Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Danielle Verhulst, healthy foodie en founder van Djar.

1/ Wees zelfkritisch en durf te falen

Een belangrijke sleutel tot succesvol ondernemen is zelfkritiek. Als ondernemer moet je jezelf voortdurend in vraag stellen, maar tegelijk ook durven falen. Zelfspot is daarbij essentieel. Wie te lang bij alles blijft treuren, houdt het niet lang vol. Ondernemen doe je met falen en opstaan en fouten worden pas mislukkingen als je er niet uit leert.

2/ Sta stil bij jouw “why”

Waarom ik doe wat ik doe, is voor mij enorm belangrijk. Het is de reden dat ik elke ochtend vol energie mijn bed uit spring. Probeer eens stil te staan bij jouw “waarom”, wat je echt wil en hoe je jouw tijd en energie daarvoor wil inzetten. Zin geven aan je leven geeft je zo’n krachtig gevoel. Mijn studies in de praktijk kunnen toepassen en een eigen merk uitbouwen, is voor mij goud waard. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik dit kan en mag doen.

3/ Zorg voor authenticiteit en relevantie

Probeer jezelf van de anderen te onderscheiden. Wat is je verhaal? Wat zijn je merkwaarden? Wat maakt jou uniek? Focus daarop en zorg ervoor dat je dit uitstraalt. Je merk is immers de motor van je onderneming. Zorg ook voor een connectie met je publiek en organiseer bijvoorbeeld een event dat mensen samenbrengt rond je merk. Creëer een beleving op de plek waar je mensen ontvangt, of dat nu je winkel of je kantoor is.

4/ Zoek geluk in de kleine dingen

“Optimism is a moral duty”, aldus Karl Popper. Laat je omringen door winnaars en mensen wiens glas altijd halfvol is. Neem het heft in eigen handen en zoek zelf je geluk op. Elkaar versterken en het geluk zoeken in de kleine dingen, daar haal ik energie uit. Daarnaast probeer ik extra aandacht te besteden aan de mensen die waarde toevoegen aan mijn leven: mijn vriend, vriendinnen en familie. Zij zorgen ervoor dat ik mijn batterijen weer kan opladen.

5/ Kies voor zelfzorg

Ondernemen is topsport en het vraagt moed en toewijding om zelfzorg tot een zinvol onderdeel van je agenda te maken. De mens achter de ondernemer op de eerste plaats zetten, daar draait het om. Zorg goed voor jezelf en waak erover dat je energiepeil hoog is én blijft. Uitbesteden, de juiste keuzes maken en zelfliefde spelen daarin een belangrijke rol. Enkel vanuit een vol vat kan je geven. Mijn tandwielen voor een gezonde levensstijl zijn een combinatie van gezonde voeding, innerlijke rust, voldoende slaap, voldoende beweging en ontspanning.

6/ Zeg eens nee, ook tegen je doelstellingen

“When hunting for an elephant, do not get distracted chasing rabbits”. Heel wat ondernemers gaan in op elke vraag of elk verzoek. Toch moet je soms (lees: vaak) ook nee durven zeggen. Focus houden en leren omgaan met de overdosis aan informatie die op ons afkomt, het blijft voor mij een werkpunt. Intussen leerde ik wel prioriteiten te stellen en rekening te houden met de grotere visie die ik najaag. Daarnaast kan je ook specifieke microdoelen stellen die je kunnen helpen om die grote prioriteiten te bereiken.

7/ Maak slim gebruik van je netwerk

Je omringen met de juiste mensen is goud waard. Via incubators als KBC Start-it, Netwerk Ondernemen, Bryo & Voka kon ik nieuwe vriendschappen opbouwen en mijn relaties versterken. Het vele netwerken bij de opstart van DJAR heeft mijn zichtbaarheid verhoogd, nieuwe deuren geopend en ervoor gezorgd dat mensen aan mij denken wanneer er zich een mogelijkheid of vraag voordoet. Door het vele netwerken kunnen mensen bovendien een gezicht plakken op de ondernemer achter mijn zaak.

8/ Mood food: eat happy & healthy, be happy

Ik hecht veel belang aan een gezonde levensstijl en daarbij speelt voeding uiteraard een belangrijke rol. Ik eet zoveel mogelijk vers, puur, plantaardig en onbewerkt voedsel en kies als het kan voor lokaal en seizoensgebonden. Hierbij hanteer ik de 80/20-regel als uitvalsbasis. Ook genieten en af en toe zondigen, horen bij een gezonde levensstijl.

9/ De Drie V’s: verwondering, verontwaardiging en verantwoordelijkheid

Ik probeer meer onbevangen naar problemen te kijken en mijn aandacht niet te leggen op datgene waarop ik geneigd ben te focussen. Door vooroordelen maken we het onszelf soms onnodig moeilijk en gaat er vaak cruciale informatie verloren. Waar je energie in steekt, groeit, zo luidt de natuurwet. Door met een open geest in de wereld te staan, ben ik ontvankelijker voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en levenswijzen. Ook probeer ik oprecht te luisteren, me in te leven in de ander en mijn oordeel opzij te zetten.

10/ Leef in het nu

Albert Einsteins formule voor geluk? Een rustig en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes in combinatie met constante rusteloosheid. Meer en meer probeer ik te leven in het nu. Zo ga je bijna automatisch stilstaan bij kleine, eenvoudige geluksmomenten. Laat je minder drijven door je denken en luister meer naar je intuïtie. Laat je gevoel spreken, stop met denken en start met ervaren. Probeer de dingen om je heen met al je zintuigen te ervaren en geef bewust aandacht aan het hier en nu.

Volg de avonturen van Danielle op de voet via Instagram.

Beeld: Voka – EntreprenHER event