Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Charlotte Libbrecht, bloemist en founder van Stays. 

1/ Zie introspectie als een kracht 

Als je mij vraagt wie ik ben, dan ga ik daar geen kort en definitief antwoord op kunnen geven. (lacht) De vraag op zich is wel een krachtige manier om jezelf in vraag te stellen. Wie ben ik, wat doe ik, waar wil ik naartoe en wat vind ik belangrijk? Introspectie is je grootste kracht en drijfveer om jezelf te blijven heruitvinden. Hoe kan ik wat ik doe rijmen met mijn normen, waarden, wensen en dromen. Mezelf blijven herontdekken zonder mijn integriteit en authenticiteit te verliezen is een doel op zich. 

2/ Onthoud dat groei en comfort niet de beste vrienden zijn

Groei wordt vaak gedefinieerd in cijfers, het liefst met veel nullen achter elkaar. Daardoor heerst er een enorme druk om te presteren, te groeien en om groter en beter te worden. Maar groei bestaat uit zoveel verschillende facetten en is niet altijd zo zichtbaar. Het vergt veel energie, wilskracht en risico’s. Groeien is oncomfortabel. Verandering valt niet in je schoot. Je moet er veel voor over hebben. Maar het is noodzakelijk en het loont.  
 

3/ Netwerk zoals jij het wil 

Een breed netwerk is onmisbaar als ondernemer. Zelf ga ik niet zo graag naar netwerkevents waar je met je naamkaartje rondloopt en hoopt op een gesprek dat vaak niet veel verder gaat dan elkaars naam en bedrijf. Ik connecteer liever op een andere manier. Ik geloof dat een netwerk de efficiëntste manier is om te groeien, om opportuniteiten te creëren, om te schakelen en vooral om in contact te komen met de juiste persoon op de juiste plaats.  

4/ Zet in op eigenheid

Wanneer je voluit achter jouw product, dienst of idee staat, zal je dat ook uitstralen. Authenticiteit werkt aanstekelijk. Kameleons, papegaaigedrag of te glad zijn, dat werkt gewoon niet. Mensen hebben een zesde zintuig voor eigenheid. The only thing you have to be, is real. 

5/ Filter feedback  

Feedback krijg je sowieso, of je het nu vraagt of niet. Zie het niet als kritiek, maar als iets waardevols. Stel bepaalde reacties in vraag. Filter ze. Zijn ze constructief en in lijn met je visie? Ga ermee aan de slag, andere feedback moet je leren loslaten. 
STAYS FLORIST
© LISE VAN TRIJP
“Succes is geen einddoel of iets dat je plots op een dag bereikt. Succes is een proces, opgedeeld in overwinningen.” 
– Charlotte

6/ Geef je product een leven 

Met mijn zaak bieden we kant-en-klare gemaakte zijden boeketten. Puur een product verkopen om zijn praktische kant? Dat is passé. Het is belangrijk dat onze boeketten gelinkt worden aan een verhaal, een emotie of een persoon. Een product moet leven, vertellen en herinnerd worden.  

7/ Gun jezelf een overwinning 

Succes is geen einddoel of iets dat je plots op een dag bereikt. Succes is een proces, opgedeeld in overwinningen. Ik ben erg streng voor mezelf waardoor ik te weinig stil sta bij wat ik al verwezenlijkt heb. Volgens mij kan het altijd beter of efficiënter. Laat staan dat ik een overwinning zou uitroepen. Misschien is dit interview wel een mooie reminder om mijn overwinningen voortaan niet meer te minimaliseren? (lacht) Ik begin alvast met extra high fives wanneer de boekhouding op tijd ingediend wordt.  

8/ Maak het verschil

Ik vind een sterke branding erg belangrijk. Eentje die tijdloos, herkenbaar en een persoonlijke tone of voice heeft. Ik wil mijn klanten meenemen in mijn verhaal en ze verwennen met iets dat visueel aantrekkelijk is. Een persoonlijk woordje of bedankingskaartje, berichtjes op Instagram zelf beantwoorden, mijn overduidelijk Gentse afkomst laten horen,… Ik vind dat het er allemaal bij hoort. Er zijn in elke sector zoveel concurrenten op de markt. Met details maak je het verschil. Niet de volledige corebusiness, maar alles errond kan ervoor zorgen dat de klant toch liever met jou samenwerkt. 

9/ Stel normaal in vraag

Losbreken van de norm is echt wel bevrijdend. Het is absurd hoe vaak er verwezen wordt naar ‘normaal’. Ik stel dat dan ook graag in vraag. Wat wordt er van mij verwacht en hoezeer ben ik ertoe verplicht dit te volgen? Ook deze reminder is een kleine knipoog naar het belang van introspectie en geloof in eigenheid. Wat voor jou werkt, werkt tout court.  

10/ Zie het leven niet als een ponykamp

Het leven is dus echt geen ponykamp. Wel kan je kiezen hoe je omgaat met moeilijke momenten, verlies en obstakels. Je mindset maakt een groot verschil. Ik laat mij graag omringen door mensen die positief in het leven staan en die niet bang zijn om uitdagingen aan te gaan. Aanvaarden dat het leven soms gewoon niet meezit is een must, maar blijf er ook niet te lang in hangen. Het leven kan zo geestig zijn! 

Benieuwd naar het werk van Charlotte? Volg Stays via Instagram.

Omslagbeeld: The Fresh Light