn en een andere kijk hebben op de wereld zijn zij een dankbaar tegengewicht voor de momenten waarop ik denk dat mijn job een kwestie van leven of dood is. Eén van hen is chirurg, bij hem is dat dus wel het geval maar in mijn job is er nog nooit iemand doodgegaan van een niet gehaalde deadline of slecht ingeschatte business case. Bij mijn vrienden hoef ik me niet te bewijzen, niet te presteren maar kan ik gewoonweg aanwezig zijn. Uit die momenten dat ik mijn non-actieve, rustige zelf kan zijn, put ik kracht om met een frisse blik de job weer aan te vatten.

Meer Céline? Volg haar dan via Instagram. Haar boek vind je terug via de website van Borgerhoff & Lamberigts.

Beeld: Julie Gielen