Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Charlotte Matthys. Oprichtster van NONA drinks, de eerste Belgische non-alcoholische gin.

1. Volg jouw passie

Het belangrijkste om een onderneming op te starten is dat je je passie blijft volgen. Je kan niet elke dag, 24/7 met iets bezig zijn als het jou niet blijft boeien en motiveren. Dat is net het startpunt. Ga op zoek naar jouw passie, waarom je leeft, wat je energie geeft en probeer hiervan een business model te maken.

2. Neem beredeneerde beslissingen en stappen

Ik had voldoende marktinfo verzameld voordat ik wist dat ik wilde stoppen met mijn job en volledig wilde gaan voor mijn start-up. Je kan dan wel een super idee hebben en er alles voor over hebben, maar je mag natuurlijk niet de enige zijn die op het product of de dienst zit te wachten. De markt moet mee willen en er moeten voldoende mensen jouw concept volgen om jouw eerste klanten/ambassadeurs te worden.

3. Ga all-in

Wanneer je een onderneming wilt opstarten, moet je ook all-in gaan. Ik heb geleerd dat een fulltime job combineren met een startende onderneming geen goed idee is. Hoe kan je bijvoorbeeld jouw leveranciers en boekhouder bellen? Na de kantooruren wanneer niemand werkt, maar jij wel tijd hebt? Een eigen bedrijf starten is meer dan nine to five dus heb je die uren zeker ook nodig om er een succes van te maken. Maar opnieuw, doe dit enkel wanneer je goed weet dat het een juiste keuze is, neem zeker geen impulsieve beslissingen.

4. Het belang van het juiste team en goede ondersteuning

In het begin van NONA deed ik heel veel alleen, maar je merkt dat je snel op een limiet komt. Er zijn zoveel facetten die horen bij een onderneming waardoor je je moet laten omringen door de juiste mensen en het juiste team. Plots laat je belangrijke taken over aan een andere persoon, dus moet het zeker iemand zijn met dezelfde goesting en waarden als jou. Wanneer je merkt dat een nieuwe collega niet geschikt is voor de job, moet je ook op een bepaald moment de knoop doorhakken om deze collega te laten gaan. Het liefst vroeg dan laat. Doe dat in het belang van jouw bedrijf, maar ook vooral in het belang van die persoon. Want anders wordt diegene ook niet gelukkig wanneer die persoon op de verkeerde plaats zit.

5. Laat je omringen door mensen met ervaring

Na een kleine twee jaar ondernemen, heb ik een adviesraad laten samenstellen door Stella P. Een adviesraad is echt heel waardevol omdat je de meningen van mensen met ervaring kan vragen, die niet betrokken zijn bij jouw dagdagelijkse activiteit en dus meer objectief advies kunnen geven.

6. Neem afwijzing niet persoonlijk

Een innovatief product op de markt brengen in een categorie die eigenlijk nog niet bestaat, is niet evident. Vooraleer mensen zien dat het een succes kan zijn, komt er eerst veel kritiek. Ook al bedoelt iedereen dit goed en willen ze jou beschermen, toch heb je niet veel aan die kritiek want je geraakt er niet veel verder mee. Integendeel, je moet sterk genoeg zijn om je niet van jouw doel af te houden door de kritiek die je krijgt en zeker niet persoonlijk nemen. Gewoon GAAN! 

7. Zoek een balans tussen inspanning & ontspanning

Als je zo gedreven en gepassioneerd bent door wat je doet, is het niet gemakkelijk om een momentje niet bezig te zijn. Toch is het belangrijk om voldoende andere invalshoeken te hebben en stil te staan bij alle aspecten van het leven om jouw rust te vinden naast de drukte van een onderneming. Zodanig dat je elke dag dankbaar kan opstaan met veel zin om er in te vliegen. Voor mij was het ook even zoeken om toch de telefoon eens een paar uren weg te leggen en niet onmiddellijk op mailtjes te antwoorden, maar gaandeweg lukt het wel beter en geeft het meer rust al lukt het mij nog niet altijd. (lacht)

8. Er is geen ideaal moment om een onderneming te starten

Ik geloof dat er geen ideaal moment is om een onderneming te starten. We leven allemaal gehaast, hebben altijd wel iets te doen of er is een belangrijke gebeurtenis die op je afkomt. Daarom denk ik dat je er gewoon voor moet “gaan“ wanneer het goed voelt en de zin er is. Wanneer je echt graag bezig bent met iets, dan neemt het een groot deel van jouw tijd in en vind je het automatisch minder erg om bepaalde activiteiten, gebeurtenissen te missen. Want dat zal sowieso gebeuren.

9. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf

Ik probeer altijd volledig voor iets te gaan bijvoorbeeld wanneer ik een nieuwe klant wil binnenhalen. Natuurlijk zal niet iedereen altijd even enthousiast zijn en met jou in ‘zee’ willen gaan, dus is het belangrijk om daar mee om te kunnen. Ik ben iemand die positief blijft en het niet echt als falen ziet, maar eerder “Ik heb het geprobeerd en alles gedaan wat ik kon, het heeft niet mogen zijn, dus op naar de volgende” en er verder niet te veel over te piekeren. Negatieve energie kan je wel missen dus focus op the positive vibes!

10. Stilstaan bij succes & vieren met een alcoholvrije cocktail natuurlijk.

Ik heb een wijze tip gekregen van meerdere ondernemers en managers dat het heel belangrijk is om stil te staan bij bepaalde mijlpalen en succes ook te vieren met het team. Het gaat zo snel allemaal en voor je het weet ben je zo druk bezig dat je geen tijd hebt genomen om even stil te staan. Op die manier blijf je elke dag dankbaar voor wat je bereikt en wat je aan het doen bent.

Benieuwd naar het verdere verhaal van Charlotte en Nona drinks? Volg haar op Instagram!

Beeld: Jens Mollenvanger voor Libelle Lekker