Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is Ellen Van Gool aan de beurt, creatieve foodie en het gezicht achter de populaire foodblog Kokerellen.

1/ Volg je hart

Beslissingen maak je niet voor anderen, maar voor jezelf. I learned the hard way! Ik was al langer ongelukkig in mijn vorige job maar bleef er nog anderhalf jaar werken omdat ik mijn collega’s en bazen niet wilde teleurstellen. De dag dat ik dan toch besloot weg te gaan, viel er zo’n last van me af. Ik voelde me als herboren.

2/ Planning is key

Als girlboss, maar ook als mama of ambitieuze werknemer, heb je een goeie planning nodig. Ik combineer drie jobs, waarbinnen ook nog met verschillende projecten wordt gewerkt. Als het me allemaal wat te veel wordt, biedt mijn planning raad. Zo zie ik dat het wél mogelijk is om alles binnen de tijd af te krijgen. Of ontdek ik dat ik die laatste opdracht niet moet aannemen omdat mijn agenda het gewoon niet toelaat.

3/ Een gezonde geest in een gezond lichaam

De wortels van mijn blog ontstonden vijf jaar geleden vanuit het idee dat wie gezond eet en veel beweegt het leven niet alleen beter aankan, maar ook meer ervaart. Ik wilde die kennis delen met anderen, zodat ook zij eens een gezellige avondwandeling zouden maken, in plaats van uit te buiken op de zetel. Die wandeling is niet alleen goed voor je fysiek en spijsvertering, maar ook voor je hoofd. Rust vinden tussen de drukte door is voor mij enorm belangrijk om de touwtjes in handen te houden. Mijn tip: maak elke avond een to-dolijstje voor de dag erop. Zo pieker je niet nog uren over al wat moet gebeuren.

4/ Weet wat je waard bent

Eigenlijk was ik nooit van plan om ondernemer te worden. Toen ik dan toch de stap waagde, merkte ik dat het commerciële deel van zelfstandige zijn me niet goed lag. Ik durfde amper geld te vragen voor mijn diensten, zocht te vaak een compromis en deed te veel gratis. Sindsdien is er gelukkig veel veranderd. Twijfel ik toch even, dan doe ik gewoon alsof ik zelfzeker ben en gaandeweg ga ik het zelf geloven. Ik leerde zo dat je prijs vragen en weten wat je waard bent, ook gewoon heel professioneel overkomt.

5/ Eet de regenboog

Ik begrijp dat velen door het bos van de ‘gezonde voeding’ de bomen niet meer zien. De ene dag zijn gluten de duivel, de andere dag vet, suiker en E-nummers. Wil je wil graag gezonder eten en hier je levensstijl van te maken? Eet dan zo gevarieerd mogelijk. Elk product dat rechtstreeks uit de natuur komt, bevat verschillende voedingsstoffen en die uiten zich vaak in een verscheidenheid aan kleuren. Door zo kleurrijk mogelijk te eten, krijg je een waaier aan vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen. Zo kan je die multivitamines ‘s ochtends meteen overslaan.

6/ Werk om te leven

Niemand is perfect en ondanks dat ik dit één van de belangrijkste levenslessen vind, zondig ik hier zelf ook regelmatig aan. Hard werken mag – en moét voor velen om onze doelen te bereiken – maar momenten van ontspanning helpen je om nadien beter en efficiënter te werken. Als ik tot elf uur ‘s avonds heb gewerkt en de volgende dag om acht uur terug achter mijn laptop zit, is mijn hoofd duf. Ik krijg minder gedaan dan wanneer ik fris, monter en uitgeslapen aan de werkdag begin.

7/ Mijd drama

Tot de verbazing van tiener Ellen, moet ik constateren dat ‘drama’ niet enkel iets is voor pubers. Laat mensen die steeds opnieuw negatief zijn en drama lijken aan te trekken, langzaam uit je leven verdwijnen. Het zijn echte energievreters en die kan je als ondernemer niet gebruiken. Kies liever voor een paar gelijkgezinden, of ga voor vrienden die helemaal anders zijn, maar waar je je gewoon goed mee kan amuseren.

8/ Vier je successen

Dit is er eentje die wij als bescheiden Belgen vaak te weinig doen. Je bent keihard voor iets aan het werken, hebt het eindelijk bereikt en dan… begin je aan je volgende doel. Stilstaan bij wat je al bereikt hebt, kan je niet alleen heel gelukkig maken, maar doet je ook beseffen hoe ver je al bent gekomen. Dat is de krachtigste motivator om er elke dag opnieuw voor te gaan.

9/ Maak je eigen geluk

Veel mensen zoeken geluk en beseffen niet dat het er al is. Je moet het gewoon zelf maken! Schrijf regelmatig neer wat je gelukkig maakt. Niet alleen grote zaken die je ooit hoopt te bereiken, maar ook kleine dingen uit het dagelijks leven. Door dankbaarheid te uiten, krijg je meteen een positievere vibe.

10/ Wees jezelf

Ik vond het, zeker in het begin, niet gemakkelijk om te weten wat nu precies mijn visie was. Ik zag wat anderen deden en durfde al eens te twijfelen. Gelukkig bleef ik trouw aan mezelf en dat loonde. Ik ben misschien niet de beste chef, de beste fotograaf of de beste stylist, maar bedrijven komen bij mij terecht nét omdat ze met Ellen willen samenwerken. Daar ben ik best trots op.

Benieuwd naar Ellens lekkere recepten? Volg haar dan via Instagram.

Beeld: Irmy Coeckelbergs