Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Romina, als vrouwencoach zijn haar dagen steeds anders, maar hebben ze telkens hetzelfde doel: vrouwen krachtiger maken.

1/ “If you’re not in the arena also getting your ass kicked, I’m not interested in your feedback” – Brene Brown

Wat een les! We krijgen zoveel meningen over ons heen als vrouw, over ondernemerschap, over je werk, over het moederschap… Noem maar op. Soms blijven bepaalde commentaren hangen en dan knaagt dat toch aan mij. Het kan dan helpen om deze mindset te hanteren; “Als buitenstaander is ‘t makkelijk om te oordelen, als ervaringsdeskundige weet je beter.”

2/ “The other side of forgiveness is freedom” – Oprah

Eén van de moeilijkste en meest harde lessen om te leren en toe te passen in mijn leven. Daarvoor kreeg ik dan ook psychologische hulp. Je kan het verleden niet veranderen. Wat gebeurde, dat gebeurde en je zal nooit vrijheid kennen tot je kan loslaten wat je ooit overkwam. Dat betekent niet dat je het goedpraat of zand erover gooit. Het betekent voor mij dat wat er ooit gebeurde geen controle meer heeft over mijn huidige emoties en leven.

3/ “Vergeet niet te kijken”

Kelly van de ‘Werk en Leven’ podcast begon met die hashtag zonsondergangen en -opgangen te delen op Instagram. Elke dag zijn er fenomenale beelden rond ons in de natuur en vaak zijn we zo drukdrukdruk dat we er los aan voorbijlopen. Dat advies passeert al eens in mijn hoofd doorheen de dag. Niet vingerwijzend of verwijtend, maar als vriendelijke reminder om even mijn schouders te ontspannen, kaken te ontklemmen en rond mij te kijken. Over iedere dag dat ik rond mij keek heb ik een tevreden gevoel omdat ik dat moment bewust heb meegemaakt.

4/ “Car ne rien faire, c’est laisser faire”

Drie jaar terug gingen we met ons gezin naar Camp des Milles in de Franse Provençe, een oud interneringskamp uit de tweede wereldoorlog. Hun doel als museum is om educatief te zijn en deze zin hing in de laatste zaal. Het pakte mij zo hard dat ik ter plekke begon te huilen. Daar, op dat moment, beloofde ik mezelf dat ik nooit meer zou zwijgen als ik onrecht rond mij zag. Als je toekijkt naar het onrecht dat anderen wordt aangedaan, zonder zelf iets te doen of te zeggen, wanneer je het kan, dan zorg je mee dat dat onrecht toegelaten wordt. Harde les. Het is een advies dat ik altijd met mij meedraag.

5/ “When you know better, you do better” – Maya Angelou

Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, maak ik er nog steeds, ben ik tegen de muur gelopen en ging ik plat op mijn bek. We deden dat allemaal en doen het allemaal nog steeds. Dat is niet erg. Ik wist toen niet beter. Die kennis nam ik mee en liet me groeien tot wie ik nu ben.

6/ “No is a complete sentence” – Annie Lamott

Als ik één les zou kunnen geven aan ieder meisje en iedere vrouw op deze wereld, dan zou het deze zijn: “‘Neen’ is een complete zin”. Je hoeft je niet te verantwoorden, je hoeft geen excuses te zoeken, je hoeft geen ‘ja’ te zeggen, of misschien, je mag ‘neen’ zeggen, zonder enige uitleg, omdat jij dat wilt. Jij en jij alleen bepaalt jouw grenzen. Dat maakt van jou geen onredelijk persoon, of een bitch. Dat maakt van jou iemand die luistert naar zichzelf en dat op zich is fantastisch! En als toevoeging: je ‘ja’ mag veranderen in een ‘neen’ wanneer jouw situatie dat vraagt. Je mag daarop terugkomen. Neen. Allemaal samen en luidop: neen.

7/ “Words mean things”

Ik weet niet van wie deze quote komt, maar ik hoorde hem uit de mond van Dr. Phil. “Woorden betekenen dingen”. Meer en meer sta ik daarbij stil. Soms zeg ik dat ik een ‘vreselijke’ dag had, maar ik zei nooit dat ik een ‘fenomenale’ dag had. Je vertelt jezelf zoveel en je hoort zoveel verschillende woorden. Het loont om stil te staan welke woorden dat zijn en wat de impact daarvan is. Het is een les die ik nog volop aan het leren ben, want in mijn kwaadheid of enthousiasme kan ik al eens kort door de bocht gaan, maar elke dag lukt het mij beter en beter.

8/ “Girl power is all we need” – Geri Halliwell

Die quote komt uit Spice World the Movie. De levensles die een girlband uit de 90’s aan kleine Romina leerde: Girl power. In een wereld die toen nog niet half zo ver stond als dat ze nu staat – we kregen grondwettelijk pas gelijke rechten dik tien jaar later – zat ik in een West-Vlaams dorp alles te verslinden wat die vijf vrouwen deden en zeiden. Ze zijn een inspiratie geweest en zullen dat altijd zijn. Ik zou de vrouw niet zijn die ik nu ben zonder hun invloed. Vrouwen die elkaar helpen en bondgenoten zijn, dat is al die jaren later nog steeds mijn ding, want het is de essentie van alles wat ik (professioneel) doe.

9/ “Just because you can afford it, doesn’t mean you should buy it” – Suze Orman

Eén van mijn coping-mechanismen was vroeger winkelen, en het gebeurt soms nog, maar het lukt mij beter en beter om te beseffen dat ik heel veel dingen vooral niet nodig heb. Wanneer ik toch iets koop, probeer ik dat bewust en weloverwogen te doen, waardoor ik meer plezier heb aan de aankoop en het product zelf.

10/ “No sweat. No glory” – Club Brugge

Hard werken werd mij ingegeven met de West-Vlaamse paplepel. Waar ik vroeger dacht dat dat stond voor zeventig uren per week werken, weet ik nu dat hard werken niet gelijk staat aan verzuipen. Het is slim werken. Liever drie uur deep work dan acht uur verstrooid en versnipperd werken. De essentie blijft voor mij: als je iets wil bereiken, dan moet je ook er werk insteken. Ik zal mezelf nooit verwijten wanneer iets niet of minder goed lukt als ik mezelf 100% heb gegeven.

Romina beter leren kennen? Ze is een must follow op instagram.

Beeld by Cappture