Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste levenslessen. Deze maand is het de beurt aan chef en foodstyliste Els Sirejacob. Samen met foodfotograaf Bram Debaenst combineren ze hun twee passies samen en brachten ze het kookboek ‘Camperfood & fijne plekken’ uit. In het boek brengen ze een ode aan het vrije leven met de camper en vind je er talloze recepten terug om lekker on the go te koken.

1. Durf te dromen

De meeste dromen zijn geen bedrog. Dromen geven je hoop en goesting. Ik hou van dagdromen of “turen” zoals ik het nog benoem. Het kan me heel hard voeden en ik word er vrolijk van. Op zo’n moment haal ik mijn notitieboek van Moleskine boven en ga ik steevast enkele woorden of ideeën noteren. Soms groeit het idee verder, andere keren stopt het idee na enkele woorden. Wat helemaal oké is. 

2. Luister

Ga met je dromen of ideeën ten rade bij mensen die je graag hebt, dicht bij jou staan of mensen waarnaar je opkijkt. Door erover te praten en verschillende meningen te horen, kan het je plan zoveel beter maken. Je verruimt je blik of krijgt net andere inzichten. Dit is heel waardevol en heeft mij veel geholpen.

3. Zeg ja

In het begin antwoordde ik op alles ja. Elke opdracht die binnenkwam, deed ik. Op die manier bouwde ik iets op en leerde ik heel veel. Door de grote verscheidenheid van opdrachten leerde ik mezelf beter kennen. Opdrachten die ik fantastisch vond en andere opdrachten waarvan ik achteraf dacht dat het niet zo fijn was. In dat geval ging ik op zoek wat ik niet leuk vond aan die opdracht. Het geeft me nu een goed gevoel om te weten op welke opdrachten ik liever neen zeg of net erg enthousiast van word.

4. Kijk

Naast dromen of dagdromen, kijk ik heel graag. Kijken naar wat er speelt of trending is. Welke veranderingen er gebeuren. Stijlen die veranderen, bepaalde kleuren, materialen en zelfs texturen. I love it. Die veranderingen houden je alert en zorgen ervoor dat je mee evolueert. Zonder bewust te kijken, ga je snel ter plaatse blijven trappelen. Het is zeker niet eenvoudig want je hebt een bepaalde stijl gecreëerd, maar dat is net de uitdaging om mee te veranderen binnen je stijl.

5. Daag jezelf af en toe uit

Soms neem ik opdrachten aan die ver uit mijn comfortzone liggen, of kies ik voor te veel opdrachten na elkaar. Dit bezorgt me soms slapeloze nachten of een paar extra hartslagen per minuut maar achteraf geniet ik dubbel zo hard van de geleverde prestatie of de welverdiende rust. 

6. Rust voldoende

Rust roest niet hoor! Een oude gezegde waar ik moet om lachen. Ik hecht evenveel belang aan mijn rust als aan mijn werk. Mijn lichaam heeft me dat geleerd. Ik ben al net iets te veel tegen de lamp gelopen waardoor ik nu heel flink luister naar wat mijn lichaam te vertellen heeft. Dit gaat niet enkel over het fysieke. Ook mijn hoofd heeft rust nodig. Ik las minstens één dag om de twee weken in voor mezelf. Een dag waarop ik foert zeg tegen alles en iedereen. Heb ik zin om overdag te Netflixen of te gaan shoppen of lang te lunchen met vriendinnen dan doe ik dat. Soms is het ook om een achterstand van papieren weg te werken maar op dat moment is het geen verplichting. Heerlijk vind ik dat!

7. School jezelf bij

Ik verplicht mezelf om regelmatig bij te scholen. Dit kan een opleiding, cursus of zelfs een workshop zijn. Gewoon uit interesse of om er echt iets mee te doen want ik voel dat mijn brein ook af en toe een uitdaging nodig heeft.

8. Niet te streng zijn

Niet te streng zijn voor mezelf is echt iets wat ik heb moeten leren. Nooit goed genoeg. Nooit volledig tevreden. Had ik het maar zus of zo gedaan. Allemaal gedachtes die ik heb geleerd te relativeren. Soms is het ook echt niet goed. Dan leer je eruit en doe je het de volgende keer anders en misschien beter. 

9. Ga op vakantie

Door op vakantie te gaan komen andere prikkels binnen, heb ik mijn inspiratievat aangevuld, ben ik volledig opgeladen en klaar om te knallen. Met de camper reizen is daarvoor mijn ultieme vakantie. Door on the road te zijn, zie je veel, beleef je zoveel meer avonturen en de simpliciteit van dat alles maakt me helemaal rustig en gelukkig.

10. Mediteer

Ik ben een grote fan van transcendente meditatie. Dit doe ik nu een viertal jaar dagelijks samen met mijn man en het brengt ons zo veel bij. Innerlijke rust, creativiteit, helderheid en relativeringsvermogen zijn maar enkele voordelen die wij ondervinden. Dit allemaal zonder zweverig te zijn. 

Het boek ‘Camperfood & fijne plekken’ kan je winnen door dit artikel te delen op Instagram en @wearebossy te taggen. Wie weet win jij één van de drie exemplaren die wij mogen weggeven. Succes!

Beeld: Titus Simoens