Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Elke Jeurissen, co-founder van Glassroots en Fierce Ladies en ondernemer in hart en nieren.

1/ Plan je werk volgens je bioritme

Ik ben een echt ochtendmens. Dat was al zo tijdens mijn studententijd. Liever om vijf uur ’s ochtends starten, dan een nachtje door studeren. Ook nu zijn de uren tussen acht en twaalf de meest productieve van mijn dag. Dan plan ik schrijfwerk in, zoals offertes of rapporten. Meetings doe ik bij voorkeur in de namiddag. Tijdens de vroege uurtjes in het weekend, als het thuis stil is en iedereen nog slaapt, geniet ik van kranten en koffie. In de winter steek ik zelfs de open haard aan, gewoon voor mezelf.

2/ Schrap energievreters

Welke mensen geven je energie en welke plekken laden je op? Welke activiteiten toveren een instant smile op je gezicht? Ik ontdekte enkele jaren geleden dat ik ook een introverte kant heb. Die moet je op tijd voeden, zeker wanneer je zoals ik voor elk project nieuwe mensen ontmoet en verbindt. Daarom schrijf en lees ik graag en veel en bezoek ik geregeld een museum of ga ik naar theatervoorstelling.

3/ Omring je met de juiste tribe

Volgens sommigen ben je het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meest omgaat. Ik zie het breder: als je echt je dromen wil realiseren, heb je supporters nodig. Op het thuisfront, maar ook professioneel. Omring je met slimme mensen en ga op zoek naar een groep waarmee je jouw successen en twijfels kan delen. Van mens tot mens, niet van titel tot titel. Koester ook je vrienden en maak tijd om hen te zien. Ik plan het in mijn agenda, maar nu mijn kinderen wat ouder zijn, spreek ik ook steeds vaker spontaan af.

4/ Not everbody has to like you. But you do.

We worden allemaal graag gezien. Maar door iedereen, de hele tijd? Dat is onmogelijk. En vooral: het hoeft ook helemaal niet. Wees je bewust van die onbewuste drang om te ‘pleasen’ en kap er gewoon mee.

5/ Weet waarom

Vraag je af waarom je doet wat je doet als bossy lady. Als het even wat moeilijker gaat in mijn business, grijp ik altijd terug naar mijn ‘why’: het enorme onontgonnen potentieel bij vrouwen sneller ontwikkelen, vrouwen zichtbaarder maken en hun stem luider laten horen. Als ik een workshop geef waarvoor minder vrouwen opdagen dan dat ik had gehoopt, geef ik mij de volle 100 procent voor zij die er wel zijn. Voor elk van hen probeer ik het verschil te maken. Net zoals jij dat waarschijnlijk doet voor elk van jouw klanten.

6/ Doseren is een voortdurende uitdaging

Alles willen. Nu. En tot in de perfectie. Herkenbaar? Die enorme drive stuwt me vooruit en zorgt ervoor dat ik veel dingen realiseer. Maar ik heb ook moeten leren om te doseren, op tijd energie bij te tanken, dingen los te laten en voor mezelf te zorgen. Ook nu worstel ik er nog vaak mee, maar dat beseffen helpt al veel. Uit het boek ‘Rusteloosheid’ van Ignaasch Devisch leerde ik dat het oké is en hoe je die creatieve ideeën en energie het best kanaliseert.

7/ Kies de juiste partner

‘De belangrijkste zakelijke beslissing die je neemt, is de keuze van je partner’, aldus de coo van Facebook, Sheryl Sandberg. Daar ben ik het volmondig mee eens. Je partner moet niet alleen jou graag zien, maar ook je ambitie. Als je te veel energie moet steken in het verdedigen van je professionele keuzes thuis, hou je minder tijd over om je ondernemersdroom waar te maken.

8/ Vrijheid is goud waard

Op mijn 29ste werd ik zelfstandig ondernemer. De reactie van heel veel wat mensen in mijn omgeving: ‘Je hebt toch zo’n goede job? En wat met je pensioen? En als je aan kinderen begint?’ Ik trok me er niks van aan en deed het toch. Vijf kinderen, een nieuw samengesteld gezin en 18 jaar later, heb ik nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing. De vrijheid om te doen wat je wil doen, is mijn hoogste goed. In combinatie met mijn enige leidraad bij de keuze van projecten: ik moet me amuseren.

9/ Alles kom reg

Volop leven vraagt veel, professioneel én privé. In mijn blended family met vijf kinderen is dat niet anders. Ik twijfel vaak en veel en soms verlies ik eens even het vertrouwen. Dan denk ik aan mijn favoriete Zuid-Afrikaanse spreekwoord ‘Alles kom Reg’ en ik duik in een boek. Of het nu gaat om mensen aansturen, mijn rol als plusmama invullen, het effect van stress op mijn brein, de bekkeninstabiliteit tijdens mijn zwangerschappen… Zo vaak vind ik het antwoord in een boek.

10/ Zeg wat vaker neen

Als je idee wind in de zeilen krijgt, word je benaderd door steeds meer mensen met vragen, voorstellen en ideetjes. Die interesse is geweldig en dus heb je de neiging om op alles in te gaan. Vraag je steeds af of deze voorstellen je echt helpen om je droom te realiseren. Behoud je focus en zeg wat vaker ‘thanks, but no thanks’. Geef er kort wat uitleg bij en dan begrijpen mensen vaak ook waarom.

 

GIVE-AWAY ALERT
We geven een Fierce Ladies Taster Membership weg voor één maand t.w.v. 100 euro! Met dit membership mag je drie donderdagen in juni co-worken bij Ampla House in Gent en geniet je van interessante workshops en masterclasses. Neem hier deel.

Elkes ondernemersavontuur volgen? Dat kan via Instagram.

Beeld: Marco Mertens