Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan Dorien Draps: naturepreneur, auteur en founder van Op Wandel.

1/ Het is oké om anders te zijn 

We worden geboren als een tabula rasa, klaar om vrij ingekleurd te worden. Maar die vrijheid is van korte duur. We worden getraind om te leven in een wereld die draait op vaste structuren, opleidingen, volgordes en tijdseenheden. We leren om allemaal hetzelfde te doen, terwijl onze menselijke kracht juist zit in het allemaal anders zijn. Wist je dat diversiteit een belangrijke natuurwet is? Gebieden met de grootste diversiteit staan het sterkst. Denk maar aan een veld met wilde bloemen: meer bloemen trekken meer beestjes aan en dat biedt de grootste kans op het verspreiden van leven. Ik voel me bijvoorbeeld nog steeds schuldig wanneer ik mijn vriend – die een vaste 9-to-5-job heeft – elke dag om negen uur achter zijn laptop zie zitten. Terwijl ik dan meestal nog geniet van een tas thee en een boek. Het kost tijd, moeite en schuldgevoel om al die vaste structuren te ontleren. Maar ik trek me op aan het feit dat de dingen op mijn manier doen, me in staat stelt om iets terug te geven aan de wereld. Hoe mooi en rijk zou de wereld zijn als elke mens zijn passie volgt en durft anders te zijn? 

2/ Het leven is geen eeuwige zomer

In onze moderne wereld is alles lineair, een rechte lijn die voortdurend en aan dezelfde snelheid vooruitgaan. In werkelijkheid is niets lineair. Hoe graag we dat ook zouden willen: het leven is geen eeuwige zomer. Verandering is de enige constante in het leven. Bloemen veranderen in fruit. Bladeren veranderen van kleur. Door die verandering is alles in balans. Licht en donker. Regen en zonneschijn. Leven en dood. Eb en vloed. De seizoenen hebben niet alleen invloed op dieren en planten, maar ook op ons. Want ook wij zijn natuur. We verwachten niet dat bloemen voortdurend bloeien, dus waarom verwachten we dat wel van onszelf? Gun jezelf tijd om te rusten. Leer je eigen ritme kennen: wanneer ben je energiek en creatief of juist inspiratieloos? Ga op zoek naar je eigen cyclus en pas je leven daarop aan. De kracht van een natuurlijk ritme is eeuwig en zal altijd winnen. March to the beat of your own drum.

3/ Durf een stap terug te zetten

Hoe vaak heb je al met je handen in het haar gezeten omdat je het allemaal even niet meer wist? En hoe vaak hem je dan krampachtig geprobeerd om toch stappen te zetten? Als we het niet meer weten, voelen we vaak de nood om te blijven gaan. We blijven dingen uitpluizen om te vechten tegen de onwetendheid. Of we blijven klakkeloos doen waarmee we bezig zijn om het onwetende gevoel te negeren. Juist dan is het wijs om een stap terug te zetten en de onwetendheid te omarmen. De natuur is een geheim dat we nog niet helemaal ontcijferd hebben. En dat hoeft ook niet. Net dat mysterie houdt het levendig, magisch en interessant. Het is net zo met ons leven: het is niet nodig om op alles het antwoord te weten of om alles uitgedokterd te hebben. Door de nood om alles te willen weten los te laten en in te ruilen voor vertrouwen dat het goed komt, komt er ruimte vrij om het leven volop te ervaren. Adem. Een stap terug, daarna twee stappen vooruit. 

4/ Vind schoonheid in het alledaagse

Tijdens mijn eerste jaren in hoofdberoep was ik altijd druk, druk, druk. Ik maakte geen tijd meer voor de dagelijkse huishoudelijke taken en ons huis lag erbij als een koeienstal. Ik weigerde om er tijd voor te maken omdat het in mijn hoofd nutteloos en puur tijdverlies was. Want wat ik aan het doen was met mijn onderneming was toch veel belangrijker? Tot ik in al dat gehaast op den duur een gemis begon te voelen. Plots begon ik te verlangen naar een winkelbezoek, de afwas doen of een avondje strijken voor de televisie. Dus begon ik daar opnieuw en bewuster tijd voor te maken. Nu doe ik die alledaagse dingen met heel veel liefde en passie. Door er met een andere bril naar te kijken, brengen ze me rust. Het leidt me af van mijn to-dolijst en brengt me in het hier en nu. Het helpt om als mens eens wat vaker bescheiden te zijn. De truc is om met de verwondering van een kind door het leven te gaan en niets als vanzelfsprekend te zien. Vanuit die verwondering groeit de dankbaarheid voor alles wat we hebben in het leven. Ja, de was doen is ook cool. 

“Heb je jezelf al toestemming gegeven om te doen wat je wil doen? De kans is groot dat je jezelf tegenhoudt.”

– Dorien

5/ Purpose vind je niet, dat creëer je

Ik hoor vaak mensen zeggen dat het bijzonder is dat ik mijn missie in het leven zo snel gevonden heb. En dat ze niet weten of ze hun doel in het leven ooit gaan vinden. Maar een purpose kan je niet “vinden”, het is iets wat je zelf creëert. Het woord “vinden” impliceert dat ons doel in het leven ergens daarbuiten ligt te wachten tot we het tegenkomen. En dat we daarna niets meer hoeven te doen. Maar je missie vinden in het leven is een proces. Je moet op onderzoek gaan, jezelf beter leren kennen, dingen proberen, falen en opnieuw rechtstaan. En dat herhaal je tot het klopt. Het is niet altijd leuk en je voelt je vaak verloren, maar het is wel nodig. Ik heb zelf al van alles gedaan: van eventmanager tot reclame en zelfs interieurstyling. Telkens klopte het niet helemaal. En weet je wat? Ik ben er nog altijd niet helemaal, maar ik ben eeuwig onderweg. Een tip: wees onderweg oplettend voor het gevoel dat je kan zijn wie je bent. Wanneer je iets kan doen zonder maskers op te zetten maar door gewoon jezelf te zijn, dan zit je goed.

6/ Geef jezelf toestemming 

Wanneer we iets willen veranderen in ons leven, zijn we daarvoor vaak op zoek naar toestemming buiten onszelf. We willen horen dat iemand zegt “neem nu maar even rust” of “zet die stap maar”. Maar zolang je jezelf geen toestemming geeft, zal er fundamenteel niets veranderen. Sta eens even heel goed stil bij dingen die je anders wil doen en vraag je af waarom dat nu nog niet gebeurt. Van wie heb je toestemming nodig en waarom? Wat zegt je interne criticus over de kwestie? Heb je jezelf al toestemming gegeven om te doen wat je wil doen? De kans is groot dat je jezelf tegenhoudt. 

7/ Eenvoud is de sleutel 

Hoe meer we willen, hoe meer zorgen we moeten dragen, hoe meer keuzes we moeten maken en hoe meer verspreid onze aandacht is. We doen het onszelf aan. Steve Jobs droeg elke dag witte sneakers, een jeans en een coltrui. Dat deed hij om het aantal keuzes dat hij op een dag moest maken, te beperken. Ik hou er bijvoorbeeld van om te leven in een campervan of een tiny house. Weinig ruimte betekent minder spullen, minder opruimen en meer vrije tijd. Een eenvoudig leven is de sleutel tot helderheid en voldoening. Neem die basisprincipes mee om je onderneming in te richten. 
Lees het boek ‘Essentialisme‘”’ van Greg Mckeown en ‘Everything that remains’ van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus.

8/ Stop wanneer je de fonkeling in je ogen verliest

Tijdens een roadtrip in Frankrijk ontmoette ik Pierre. Hij is houtbewerker en werkt in zijn atelier Peter Pan Bois. Daar toonde hij hoe je zelf een houten kom uit een blok hout maakt. Terwijl hij dat deed, leek het alsof hij in een soort trance zat. Er zat ook een soort kinderlijke fonkeling in zijn ogen. Toen ik hem daar achteraf naar vroeg, was hij heel duidelijk: “Hout bewerken is mijn passie, maar de dag dat ik het plezier verlies, stop ik ermee. Als je voelt dat het op raakt en je toch blijft verder gaan, kan dat je passie helemaal kapotmaken. Dat is het echt niet waard.” Van je passie je beroep maken wordt vaak gezien als het hoogste goed. Net daarom moet je er heel voorzichtig mee omspringen. 

9/ De natuur is de bron van alle wijsheid

Het leven op aarde is erin geslaagd om zich al vier miljard jaar levendig te houden en heruit te vinden. Momenteel domineert artificiële intelligentie het discours, terwijl Natural Intelligence al jaren bestaat en alles al voor ons ontcijferd heeft. Daarom is het concept van biomimicry zo interessant. Daarbij wordt de natuur gebruikt als model en inspiratiebron om problemen in onze menselijke maatschappij op te lossen. Hoe doet de natuur het en wat kunnen we daaruit leren? We moeten alleen willen vertragen en terug leren kijken naar alle antwoorden die onder onze neus liggen. Daarnaast fungeert de natuur ook als poort naar innerlijke wijsheid in jezelf. Vaak is je onderbewuste druk bezig met het ontwarren van knopen in je leven. Een wandeling in de natuur helpt om die knoop sneller te ontwarren. Het is alsof een wandeling het doet knetteren in je hersenen, waardoor je plots op de beste ideeën komt. Zit je met een vraagstuk dat je niet opgelost krijgt? Ga een rondje wandelen, maar wandel zonder een oplossing te verwachten. De kans is groot dat je met een oplossing thuiskomt

10/ Alles staat met alles in verbinding 

De boom kan niet groeien zonder water, licht en mineralen in de grond. Wij kunnen niet leven zonder de zuurstof die door de bomen geproduceerd wordt. En als er meer wolven komen, zal de populatie van hun prooien dalen, wat er dan weer voor zorgt dat de vegetatie in die regio kan veranderen. Zo kan je eindeloos doorgaan: het is een cirkel, een oneindig groot verband. In het leven is alles (maar dan ook echt alles) met elkaar verbonden. Niets bestaat zonder het andere. Onze huidige maatschappij denkt in hokjes en ziet individueel succes als het summum van het leven. We verlangen ernaar om de beste te zijn. We willen opvallen en onze grootste angst is om te verdwijnen in de massa. Alleen drijft dat individualisme ons verder uit elkaar. Het is net belangrijk om in groep te werken, krachten en talenten te bundelen. Synergie is het sleutelwoord, want 1+1 = 3. Samen staan we sterker dan alleen. In die zin bestaat concurrentie eigenlijk niet voor mij. Vraag niet: what can I take? Maar vraag: what can I give? Je voelt je deel van en wil bijdragen tot het groter geheel. Want hoe beter het met het geheel gaat, hoe beter het met jou gaat. Dat is het verschil tussen ondernemen vanuit je ego of vanuit je ziel. 

Meer Dorien? Volg haar via Instagram of bestel haar boek hier