Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Ellen Kegels, leading lady van fair fashion knitwear brand LN Knits. Al deelt ze er maar drie. Ellen’s andere levenswijsheden ontdek je binnenkort in Bossy Magazine FW20/21 ‘The Network Issue’. 

1/ Volg je buikgevoel 

Dit is een erg belangrijke factor voor mij om bepaalde beslissingen wel of niet te nemen, projecten wel of niet aan te gaan of personen wel of niet aan te nemen. Voel ik me niet 100% lekker bij iets, word ik zenuwachtig of weet ik eigenlijk niet goed wat ik juist aan het voelen ben bij een bepaalde beslissing? Dan weet ik vaak dat het antwoord nee is. De momenten waarop ik alsnog het buikgevoel probeerde te onderdrukken en de keuze maakte om eerder rationeel een beslissing te nemen, zijn telkens misgelopen. 

2/ Wik en weeg

Toen LN Knits nog in de startblokken stond, zei ik letterlijk ja tegen alle mogelijke projecten en aanbiedingen. Ik was drieëntwintig en had veel energie. Van ononderbroken nachten was toen ook nog geen sprake. Dat is nu met twee kleine kindjes wel iets anders. (lacht) Vanaf het moment waarop ik me fysiek slecht begon te voelen – ik heb aan de rand van een burn-out gestaan op mijn zevenentwintigste – werd het me al snel duidelijk dat ik moest leren prioriteren. Ik kan niet op alles ja zeggen. Vanaf toen ben ik beginnen wikken en wegen: wat is wel belangrijk, wat kan even wachten? Het lukt me steeds beter, zeker nu ik mama ben. Projecten moeten echt wel de moeite waard zijn om mijn kostbare tijd, die ik verdeel over LN Knits en LN Kids, aan te besteden. 

3/ ‘There is no shortcut to success’ 

Dit is de leuze van mijn man, die ook ceo is. We delen de ondernemersvibe. Wil je ergens geraken met je zaak? Dan staat hard werken daar tegenover. Hiermee bedoel ik daarom niet dat je acht uur per dag achter je computer moet zitten. Het betekent wel dat je bereid moet zijn om meer uren te kloppen dan in een standaard werkweek. Ik zie LN Knits als mijn eerste kindje. Het zit dag in, dag uit in mijn hoofd. Ik kan het amper loslaten, maar eigenlijk moet dat ook niet. Zelfs op vakantie denk ik graag strategisch na over de toekomst. Voor mij voelt mijn zaak niet aan als werk, maar eerder als een kindje dat ik grootbreng. 

Benieuwd naar Ellens andere levenswijsheden? Pre-order Bossy Magazine FW20/21 ‘The Network Issue’ hier

Meer Ellen? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: