Elke maand vragen we een ondernemende vrouw naar haar tien belangrijkste lessen. Deze maand is het de beurt aan Florence Teerlinck, make-upartiest en oprichter van The Mobile Make-up Bar en The Academy.

1/ Dream big

Ga je dromen achterna, hoe groot ze ook zijn. Eens je bepaalde doelen voor ogen hebt, richt je gedachten en acties op datgene waar je naartoe wil gaan. Het was voor mij altijd een droom om voor grote modeshows te werken en te reizen. Door naar het buitenland te verhuizen en die kansen zelf te gaan opzoeken zijn die dromen nu realiteit.

2/ Durf veranderen 

Ik studeerde communicatiewetenschappen met marketing als specialisatie. Na mijn opleiding deed ik een stage bij L’Oréal. Daar werd ik geprikkeld door de beautywereld. Niet veel later startte ik met enkele avondcursussen om mijn make-uptechnieken aan te scherpen en mijn creativiteit een uitweg te geven. Al snel merkte ik dat het bedrijfsleven niet voor mij was weggelegd. Ik besloot op dat moment om mijn veilige job achter te laten en te springen. Toegegeven, die keuze was op dat moment heel moeilijk. Tot op de dag van vandaag ben ik enorm gelukkig dat ik deze stap heb gezet. 

3/ Stap uit je comfortzone 

Continu uit je comfortzone stappen? Dat is soms ongemakkelijk, wél ongelofelijk essentieel. Nieuwe uitdagingen en projecten zijn van groot belang om vooruit te geraken. Zo’n proces gaat met vallen en opstaan maar uit vallen leer je soms meer dan uit je successen. Durf kritisch naar je projecten kijken. Waar kan het beter? Waar ben je de mist ingegaan?

Toen de pandemie uitbrak sloeg ik in paniek. Mijn job is onlosmakelijk verbonden met het aanraken van mensen. Op het moment van de uitbraak was ik op een shoot in Cuba en zag ik niet meteen in hoe ernstig dit allemaal was. Tot ik in België aankwam en van mijn collega’s onheilspellende berichten kreeg. De eerste dagen moest ik zoals iedereen even bekomen. Met de hulp van mijn vriend en zijn creatief brein zijn we tot het idee gekomen om mijn make-upbar in het appartement te zetten en Instagram Live-sessies te organiseren met collega-make-upartiesten van over heel de wereld. Op die manier had iedereen het gevoel met elkaar in contact te staan én leerden we iets bij.

4/ Luister naar mensen die dicht bij je staan

Ik ben van nature vrij koppig eens er een idee in mijn hoofd zit. Uit ervaring heb ik geleerd dat het toch belangrijk is om naar mensen te luisteren die dicht bij je staan en je willen helpen slagen. Vaak is een frisse blik van buitenaf interessant om een vraagstuk op te lossen. Ik heb een paar persoonlijke contacten waarmee ideeën aftoets. Dat wil niet zeggen dat ik altijd akkoord ga met hen, maar hun visie helpt me én mijn ondernemingen wel vooruit.

5/ Innoveer

Ik reis voor mijn job veel naar grote steden en ben gefascineerd door hoe innovatief verschillende grote steden wel niet zijn. In elke stad doe ik een research trip, bezoek ik winkels of ga ik naar bepaalde skincare salons. Ik ontdek heel graag wat er op internationaal vlak speelt. Vanuit dat standpunt probeer ik dan bepaalde opportuniteiten uit voor de Belgische markt. Met dat uitgangspunt heb ik The Academy opgestart. Dit is een make-upopleiding met internationale make-upartiesten die op onze academie in België lesgeven. Onze teachers staan in het veld en trainen jonge make-upartiesten om hun horizonten te verbreden en out of the box te denken. We kennen in België geen grootse modecampagnes of shows dus we worden er niet mee geconfronteerd. Wil je op de ladder klimmen van de mode- en beautywereld? Dan moet je je oogkleppen afzetten en groots durven dromen, een gepaste opleiding helpt je die weg in te slaan. 

6/ Netwerk 

Het netwerk van mensen waarmee je je omringt is van groot belang. Veel make-upartiesten werken voornamelijk alleen en hebben snel schrik dat iemand anders hun job zou afnemen. Ik ga ervan uit dat we elkaar alleen maar kunnen helpen. Met dat inzicht heb ik een community en agentschap opgericht. The Mobile Makeup Bar is tot stand gekomen om make-upartiesten waarin ik geloof een springplank te bieden richting meer werk en een groter netwerk. Op die manier hebben we een team van collega’s gecreëerd waar samenwerking en collegialiteit centraal staan.

7/ Pauzeer 

Zoek af en toe de rust op, sluit sociale media af, beantwoord mails met een autoreply en adem! Als ondernemer ben je continu bezig met je werk. Ik voel me als persoon geïdentificeerd met mijn werk. Ik ben mijn werk en mijn werk is ik. Toch is het nodig om even een stap achteruit te zetten en de dingen in perspectief te plaatsen. Neem tijd voor jezelf om te kunnen ademen, qualitytime te spenderen met vrienden en familie om dan met een nieuwe frisse blik er terug tegen aan te gaan.

8/ Vergelijk niet 

Tijdens de opstart van een project ben ik met één ding bezig: het project een goede start gunnen. Achteraf word ik soms in een gat gezogen omdat ik me met anderen vergelijk. Uit het verleden heb ik geleerd dat dit alleen maar negatieve energie naar je toe trekt. Iedereen doet zijn of haar eigen ding. Probeer eerder zaken van elkaar te leren dan jezelf voortdurend met anderen te vergelijken. Paralysis by analysis. Focus op je eigen pad en verhaal, zo haal je de beste resultaten. 

9/ Leer

Blijf bijleren, leer nieuwe technieken, luister naar inspirerende mensen of ga op zoek naar nieuwe inzichten. Elke keer wanneer ik voel dat ik niet vooruit geraak, probeer ik iets bij te leren. Op dit moment ben ik bezig met een opleiding acupressuur. Ik weet nog niet concreet wat ik ermee ga doen, maar nieuwe vaardigheden openen altijd deuren en verruimen mijn geest. 

10/ Have fun!

Ik wil plezier uit mijn job en projecten halen. Als iets niet meer binnen mijn interesseveld ligt, pas ik het aan en probeer ik er opnieuw plezier in te vinden. Natuurlijk zijn er altijd minder fijne aspecten aan elke job en project verbonden. Bekijk je job daarom soms eens van een luchtige kant en werk met vreugde aan je projecten.

Meer Florence? Volg haar via Instagram.

Beeld: Laurence Vander Elstraeten